Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Miért kell a 1,5 méteres oldaltávolság, ha biciklist előzünk?

2023.11.26.

Rengeteg balesetveszélyes helyzet elkerülhető, ha másfél méteres oldaltávolsággal előzik meg az autók a bringásokat. Íme a részletek Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában. 

A kerékpárosok a legvédtelenebb közlekedők a közúti forgalomban. Nem védi őket egy minél biztonságosabbra tervezett, több száz kilós fémváz, mint az autósokat; a legtöbb esetben nincs rajtuk védősisak, mint a robogósokon vagy a motorosokon, és védőruhájuk sincs. Egy esésnél vagy gázolásnál nem óvja semmi a testüket, egy kisebb balesetnek is súlyos következményei lehetnek. Ezért is nagyon fontos, hogy az autósok nagyon figyeljenek a biciklisekre, és minél nagyobb biztonságban legyenek az utakon. 

Ennek a törekvésnek az egyik fontos része, hogy amikor egy kerékpárost megelőznek a járművezetők, 

  • lakott területen kívül legalább 1,5 méter, 
  • lakott területen belül pedig legalább 1 méter oldaltávolságot tartsanak. 

Az erről szóló kezdeményezés már több éve létezik Magyarországon, nemrégiben pedig a Tour de Hongrie a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Baleset-megelőzés és a Vuelta Sportiroda közreműködésével 134 táblát helyeztek ki szerte az országban, amelyek a megfelelő oldaltávolság fontosságára hívják fel a figyelmet.

Miért kell a megfelelő oldaltávolság? 

Azt gondolhatjuk, hogy mivel a bicikli egy nyomon haladó jármű, kis helyen is elfér – legalábbis elméletben. A mindennapi közelekedési helyzetekben viszont számos olyan hatás érheti a biciklist, ami miatt indokolt, hogy legalább másfél méteres oldaltávolsággal előzzék meg – olvasható a Másfélméter.hu-n. 

  • Útviszonyok. Sokszor előfordul, hogy az autók is nagyot döccennek, amikor belehajtanak egy-egy kátyúba. Képzeld el, mi van akkor, ha egy bringással történik meg ez! Rossz esetben akár el is eshet vagy defekt lehet a vége. Ráadásul mindig az úttest szélén vannak a legmostohább körülmények: csatornafedél, töredezett aszfalt, szemét, falevelek, ágak, gallyak, és ha ezeket figyelmesen, kiszámítható módon kikerüli, máris szélesebb helyre van szüksége. 
  • Közlekedési helyzet. Amikor parkoló autók mellett teker egy bringás, nagyon résen kell lennie, hiszen egy figyelmetlen autós bármikor rányithatja az autót, vagy gyalogosok léphetnek ki a kocsik takarásából. Ilyenkor a kerékpáros hirtelen elránthatja a kormányt, ami szintén indokolja, hogy nagyobb oldaltávolsággal előzzék a bringást a járművezetők, a centizés életveszélyes lehet. 
  • Időjárás. A legjobb kerékpárosok sem tudnak tökéletesen egyenesen haladni, valamekkora oldalirányú mozgása mindig lesz egy bringásnak. Ez a „kilengés” jóval nagyobb, amennyiben nagy a szél, hiszen egy-egy erősebb széllökést még egy többtonnás autóban is érezni lehet. Gondolj bele, milyen hatással lehet egy sokkal könnyebb biciklisre? 
  • Szívóhatás. Ez már egy kicsit fizika, de egyáltalán nem bonyolult. Amikor egy autó elszáguld a biciklis mellett, az előzés közben kialakuló nyomáskülönbség miatt a kerékpárost szinte magára szippantja az autó. Ez a hosszabb járművek, buszok és kamionok esetében különösen balesetveszélyes lehet. Ráadásul minél nagyobb a sebességkülönbség, annál nagyobb a szívóhatás – ezért javasolnak nagyobb előzési oldaltávolságot városon kívül. 

Az autósok gyakran feleslegesnek, túlzásnak érzik ezt a másfél métert, pedig egyáltalán nem az, hiszen a nagyobb oldaltávolságon valakinek akár az élete is múlhat. Másrészt amellett, hogy ne veszélyeztessük, zavarjuk a bringást, sokan elfelejtik a szubjektív biztonságérzetet: ha csupán tíz centivel a biciklis mellett száguld el egy kocsi – vagy rosszabb esetben egy teherautó –, az a legtöbb bringás számára ijesztő élmény, még akkor is, ha nem történik baleset. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljük másokra és törekedjünk az együttműködésre, és ez nemcsak a kerékpárosok előzésénél fontos, hanem általában a közlekedésben.

A KRESZ módosítása a cél

Jelenleg a KRESZ csak ennyit tartalmaz az előzési oldaltávolságról: „Előzni abban az esetben szabad, ha az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani”. Nesze semmi, fogd meg jól, gondolhatják a bringások, hiszen az autósok gyakran veszélyesen közel előznek. 

Több országban már egy-másfél méteres minimális előzési oldaltávolságot írnak elő a járművezetőknek. Magyarországon a másfél méter kampány célja az, hogy a szabályozás a KRESZ-be is bekerüljön. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.29
A következő napokban érkezik a legtöbb szaharai por fölénk, több helyen sáros eső is előfordulhat....
2024.02.29
Nemrég közölte az Európai Autógyártók Szövetsége az 2022-es európai járműparkról. Ez alapján az....
2024.02.29
Összeroncsolódott személyautó az 1-es főút 10-es és 11-es kilométerszelvénye közötti szakaszon 2024....
2024.02.29
A Mazda Motor Corporation a saját fejlesztésű festési technológiáját, a Takuminurit[1] alkalmazta,....
2024.02.29
Az öt epizódból álló rajzfilmsorozat GR Corollát vezető főhőse társai segítségével száll szembe egy....
2024.02.29
Tragikus eset történt kedden kedden reggel a vasúton: kinyílt a mozgásban lévő gyorsvonat ajtója,....
2024.02.28
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetése a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy....
2024.02.28
Több más autósporots sikertörténethez hasonlóan ez is a magyar M1RA csapathoz köthető. ..
2024.02.28
A Wizz Air légitársaság lesz a magyar csapat hivatalos utaztatója a párizsi ötkarikás játékokra a....
2024.02.28
A szállodai szoba biztonságosabb megoldás.   ..