Nissan X-Trail

Minden, amit a Nissan X-Trail-ről tudni lehet

2022.09.17.

A Nissan elektromos termékoffenzívájának újabb része a vadonatúj, negyedik generációs X-Trail, amelyből eddig csaknem hétmillió darabot értékesítettek világszerte.

Az új változathoz a Nissan azt a jól bevált DNS-t használta, amely az X-Trail mindhárom korábbi generációját jellemzi: erőteljes dizájn, rugalmas használhatóság és fejlett összkerékhajtás. Az új X-Trail öt- és hétüléses változatban is elérhető lesz, kényelmes lehetőséget kínálva a nagy családos vagy barátokkal való kirándulásokhoz.

Az Alliance új CMF-C padlólemezének köszönhetően, amely a kifinomult mérnöki munkát, az innovációt és a fejlett technológiát mutatja be, az új X-Trail ismét magasra teszi a lécet a crossoverek szegmensében. A kalandvágyó ügyfelek élvezni fogják az X-Trail új generációjának megemelt dinamikus teljesítményét és fejlett elektromos technológiáját.

A vásárlók díjazzák az egyediséget, ezért az új X-Trail 10 karosszériaszínben és öt kéttónusú kombinációban lesz kapható, így 15 variáció közül lehet majd választani.

Az új X-Trail lesz a Nissan európai kínálatának második modellje, amelyet a márka innovatív e-POWER hajtásrendszerével látnak el. Kizárólag a Nissan kínálatában megjelenő e-POWER rendszer egyedülálló módon közelíti meg az elektromobilitást, és az elektromos autók vezetési élményét kínálja, anélkül, hogy hálózati töltésre lenne szükség. Az új X-Trail e-POWER rendszere egy nagy teljesítményű akkumulátorból és egy változó sűrítési arányú benzinmotorral, áramfejlesztővel, inverterrel és 150 kW-os első villanymotorral integrált hajtásláncból áll. Ez az egyedülálló hajtáslánc azt jelenti, hogy a kerekekre jutó teljesítményt kizárólag az elektromotor adja, ami azonnali, lineáris reakciót eredményez a gázpedálra.

Az európai fogyasztók tipikus igényeinek és mindennapi vezetési szokásainak megfelelően az új X-Trail esetében az e-POWER rendszer jelentős fejlesztésen esett át. A japánban forgalmazott Note-ban egy 1.2 literes benzinmotor töltötte az akkumulátoregységet, amelynek végső teljesítménye 106 lóerő volt. Európa számára ezt egy 1.5 literes, változó sűrítési arányú turbós benzinmotort fejlesztettek, amelynek végső teljesítménye 150 kW (204 LE).

Az e-POWER egyedülálló eleme, hogy a benzinmotor kizárólag az áramfejlesztést szolgálja, míg a kerekeket teljes egészében az elektromos motor hajtja. Ez azt jelenti, hogy a motor mindig az optimális tartományon belül működhet, ami városi környezetben kiváló üzemanyag-hatékonyságot eredményez.

A tisztán elektromotoros meghajtásnak köszönhetően nincs olyan késleltetés, mint a belsőégésű motorok vagy a hagyományos hibridek esetében. Az azonnali reakció élvezetes, magas nyomatékérzetet és agilis gyorsulást biztosít, hogy az előzés vagy az autópályára való felhajtás könnyebbé és magabiztosabbá váljon.

Tekintettel arra, hogy a vezetési idő 70%-át valószínűleg külvárosi területeken töltjük, a Nissan egy teljesen új, „egy pedálos” vezetési élményt fejlesztett ki „e-Pedal Step” néven. Az e-Pedal Step-et úgy tervezték, hogy megszüntesse a városi vezetéskor folyamatosan ismétlődő elindulás-megállás okozta kellemetlenséget, amikor a vezető gyakran mozgatja a lábát a gázpedál és a fék között, és lehetővé teszi a vezető számára, hogy csak a gázpedál használatával gyorsítson és fékezzen.

A rendszert először a középkonzolon lévő kapcsolóval kell aktiválni, és ha bekapcsolta, a gázpedál a szokásos módon gyorsít. A gázpedál felengedésekor az e-Pedal Step 0,2 g-vel fékezi az X-Trailt, ami elegendő a féklámpák kigyulladásához, és a sebességet "kúszó" sebességre csökkenti, nem pedig teljes megálláshoz. Ez biztosítja, hogy az alacsony sebességű parkolási manőverek a lehető legsimábbak legyenek. A sofőrök gyorsan alkalmazkodnak a gázpedál használatához, hogy fenntartsák az egyenletes haladást, így a városi vezetés intuitívabbá válik és kevésbé lesz megerőltető.

Bár az X-Trail e-POWER-rel felszerelt változata teszi majd ki a jármű iránti kereslet nagy részét, a kínálatba bekerül a hagyományos meghajtású 1.5 literes változó sűrítési arányú turbófeltöltős változat is. A 120 kW (163 LE) teljesítményű 300 Nm forgatónyomatékkal rendelkező benzinmotoros verzió kizárólag kétkerék meghajtással lesz kapható, mely esetben az X-Tronic fokozatmentes váltómű választható. Nyugodt vezetés esetén és enyhe gyorsításkor a motor az üzemanyag-hatékonyság optimalizálása érdekében magas sűrítési arányra kapcsol, míg olyan esetekben, amikor nagyobb teljesítményre van szükség, a sűrítési arányt alacsony szintre állítja.

A hajtáslánc 12 voltos mild-hybrid technológiával is rendelkezik. A rendszer nyomatékasszisztenst, meghosszabbított üresjárati leállást, valamint gyors újraindítást és gördülési leállást biztosít, ami mind az üzemanyag-fogyasztás, mind a CO2-kibocsátás szempontjából előnyös.

A Nissan elektromos hajtásláncaihoz tervezett új összkerékhajtási rendszer Európában, a vadonatúj X-Traillel mutatkozik be. Az e-4ORCE a Nissan legfejlettebb összkerék meghajtás technológiájának köszönhetően minden körülmények között megnyugtató tapadást és magabiztos gyorsulást biztosít. Az "e" az e-4ORCE-ban a Nissan 100%-ban elektromotoros hajtásrendszerét jelenti. A "4ORCE" a jármű fizikai erejére és energiájára utal, a "4" pedig az összkerék meghajtást jelenti. Ez a rendszer a későbbiekben, 2022-ben megjelenő Ariya elektromos crossoverjében is megjelenik.

A nagy teljesítményű kettős e-motoros rendszer összteljesítménye 157 kW (213 LE) a hátsó 94 kW-os motornak köszönhetően, amely élénk gyorsulást tesz lehetővé (0-100 km/óra 7 másodperc alatt). A hátsó nyomatékreakciója 10 000-szer gyorsabb, mint a mechanikus összkerékhajtású rendszeré. Emellett az állandó nyomaték-újraelosztás és a közel tökéletes súlyegyensúly hozzájárul a megnyugtató kezelhetőséghez és menetkomforthoz, ami erőteljes, mégis sima, vezetési élményt tesz lehetővé.

A tárgyak bepakolásáa, a gyermekülés beszerelése vagy az autó hátsó üléseihez történő kényelmes beszállás még komfortosabbá vált, mivel a hátsó utasoldali ajtók közel 90 fokban nyílnak.

A második üléssor 60:40 arányban osztható, és van egy középső nyílás, így a hosszú tárgyak, például sílécek könnyen szállíthatóak anélkül, hogy a második üléssor bármelyik részét le kellene hajtani. A második üléssor előre is csúsztatható, hogy maximalizálja a csomagteret, és a 7 üléses verzió esetén a harmadik sorba is könnyen be lehessen szállni.

A további kényelem növelés érdekében a második sorban utazók saját kezelőszervekkel rendelkeznek a fűtés és légkondiciónáló rendszerekhez, ami egy családi autóban létfontosságú. A harmonikus családi utazás egyik legfontosabb eleme a folyamatos áramellátás, hogy az elektronikus eszközök akadály nélkül üzemelhessenek az egész utazás során. A második sorban ülők számára egy USB-A és egy USB-C típusú töltőpont áll rendelkezésre. A csecsemők és kisgyermekek szülei értékelni fogják, hogy a hátsó utasoldali ajtókba egy kézzel is könnyen kezelhető napellenzőt integráltak, amely a napsütéses napokon nyújt védelmet.

Az új, nagy felbontású, teljesen elektronikus 12,3 hüvelykes TFT multi-információs képernyő többféle konfigurálható elrendezést kínál a navigációs, szórakoztató, közlekedési vagy járműinformációk megjelenítéséhez, amelyek mindegyike a kormánykeréken található új, tapintható tárcsás kapcsolóról vezérelhető. A hagyományos "Kiriko" csiszolt üvegtextúra is megjelenik a TFT képernyő digitális háttereként – utalva a Nissan japán DNS-ére.

Az innovatív új 10,8 hüvelykes (szélvédő típusú) Head-Up Display (HUD) a szegmens legnagyobb képméretét biztosítja. Így a legfontosabb navigációs, vezetőtámogató és útinformációk a vezető látóterében a szélvédőre vetülnek.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.23
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red....
2023.09.23
Összeütközött két személyautó a Tápiószecsőt és Tápióságot összekötő úton – írta az Országos....
2023.09.23
Óriási szintkülönbséggel és fagypont alatti hőmérséklettel is meg kellett küzdeni annak a két....
2023.09.22
Érdemes rákeresni a cégre szerződéskötés előtt. ..
2023.09.22
Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a....
2023.09.22
Ugyanakkor sok egyéb funkció válthat előfizetős modellre a jövőbeli bajor modellekben. ..
2023.09.22
A hétvégén rendezik a franciaországi Le Mans-ban a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei....
2023.09.22
Nézze meg a videót! ..
2023.09.22
Az M1-es autópályán, a lébényi szakaszon, a 128-as és a 136-os km között új terelést építenek ki,....
2023.09.22
Az LFA óta nem mutatott be olyan teljességgel öncélú, a sofőr korlátokat nem ismerő....