Walter Röhrl

Miért utasította vissza a Dakart Walter Röhrl?

2023.02.26.

Úgy tűnik, hogy van olyan, ami még egy egykori B-csoport rali legendát is visszariaszt a világ legnehezebb tereprali versenyétől.

Élesen él az emlékemben, ahogy Walter Röhrl azt mondja a Grand Tour minden bizonnyal legjobb filmanyagában: „Nem szerettem Finnországba menni, mert nem szeretem az ugratókat. Ha repülni akarnék, pilóta lennék, és nem autóban ülnék.” Mondja ezt a Rally Világbajnok legenda, aki a B-csoport időszakában 500 lóerő feletti autókkal nyitotta szét a tömeget a gyorsasági szakaszokon. Nehéz elhinni, hogy egy ilyen elképesztő fickó bármitől is fél, de úgy tűnik az ugratóktól való undora miatt nem csak a finn raliversenyeket hagyta ki, hanem a Dakar Rallyt is.

Éppen most zajlik a Porsche 911 Dakar nemzetközi bemutatója, amin Walter Röhrl mutatja meg minden nap az újságíróknak, hogy hogyan is kéne vezetni egy ilyen autócsodát – aminek egyébként már minden darabja elkelt. Ekkor merült fel a kérdés, hogy Röhrl vajon miért nem indult egyetlen Dakaron sem, ahogy akkoriban minden raliversenyző?

„Amikor egy Dakar gyorsaságin eléred egy dűne tetejét, nem tudhatod, hogy 8 centi vagy éppen 8 méter zuhanás vár rád a túloldalon. Ilyet még sosem csináltam az életemben.” – tette hozzá a ralilegenda. „Pedig a 90-es években egyszer felajánlottak olyan sok pénzt, hogy elinduljak egy Párizs-Dakar Rallyn, mint amennyit egy komplett világbajnoki szezonért kaptam, de azt mondtam, hogy akár tízszer ennyit is felajánlhatnak, én akkor is nemet mondanék.” Márpedig, ha a 30-as éveiben sem tudták meggyőzni a legendát, akkor ez már a 80-hoz közelítve sem fog változni számára.

Ugyanakkor az új 911 Dakart imádja a mester. „A feleségem azt mondta: szerezett egy ilyen autót, sokkal könnyebb belőle ki- és beszállni. A feleségem 73 éves, én pedig 76 vagyok. Ilyenkor már más szempontok fontosak az autó kiválasztásakor és a magassága mindenképp fontos helyen szerepel ezen a listán. Bár, ha rajtam múlik én 80 évesen is egy Porschéból akarom kiszenvedni magam. A legfontosabb, hogy tudjam vezetni.” Illetve még egy apró infómorzsát elejtett, amit értékelhetnek a Porsche rajongók: az 1995-ös 993 Turbo, ami az első 911 Turbo volt összkerékhajtással, eredetileg hátsókerekesnek készült, mint az elődje, de Röhrl lebeszélte a mérnököket erről.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.02
Ha a fenntarthatóságról van szó, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a Still, halad....
2023.06.02
Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók....
2023.06.02
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet....
2023.06.02
Bizonyos Tesla modelleknél gyakran észlelnek nyikorgó hangokat a futómű területéről. Mi a probléma....
2023.06.02
Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a....
2023.06.02
Dunaharaszti rendőr segített kiszabadítani az autóban rekedt Lénát - írja a police.hu ..
2023.06.02
A Bridgestone bemutatja a prémium kategóriás VX-R TRACTOR abroncscsaládot, amelynek fejlesztésénél....
2023.06.02
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság vezetője illetékességi területére kiterjedő fokozott ellenőrzést....
2023.06.02
Azzal ajándékozott meg a sors távol-keleti szerencséje, hogy volt alkalmam napokig tesztelni végre....
2023.06.02
Az új Range Rover Sport SV a Range Rover fennállásának legnagyobb teljesítményű, legdinamikusabb....