mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciával vadásszák Ausztráliában a vezetés közben mobilozókat

2019.12.14.
Az ausztráliai Új-Dél-Welsben bemutatatták a világ első olyan közúti kameráit, amelyek képesek kiszűrni a vezetés közben mobilozókat. A közlekedési hatóságok elsődleges célja, hogy a rögzített és mozgó intelligens eszközök használatával radikálisan csökkentsék a mobilhasználatból eredő balesetek számát - írja a 20minutos.es spanyol hírportál autós rovata. 
 
Új-Dél-Walesben (Ausztrália) december elején üzembe helyezeték a világon első olyan közúti kameráit, amelyek a hatóságok számára bizonyíték erejű fotókat képesek készíteni azokról az autóvezetőkről, akik vezetés közben kézben tartott mobilokal telefonálnak. Erről a helyi közlekedési hatóság, a Transport for NSW számolt be kiözleményében.
 
Andrew Constance közlekedési miniszter közölte: a világon elsőként alkalmazzák azt a csúcstechnológiát, amely erre képes. A politikus úgy fogalmazott: nem a büntetés, hanem a megelőzés a cél. 
 
 
Az új eszköz alkalamazásával a hatóságok szeretnék elérni, hogy 2021-re 30 százalékkal csökkenjen a közúti halálesetek száma. Új-Dél-Welsben a közúti baleseti halálozás első számú oka a vezetés közbeni mobilozás. A hivatalos statisztikái szerint az országrészben idén november végéig 329 ember halt meg közűti balesetben. Tavaly összesen 354 halálesetet regisztráltak.  
 
Új-Dél-Wales közlekedésbiztonsági központjának igazgatója, Bernard Carlon kijelentette: független tanulmányok kimutatták, hogy ezekkel a kamerákkal öt év alatt mintegy 100 halálos balesetet tudnak megelőzni.
 
Mesterséges intelligenciával működő kamerák 
 
Az új fejlesztésű kamerák éjjel-nappal működnek, függetlenül az időjárási körülményektől. Olyan mestergéses intelligenciával látták el őket, amely képes az autóvezető mozdulatai, viselkedése alapján kiszűrni, ha a kezében mobiltelefont tart. A kamerák olyan nagy felbontású, csúcstechnológiájú észlelőrendszerrel rendelekeznek, amely gyakorlatilag bármilyen látási körülmények között képes fotót készíteni a szabálysértésről.  
 
Az rendszer élesítése után három hónap türelmi időt adnak az autósoknak. A következő 90 nap alatt szabálysértést elkövetők egyelőre csak írásos figyelmeztetést kapnak, március 1-től azonban nagy összegű bírságra számíthatnak a mobilozók. A büntetés 211 euró és 457 euró között mozog majd, attól függően, hogy milyen közlekedési zóbában történt a szabálysértés. A legnagyobb összegű büntetésre azok számíthatnak, akiket lakott területen, gyermekintézmények közelében fotóz le a rendszer. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.11
Minden jónak vége lesz egyszer, az európai buszlimuzinok kora leáldozóban van, helyükre a szabadidő....
2020.08.11
A német autóipar bajban van, ezt jól tudjuk, az államtól pedig egyelőre csak az elektromos autók....
2020.08.11
November 22-én, Portugáliában zárul a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14 futamosra tervezett....
2020.08.11
Wessam Jamoul Szíriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.11
A koronavírus-járvány miatt elképzelhető, hogy novemberben sem tudják pótolni az áprilisról....
2020.08.11
A Lexus dizájnerei, akik hosszú és bonyolult folyamat során fejlesztik ki az új színárnyalatokat....
2020.08.11
A második negyedévben számottevően, de legjelentősebb felvevőpiaca, a járműipar termelésénél kisebb....
2020.08.11
A 2021-es modellév is számos modellfrissítést hoz a BMW Motorrad-nál. Az új konfigurációk 2020.....
2020.08.11
A koronavírus járvány kapcsán született autóipari cikkek nagy része arról szólt, hogy a....
2020.08.11
A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) világszerte nagy léptékben fejlődik, és....