Mesél a szakértő – Ledől a dominó | Autoszektor

szakértő

Mesél a szakértő – Ledől a dominó

2018.01.27.

Turbóhibától a motorcseréig

A Mesél a szakértő rovat olvasói megszokhatták, hogy leginkább használt autó vásárlás előtti átvizsgálások tapasztalatait találják, de olykor egy-egy érdekes esetet is be szoktam mutatni igazságügyi gépjármű szakértő praxisomból.

Bár a következő mese nem mese, valóban megtörtént, most nem fogunk a konkrét autóról fotókat közölni, sőt azt sem árulom el milyen autóval történt meg, hiszen ez a jelenség minden korszerű dízelmotoros autóval megtörténhet.

Turbó – porlasztó – részecskeszűrő

A közvetlen befecskendezéses dízel rendszerek működéséről az Anyukám is érteni fogja rovatban olvashattak korábban részletesen. A lényeg, hogy egy turbófeltöltő a szükséges mennyiségű levegő hengerekbe juttatásáról gondoskodik. Aki nem tudja, mit csinál, és hogyan működik pontosan a turbófeltöltő, az lapozzon ide!

Az úgy nevezett közös nyomócsöves dízelrendszerek legfontosabb része a porlasztócsúcs, amely arról gondoskodik, hogy a megfelelő időben megfelelő mennyiségű, precízen elporlasztott gázolaj jusson az égéstérbe. Aki nem tudja, hogyan működik a common rail rendszer, az lapozzon ide!

Bármennyire is működik együtt kifinomultan az egész motorvezérlő egység és állít elő mindig tökéletes levegő-gázolaj arányt és mennyiséget az égéstérben, a dízelmotor kormolni fog valamelyest. Az egyre szigorodó normák a legmodernebb dízelmotorok kibocsátását sem fogadják el, ezért fizikailag tisztítani kell kipufogógázt a koromtól, erre szolgál az évek óta minden dízel autóban megtalálható részecskeszűrő. Aki szeretne részletesebben megismerkedni vele, az lapozzon ide. Sőt, aki rémtörténeteket szeretne olvasni, az itt és itt is megteheti.

Az összefüggés

A turbófeltöltőnél kezdjük. Ez az alkatrész nagyon érzékeny a kenésre, hűtésre, ezért ha ezek nem megfelelőek, akkor a tengely mellett hamar szivárogni kezd a motorolaj, méghozzá akár két irányba is.

A turbó egyik oldalán a szívócsatorna van, innen megy a levegő motorba. Ha ide motorolaj kerül, akkor az előbb elkezd összegyűlni a töltőlevegő hűtőben, más néven intercooler-ben. (Aki nem tudja mi ez a hangzatos alkatrész, az itt tájékozódjon!) Innen az áramló levegő tovább fogja vinni a szívósorba, majd a szelepeken keresztül közvetlenül az égéstérbe jut.

Az égéstérben lesz elég hőmérséklet és oxigén ahhoz, hogy az éghető motorolaj is elégjen. Persze az égése tökéletlen, ráadásul rengeteg szennyezőanyag is bekerül a hengerekbe (hiszen egyebek mellett az a feladatai a motorolajnak, hogy szennyeződéseket kössön meg). A motorolaj sokkal magasabb hőmérsékleten ég, mint a gázolaj.

A túl magas hőmérséklet már rövid távon is károsítja a precízen kialakított porlasztócsúcsokat, a garázsszleng úgy mondja: olajjal jár a motor. A porlasztócsúcs a károsodás következtében nem zár majd megfelelően, így a közös nyomócsőben lévő nyomás miatt mindig szivárog majd belőle a gázolaj.

Eltömődött DPF

A másik káros hatás, hogy a motorolaj égése miatt olyan mennyiségű korom keletkezik, amelyre nincsen felkészülve a szűrőrendszerünk. A kipufogórendszer első részében található DPF (részecskeszűrő) folyamatosan kapja ezt az extrém terhelés, és rövid alatt annyira telítődik, hogy nem lesz esély a regenerációra, vagyis az öntisztításra.

Egyszerű turbócserének indult

Aki tisztában van a fenti láncreakcióval, annak nem is kérdéses, hogy egy turbóhibával szervizbe kerülő autó javítása során nem csak a turbót kell javítani, adott esetben cserélni, hanem minden olyan alkatrészt is ellenőrizni, és ha kell, cserélni kell, amelyeket érinthet a turbó meghibásodása miatti járulék.

Tehát, a turbócsere után termesztésen a motorolajat, olajszűrőt is cserélni kell. Ki kell szerelni és műszeres vizsgálattal ellenőrizni a porlasztócsúcsok állapotát, ha megégtek azokat is ki kell cserélni. Javasolt leszerelni legalább a szelepfedelet és megnézni, hogy az esetlegesen besűrűsödött motorolaj nem gyűlt-e fel a vezérműtengelyek környezetében. Végül meg kell bontani a kipufogórendszert, hogy ellenőrizni tudjuk a részecskeszűrő állapotát. Itt esetleg szóba jöhet a tisztítás, de a legtisztább módszer a csere.

Mennyi pénzről beszélünk?

A turbófeltöltő cseréje adott esetben még nem is annyira vészes. Egy személyautó turbó felújítása (ha ez lehetséges) 35-40 ezer forinttól indul. Ehhez jön még a munkadíj, tehát nagyságrendileg a dolog megáll 100 ezer alatt.

Ha sikerült tönkre tennünk a porlasztócsúcsokat is, akkor leszünk nagyobb gondban. Ha újat szeretnénk venni, körülbelül 100.000 Ft lesz darabja és általában minden hengerbe újat kell venni, tehát a százast nyugodtan szorozzuk meg a hengerek számával. (Ha találunk bontott porlasztót szerencsénk van, de azokat is be kell méretni beszerelés előtt.) A porlasztók cseréjéhez diagnosztikai műszerrel rendelkező szervizt válasszunk, mert a porlasztók egyedi kódját az autónak meg kell tanítani. Ez persze növeli a munkadíjat.

A porlasztó egyedi kódja

A részecskeszűrő lesz a legnagyobb falat. Ha eltömődött, akkor általában megpróbálják kitisztítani, ez egyrészt nem egy hivatalos eljárás (nem gyári javítási technológia) másrészt sok esetben nem hoz megfelelő eredményt, így folyton járhatunk vissza vele az eljáró szervizbe. A csere pedig irgalmatlanul drága, nem ritka a félmillió forintosnál is nagyobb számla.

Hibaüzenettel ne járjunk

Szerencsére a korszerű autók vezérlőegységei kismillió értéket figyelnek és felügyelnek az autó működése közben. Bárhol lóg ki a lóláb, azonnal hibaüzenetet kapunk a műszerfalra. Ne vicceljük el azzal, hogy hó, következő hónapban úgyis megyek a szervizbe, mert ha éppen a fentiek szerint indul meg a dominó, csúnyán ráfaraghatunk!

Nemrég egy ugyanilyen esetben odáig fajultak a dolgok, hogy a nem szakszerűen elvégzett turbócsere után a motor néhány ezer kilométer megtétele után tönkrement, és végül komplett motorcserére volt szükség…

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.31
Az európai autópiac bizonyos szempontból egy nagy halmaz, hasonló piacokkal. Viszont ha közelebbről....
2023.03.31
A japán BestCarWeb internetes autós magazin információi szerint zéró emissziós sportautóvá alakul a....
2023.03.31
A konténerszállító hajókon és kompokon a tüzeket CO2-gázzal oltják el. Ha egy elektromos autó....
2023.03.31
A Budapesti Autósok olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette március 28-án, 8:15-kor azt a....
2023.03.31
Az idei 2022/2023. évi Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének döntőjét az Automobil és Tuning Show....
2023.03.31
Az Egyesült Királyságban 69 ezer 707 autót gyártottak februárban, 13,1 százalékkal többet az egy....
2023.03.31
Ezen a hétvégén, szombaton kezdődik a hidak tavaszi nagytakarítása a fővárosban - közölte a....
2023.03.31
A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a....
2023.03.31
A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-....
2023.03.31
Kilenc éve érkezett a legutóbbi generációja a népszerű pickupnak, így megérett a modellváltásra....