Tesla

Mi lesz a Teslával az erősödő versenyben?

2023.01.30.

Az elmúlt hetek főcímei az árcsökkentéssel, a termelés visszafogásával és a 2023-as tervek visszafogásáról szóltak. Hogyan tovább?

Musk nettó vagyona – amelyet nagyrészt a Teslában lévő részesedése tesz ki - idén nagyjából 270 milliárd dollárról 140 milliárd dollár alá esett. Bár az általa létrehozott szavazás eredményét követve megígérte, hogy új vezért keres a Twitter élére, egyelőre nincs meg az utódja és a Tesla részvények sem indultak el felfelé egyelőre.

De miért tett rosszat Musk Twitter kalandja a Tesla részvényárának?

A Tesla jó ideje ismert arról, hogy egyetlen dollárt sem költ marketingre. Nem is kellett nekik, ott volt a világ egyik legnépszerűbb milliárdosa, aki néhány twitter poszttal többet ért el, mint más autógyártók sokszáz milliós marketinköltésekkel.

Miután Musk a Twitter élére állt, egyre inkább elveszítette népszerűségét. Sorozatos megkérdőjelezhető döntéseivel rengetegen fordultak ellene, különösen pont azok, akik az Egyesült Államokban a Tesla egyik fő célközönségét adják: a környezettudatos életmódot folytató, többnyire inkább a Demokrata párttal szimpatizáló, nagyvárosi amerikaiak.

A Tesla eladásai minden bizonnyal legalább részben attól a felfogástól függtek, hogy Musk rettenetesen menő. Ezt a menőségét néhány hét alatt gyakorlatilag lerombolta, és ezzel együtt a felvásárlás bejelentése óta 100 dollárt esett a Tesla részvényárfolyama. Már ezelőtt is zuhant, minden bizonnyal részben Musk Twitter felvásárlás körüli drámája miatt.

Mindez nem biztos, hogy ekkora pofon lett volna a Tesla számára néhány évvel ezelőtt, de a piaci környezet mára megváltozott: egyre több a konkurens gyártó, a Ford, a Rivian és szinte minden európai és ázsiai gyártó kínál egyre jobb elektromos autókat, így a vásárlók számára nem volt nehéz találni egy B opciót a Tesla adott modellje helyett.

Ráadásul a Tesla régóta küzd azzal, hogy nem tudja elég gyorsan gyártani az autókat. A fogyasztók márkaváltási hajlandósága azt jelenti, hogy a piaci részesedés valószínűleg a riválisokhoz vándorol, akik gyorsabban tudnak elektromos járműveket gyártani és szállítani, mint a Tesla. Ha az ügyfelek elégedettek a Kia, Ford, a Rivian és a többiek vásárlásaival, akkor elkerülhetik a Teslát, és a jövőben ezektől a riválisoktól vásárolhatnak.

A Tesla részvényárfolyamának zuhanása azért is igazán látványos, mert nagyon magasról indult. A Tesla részvények árát sokan régóta túlértékeltnek tartják, ami részben annak volt köszönhető, hogy Musk személyében sokan egyfajta messiást, vagy az igazi vasembert látják. Ahogy lehullt a szuperhős lepel és ott állt mögötte a jelenleg folyamatosan hibázó Musk, úgy zuhant vissza a részvényárfolyam is oda, ahol valószínűleg a helye van.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.28
A vadonatúj Wildtrak X és Tremor változatokkal a Ford Pro felpörgeti a népszerű Ranger pickup off-....
2023.03.28
A Toyota vezető tudósa és a Toyota Kutatóintézet (Toyota Research Institute – TRI) vezérigazgatója....
2023.03.28
Budapestig szántotta az aszfaltot két szentendrei rendőrautó, közrefogva egy civil járgányt. Nem....
2023.03.28
Kiszervezett kiszállítás, intelligens raktárak, autonóm áru- és alkatrész-fuvarozás: a raktározási....
2023.03.28
Ford Motor Company felkérte Lexie Alfordot, a legfiatalabb embert, aki már a Föld összes országában....
2023.03.28
Több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók a hétfői vihar miatt - közölte az Országos....
2023.03.28
Az Útinform jelentése a közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről. ..
2023.03.28
A villanyosítás sorra dönti le az autózás legstabilabb bástyáit is. A luxust egykor a V12....
2023.03.27
Ha visszatekintünk az autóipar kezdeti történetére, első blikkre a férfiak jutnak eszünkbe. Nem is....
2023.03.27
Elloptak egy régi CLS-t Budapesten. Amikor másnap megtalálták, már más rendszám volt rajta, benne....