tőzsde

Milyen részvényt vegyünk, ha az autóiparba fektetnénk?

2022.03.17.

Az autóipar igen biztos befektetés, ritkák a nagy összeomlások. De melyik gyártóba érdemes fektetni a bizalmunkat és a pénzünket, és melyiket kerüljük el inkább?

A legismertebb autóipari részvény kétségtelenül a Tesla. Jelenleg egy Tesla részvény 840 dollárt ér, de a részvény ára volt már 1,200 dollár felett is és Elon Musk népszerűsége miatt kissé kiszámíthatatlan a részvény ára. Ugyanakkor ha valaki osztalékra pályázik, rossz helyen keresgél: a Tesla még sosem fizetett osztalékot és a cég tervei között nem is szerepel ilyesmi, az összes nyereségüket a vállalat fejlesztésére fordítják.

Ami a hagyományos autógyártókat illeti, a Nasdaq friss listája szerint mások mellett például a Ford egy jó választás lehet, ha valaki egy autógyártóba szeretné fektetni a pénzét. A Ford bár régóta gyengélkedik Európában és máshol is, de az Egyesült Államokban, a hazai piacon igen jól teljesít és ez elég az eredményes működéshez. A nagy múltra visszatekintő gyártó sokat fektetett az elektromos autózásba, legnagyobb dobása pedig az F-150 Lightning, ami amellett, hogy elektromos és az Amerikában oly népszerű pick-up szegmensbe tartozik, ezért joggal várnak tőle sokat az Fordnál. Jelenleg 16,3 dollárt kérnek egy Ford részvényért, és az amerikaiak szoktak osztalékot is fizetni, nagyjából 2,5 százalékot.

A Nasdaqnál nagy dolgokat várnak a Toyotától is. A japán gyártó egyfajta különutat jár jelenleg az autóiparban. A vezetőség és a japán állam nem hisz annyira az elektromos autózásban, mint Európa és az Egyesült Államok, és ennek megfelelően a japánok inkább a hibrid autók mellett tették le voksukat, amiben vezetik is a piacot világszerte. Emellett már van hidrogén-üzemanyagcellás autójuk is, és érkezik az első elektromos autó, a bZ4X is. A Toyota ezzel már gyakorlatilag minden terepen jelen lesz, ezért biztos választásnak tűnnek. Jelenleg 170 dollárt kérnek egy Toyota részvényért, a Toyota jelenlegi osztalékhozama 2022. március 14-én 2,35%.

Szintén jó választás lehet a kínai BYD Vo. Az elektromos- és hibird autókat gyártó vállalatba a legendás befektető, Warren Buffet is beszállt. A gyártónak számos modellje van már most is és még több bemutató várható tőlük a jövőben is. Jelenleg 43 dollárt ér egy BYD részvény és 0,9 százalékos osztalék várható.

És hogy mit kerüljön el, aki autóiparba fektetne?

Tavaly nagyot szólt a Rivian tőzsdére lépése, 100 milliárd dollárost piaci kapitalizációt értek el aznap, de hamar vissza is esett a részvény ára. A vállalat tavaly mindössze 1,015 darab autót gyártott és egyelőre nem úgy tűnik, mintha valóban összekapták volna magukat. Jelenleg 36,4 milliárd dollár a piaci kapitalizáció és 40 dollárért adnak egy részvényt. A nehézkes működés mellett a Rivian természetesen nem tud osztalékot fizetni.

Jóval azelőtt, hogy Rivian volt az egyik legnagyobb dolog az elektromos járművek terén, a Nikola is nagy hullámokat keltett. 2020. június 9-én Nikola elérte a napközbeni csúcsot, részvényenként közel 94 dollárt. Sajnos ugyanezekkel a részvényekkel ma 8 dollárt adnak. A gyártótól már nem igazán várnak sokat az elemzők, számos botrány övezi rövid történetét.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..