mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciával vadásszák Ausztráliában a vezetés közben mobilozókat

2019.12.14.
Az ausztráliai Új-Dél-Welsben bemutatatták a világ első olyan közúti kameráit, amelyek képesek kiszűrni a vezetés közben mobilozókat. A közlekedési hatóságok elsődleges célja, hogy a rögzített és mozgó intelligens eszközök használatával radikálisan csökkentsék a mobilhasználatból eredő balesetek számát - írja a 20minutos.es spanyol hírportál autós rovata. 
 
Új-Dél-Walesben (Ausztrália) december elején üzembe helyezeték a világon első olyan közúti kameráit, amelyek a hatóságok számára bizonyíték erejű fotókat képesek készíteni azokról az autóvezetőkről, akik vezetés közben kézben tartott mobilokal telefonálnak. Erről a helyi közlekedési hatóság, a Transport for NSW számolt be kiözleményében.
 
Andrew Constance közlekedési miniszter közölte: a világon elsőként alkalmazzák azt a csúcstechnológiát, amely erre képes. A politikus úgy fogalmazott: nem a büntetés, hanem a megelőzés a cél. 
 
 
Az új eszköz alkalamazásával a hatóságok szeretnék elérni, hogy 2021-re 30 százalékkal csökkenjen a közúti halálesetek száma. Új-Dél-Welsben a közúti baleseti halálozás első számú oka a vezetés közbeni mobilozás. A hivatalos statisztikái szerint az országrészben idén november végéig 329 ember halt meg közűti balesetben. Tavaly összesen 354 halálesetet regisztráltak.  
 
Új-Dél-Wales közlekedésbiztonsági központjának igazgatója, Bernard Carlon kijelentette: független tanulmányok kimutatták, hogy ezekkel a kamerákkal öt év alatt mintegy 100 halálos balesetet tudnak megelőzni.
 
Mesterséges intelligenciával működő kamerák 
 
Az új fejlesztésű kamerák éjjel-nappal működnek, függetlenül az időjárási körülményektől. Olyan mestergéses intelligenciával látták el őket, amely képes az autóvezető mozdulatai, viselkedése alapján kiszűrni, ha a kezében mobiltelefont tart. A kamerák olyan nagy felbontású, csúcstechnológiájú észlelőrendszerrel rendelekeznek, amely gyakorlatilag bármilyen látási körülmények között képes fotót készíteni a szabálysértésről.  
 
Az rendszer élesítése után három hónap türelmi időt adnak az autósoknak. A következő 90 nap alatt szabálysértést elkövetők egyelőre csak írásos figyelmeztetést kapnak, március 1-től azonban nagy összegű bírságra számíthatnak a mobilozók. A büntetés 211 euró és 457 euró között mozog majd, attól függően, hogy milyen közlekedési zóbában történt a szabálysértés. A legnagyobb összegű büntetésre azok számíthatnak, akiket lakott területen, gyermekintézmények közelében fotóz le a rendszer. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.23
Díjat már korábban is nyert, de csak 2013 eleje óta "főállású" őstermelő és tart disznókat és....
2020.02.23
E heti rajzunk készítője T-boy. Rajzának címe: Karl Benz emlékére. ..
2020.02.23
Salgótarjáni civilek kiásnák azt a völgyhidat, amelyet 1911-ben építettek, és amit a szénkitermelés....
2020.02.23
Nehéz eldönteni, hogy a felnije vagy a tudása menőbb, minden esetre itt az ABT RS7-ese, ami 3,4....
2020.02.23
Kínában több mint öt éve legalacsonyabb szintjére esett az olajfeldolgozás a lanyhuló kereslet....
2020.02.23
A rendőrség halálos közúti baleset okozása vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást....
2020.02.23
Török Tivadar Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.23
Legalábbis Magyarországon és szinte egész Európában. Pedig 1941 előtt még nálunk is bal oldali....
2020.02.23
Tervezett pályájuk élettartamának felénél járnak a december 6-án pályára állított ATL 1 és SMOG-P....
2020.02.23
Az állami támogatások növelésével lehetne felpörgetni az elektromos autók piacát, szakértők szerint....