Mesél a szakértő – Kulcskérdések | Autoszektor

szakértő

Mesél a szakértő – Kulcskérdések

2015.05.19.

Hiányos kulcskészlet, másolt slusszkulcsok, többféle kulcs

Ha az ember fia autóvásárlás előtt áll, sokszor nem fordít elegendő figyelmet a kisebb részletekre, pedig – kicsi a bors, de erős – alapon, a kis dolgok kerülhetnek baromi sokba, vagy lehetnek később nagyon zavarók. Ilyen kérdéskör mai témánk is, a kulcskészlet.

Összes kulcsával…

A járműveknek alapkivitelben általában két darab gyári kulcsuk van. Persze vannak kivételek, például a Honda is szokott háromkulcsos készleteket adni. Nézzük át, milyen variációkban találkozhatunk a kulcskészletekkel, hogy vásárláskor magunk is meg tudjuk ítélni, hogy minden rendben van-e.

2 db ugyanolyan kulcs az Insignia-hoz

Talán ez a leggyakoribb változat. A járműhöz két teljesen egyforma kulcs tartozik. Sem formájában, sem kivitelében nem találunk különbséget. Muszáj lesz egy kulcstartót alkalmazni, hogy meg tudjuk jegyezni, melyik kulcs kié…

Ikrek egy Astra-ban

Aztán ki tudja, miért, talán spórolásból, vannak olyan autók, ahol a második kulcs egy egyszerűbb tokozásban van. Erre az egyik legjobb példa a Ford Focus, hiszen ezeknél alapkivitelben csak az egyik kulcs tartalmazza a központi zár vezérlésének gombjait, a másik csak a markolatból, illetve a tollból áll, távirányító nincs rajta.

Egy gombokkal, egy simán

Ugyanezzel a módszerrel operál néha a Citroën is.

A C3-as Citroen kulcsai

A már említett Honda is ad egy „butább” kulcsot, de ők a két teljes értékű kulcs mellé, harmadiknak mellékelik.

2+1-es megoldás egy Honda Accord-ban. A kuszaságot fokozza a 2 db váltózár kulcs

Ezt a megoldást már nevezhetjük szervizkulcsnak. A szervizkulcs általában arra szolgál, hogy ha ott kell hagyni valahol a kocsit pl. javításra, akkor nem a teljes kulcsával hagyjuk ott, hanem ezzel a kiegészítő darabbal.

A Volkswagen csoport is ad ilyen kulcsot, igaz, hogy ők nem viszik túlzásba a kivitelezést, egyszerűen a megfelelő mintázatú tollat kiöntik műanyagból, íme:

A fekete gyári emblémás kis műanyag darabbal a zárak működnek, a gyújtás nem

Ha nincs meg az összes kulcs

Ha csak egy, vagy a gyári kivitelnél kevesebb kulcsot kínálnak az eladó járműhöz, akkor abból azért lehet következtetni egy-két dologra. Mindenekelőtt az előző tulajdonos hozzáállására. Nem túl messze menő következtetés, az igaz, de azért egy kocsi kulcsot elhagyni nem szép dolog. Vajon a jármű egyéb paramétereire mennyire figyelt oda?

Aztán számolnunk kell sajnos azzal is, hogy a hiányzó kulcs mégis megvan valahol. Nem kezdem el elmesélni az összes idevágó városi legendát (visszapillantó tükör burkolatában pihenő pótkulcs, stb.), enélkül is érezhetjük, hogy a hiányzó darab inkább nyugtalanító körülmény.

Kulcsmásolás

Ha nincs meg az egyik kulcs, akkor azt lehet pótolni, sőt, erre több megoldás is van. Jobb helyeken ez úgy meg, hogy besétálunk a márkakereskedésbe, igazoljuk a jármű tulajdonjogát, és a gyártó az alvázszám alapján reprodukálja számunkra a kulcsot. Gyári minőségben, és ennek megfelelően méregdrágán!

Egy gyári kulcspótlás – persze márkától függően – elérheti a 60.000 forintot is. Ezért is van az, hogy nem bajlódnak a hiánypótlással, inkább árulják egy kulccsal a kocsit. Ha egykulcsos autót kínálnak eladásra, mindenképpen érdeklődjük meg az adott márkakereskedésben, hogy mennyibe kerül a pótlás, majd ennek függvényében nyugodtan alkudjunk az árból.

Kishazánkban megszokhattuk, hogy mindenre van olcsó megoldás is. Barátunk, a Google segítségével gyorsan rátalálunk az alternatív útra. Ha megnyitjuk az autókulcs másolással foglalkozó vállalkozások honlapját, akkor ott a legtöbb esetben fel is hívják figyelmünket arra, hogy a kínált kulcsok nem gyári kivitelűek, sőt olyat is olvastam, hogy őszintén leírják, hogy milyen további bonyodalmak várhatnak ránk, ha a másolást nem gyári technológiával akarjuk megcsináltatni.

Balra egy eredeti, jobbra az utángyártott - kb. ugyanannyi használat után

A nem gyári minőségű kulcsoknak van még egy elég nagy hátránya, ami nem más, mint a minőség. Saját példámon tanultam meg (ezt is.) Régi Mercimhez rendeltem az Ebay-ről egy kulcsházat. Amikor megérkezett nagyon örültem, nem látszott rajta, hogy gagyi lenne. Át is szereltem és elkezdtem használni. Fél év sem telt bele és a csillogó embléma nem csak lekopott, hanem ki is törött belőle egy ívdarab, sőt a távirányító gombja felpuhultak és fel is csúnyán púposodtak. Muszáj volt kukázni a csaknem 5.000 Ft-os terméket és gyárira cserélni. Olcsóbb lett volna egyből a minőséget választani.

A kulcs másik oldalán a csillag is megcsorbult

A másolt kulcsokon sokszor nem látunk márkaemblémát, pedig ezt semelyik gyártó nem hagyja le. Hogyan tudathatnánk másképp a diszkóban, hogy milyen kocsival jöttünk? J

Hiába tűnik újnak a kulcs a kereskedésben, ha a fenti dolgok közül bármelyiket tapasztaljuk, éljünk a gyanúperrel, hogy nem eredeti a tartozék.

Ezek tudnak valamit

Mármint a kulcsok. Mert manapság már nem csak egy fémdarabot forgatunk egy másikban, hanem már jó régen „be kell egymásnak mutatni” a kulcsot és az autót. Máskülönben az indításgátló blokkolja az indítást. Ahhoz, hogy kulcs és jármű köszönőviszonyban legyen a legtöbb esetben számítógépes közbenjárásra van szükség. A kulcsokban mikrocsipek vannak, ezek további információkat is tárolnak a járművekről. Igazából a „kulcsban” tárolt adatoknak ma már csak a tervezők fantáziája szab határt, de azért egy járműazonosító ma már a legtöbb kulcsban megtalálható.

Ha legalább két kulcs tartozik egy autóhoz, még akkor is meg kell nézni, hogy azok valóban egyformák-e. Ehhez első lépésben hasonlítsuk össze a két kulcs tollait. Szemrevételezéssel is remekül megvizsgálható, hogy a kulcsok kialakítása megegyezik-e.

Gyorsan kiderül, ha nem egyeznek

Amikor autót nézünk magunknak fontos kipróbálni, hogy mindkét kulccsal beindítható-e az autó, különben költséges taníttatásnak nézhetünk elébe. Ha járművásárlás előtt szakember segítségét kéri, akkor ezzel sem kell törődnie, odafigyel majd a szakértő ön helyett, hiszen ő tudja, hogy elvileg mit kellene látnia.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.16
Lezárták az M1-est a komáromi lehajtónál egy baleset miatt. A helyszínre mentőhelikopter is érkezik....
2024.07.16
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..
2024.07.16
Új automatikus váltójának köszönhetően továbbra is a könnyű haszonjárművek szegmensének....
2024.07.16
Az első vasárnapi futamot nagy csatában megnyerte, majd a másodikon – szokatlan módon, az idényben....
2024.07.16
Nézze meg a videót! ..
2024.07.16
Bemutatkoztak Magyarországon a teljesen megújult MINI Cooper család modelljei. A háromajtós MINI....
2024.07.16
A Formula-1 Magyar Nagydíj idején - július 19-21. között - a H8-as HÉV megnövelt kapacitással....
2024.07.16
Mától mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni a hazai utakon.....
2024.07.16
Törökországon keresztül kerülhetik meg a frissen kiszabott európai vámot a kínai gyártók. ..
2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..