mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciával vadásszák Ausztráliában a vezetés közben mobilozókat

2019.12.14.
Az ausztráliai Új-Dél-Welsben bemutatatták a világ első olyan közúti kameráit, amelyek képesek kiszűrni a vezetés közben mobilozókat. A közlekedési hatóságok elsődleges célja, hogy a rögzített és mozgó intelligens eszközök használatával radikálisan csökkentsék a mobilhasználatból eredő balesetek számát - írja a 20minutos.es spanyol hírportál autós rovata. 
 
Új-Dél-Walesben (Ausztrália) december elején üzembe helyezeték a világon első olyan közúti kameráit, amelyek a hatóságok számára bizonyíték erejű fotókat képesek készíteni azokról az autóvezetőkről, akik vezetés közben kézben tartott mobilokal telefonálnak. Erről a helyi közlekedési hatóság, a Transport for NSW számolt be kiözleményében.
 
Andrew Constance közlekedési miniszter közölte: a világon elsőként alkalmazzák azt a csúcstechnológiát, amely erre képes. A politikus úgy fogalmazott: nem a büntetés, hanem a megelőzés a cél. 
 
 
Az új eszköz alkalamazásával a hatóságok szeretnék elérni, hogy 2021-re 30 százalékkal csökkenjen a közúti halálesetek száma. Új-Dél-Welsben a közúti baleseti halálozás első számú oka a vezetés közbeni mobilozás. A hivatalos statisztikái szerint az országrészben idén november végéig 329 ember halt meg közűti balesetben. Tavaly összesen 354 halálesetet regisztráltak.  
 
Új-Dél-Wales közlekedésbiztonsági központjának igazgatója, Bernard Carlon kijelentette: független tanulmányok kimutatták, hogy ezekkel a kamerákkal öt év alatt mintegy 100 halálos balesetet tudnak megelőzni.
 
Mesterséges intelligenciával működő kamerák 
 
Az új fejlesztésű kamerák éjjel-nappal működnek, függetlenül az időjárási körülményektől. Olyan mestergéses intelligenciával látták el őket, amely képes az autóvezető mozdulatai, viselkedése alapján kiszűrni, ha a kezében mobiltelefont tart. A kamerák olyan nagy felbontású, csúcstechnológiájú észlelőrendszerrel rendelekeznek, amely gyakorlatilag bármilyen látási körülmények között képes fotót készíteni a szabálysértésről.  
 
Az rendszer élesítése után három hónap türelmi időt adnak az autósoknak. A következő 90 nap alatt szabálysértést elkövetők egyelőre csak írásos figyelmeztetést kapnak, március 1-től azonban nagy összegű bírságra számíthatnak a mobilozók. A büntetés 211 euró és 457 euró között mozog majd, attól függően, hogy milyen közlekedési zóbában történt a szabálysértés. A legnagyobb összegű büntetésre azok számíthatnak, akiket lakott területen, gyermekintézmények közelében fotóz le a rendszer. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....
2022.05.25
A külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a....
2022.05.25
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke lesz a vendége a Sláger FM-nek ma este 22 órakor. A....
2022.05.25
Hosszú huzavona után végül is rajtot vett az elektromos Microlino törpeautó sorozatgyártása....
2022.05.25
A rendőrök néhány óra alatt elfogták az elkövetőt. ..
2022.05.25
- A közeljövőben 75 új helyszínen alakítanak ki Mol Bubi gyűjtőállomást, ezért társadalmi....
2022.05.25
- Az AutoWallis elindította harmadik javadalmazási programját a Munkavállalói Résztulajdonosi....