SUV

Miért olyan népszerűek az SUV-k?

2023.09.13.

Ha ki akarsz tűnni a tömegből, és merésznek és másnak akarod érezni magad, akkor ne vegyél SUV-t, mert a világon szinte mindenki ezt teszi.

A nagy, ormótlan, szőrös kezű LandCruiserek, Patrolok és Pajerók indították el a trendet, de most a középkategóriás városi terepjárók viszik új, nem is akármilyen magasságokba.

A középkategóriás SUV-ok szegmense ma már a második legnagyobb a magyar iparban. Tetszik vagy sem: A SUV-ok és crossoverek gyorsan a legnépszerűbb karosszériatípusokká válnak a városban, és vidéken is.De miért is ilyen népszerűek ezek a nem is igazán terepjárók, amelyek közül rengeteg kétkerék-meghajtásúak? Nyilván nem az összkerékhajtás nélkül elérhetetlen helyekre való kalandozás csábítása miatt. Mint azt bármelyik kritikus szívesen elmondja, a legtöbb ilyen terepjáró legközelebb a terephez egy kavicsos parkolóban jut.

És bár valószínűleg azzal érvelnek, hogy a terepjáróknak a vad messzeségben kellene járniuk, a közmegegyezés nagyjából az ellenkezője. Bármilyen perverznek is tűnik, a terepjárók valójában ésszerű választásnak bizonyulhatnak a nyílt utakon és még a városközpontban is.Leginkább a helykínálat miatt választják az emberek. Egy furgon vagy kisbusz megvásárlásán kívül nincs jobb módja annak, hogy mindent, amit birtokol és szeret, egyetlen járműbe zsúfoljon.  A "terepjárók" ezt szinte mindennél jobban tudják; a magas tető, az alacsony padló és a kocsiforma viszonylag határtalan fej-, láb- és tárolóteret biztosít a SUV-oknak.A SUV-ok tetővonala a szedánoktól és a kocsiktól eltérően hátul nem keskenyedik vagy csapódik lefelé, így a hátsó utasok fejtere sem szenved csorbát (kivéve, ha valamiért egy BMW X6-osra, vagy az általa ihletett rengeteg modell valamelyikére vágyik).

Ez a beállítás csodákat művel az autóba való be- és kiszálláskor, különösen azok számára, akik már nem olyan hajlékonyak, mint régen. A nagyobb hasmagasság, a magasabb ajtók és a rövidebb küszöbök miatt a vezetőknek és az utasoknak nem kell úgy lehajolniuk, mint a szedánokban és ferdehátúakban, ami kevesebb erőfeszítést, kevesebb fájdalmat és több méltóságot jelent.A SUV az autók svájci bicskájaA nagyobb hasmagasság is segít a városban és a városon kívül, bizonyos védelmet biztosítva a kátyúktól, járdaszegélyektől és útburkolati lapoktól. A hosszabb rugóút tompítja az ütéseket és kíméli a karosszériát.A terepjárók az autók svájci bicskái; vezetheted őket jó utakon, rossz utakon vagy utak hiányában, és mindent nagyjából jól viselnek.A népszerűségük egyébként segít abban, hogy még népszerűbbek legyenek. Minden gyártó akar egy szeletet a SUV tortából, és ez nagyobb versenyt és jobb árakat jelent. Ez azt is jelenti, hogy az autógyártók új réseket alakítanak ki a szegmensben, így mindenki megtalálhatja azt, ami nagyon közel áll ahhoz, amit szeretne.

Ha ugyanezt egy kombiban szeretné, a választék valójában elég szegényes lett mára, egyre kevesebb ilyen modell érhető el. Tetszik vagy sem; pusztán a használati érték miatt egy SUV könnyen az egyetlen lehetőséggé válhat.A régi, nagy terepjárók egyméretű megközelítését felváltotta egy szinte méretre szabott piac; ha SUV-t vagy crossovert szeretne, számtalan méret és specifikáció közül választhat, nagyjából bármilyen költségvetéshez igazítva.

A közös hibák még mindig érvényesek, de a gyártók többnyire mindent megtesznek azért, hogy kijavítsák ezeket. Az üzemanyag-fogyasztás mindig is a SUV modellek Achilles-sarka volt, a súlyuk és a téglaszerű felépítésük miatt. Manapság azonban a behemótok és a karcsú szedánok közötti szakadék egyre csökken. Az apró részek itt-ott történő lefaragásának és átformázásának köszönhetően a SUVok példátlan könnyedséggel siklanak a levegőben, mint egy orrkúpos konténer.A kisautókkal persze sosem fognak felérni, és a nagyobb fogyasztás több szennyezést is jelent, de a globális kibocsátási célok szigorodása miatt az autógyártók minden eszközt bevetnek, hogy a határérték alatt maradjanak.Szóval a SUV modellek itt vannak és maradnak is, egészen addig, amíg már mindenki SUV-ot vezet majd, és valakinek feltűnik, hogy mennyivel egyedibb lenne egy kombi. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....
2024.04.22
A Bridgestone Tatabánya ügyvezető igazgatójával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy....
2024.04.22
Idén áprilisban az írországi Dublinban rendezték meg a legnagyobb európai, közlekedés és mobilitás....
2024.04.22
Az Automobili Lamborghini és a Babolat együttműködve exkluzív padel ütőket gyártanak kombinált....
2024.04.22
Két különálló, egymást mégis kiegészítő szemüveg-kollekcióval bővült a Ferrari-univerzum, melyek a....