Németország

Minden tizedik német autójában van fedélzeti kamera

2022.01.17.

Oroszországban a forgalmi események rögzítésére szolgáló kamerák sok autó fedélzetén már évek óta megtalálhatók. Mostanra Németországban is egyre népszerűbbek a kis felvevő gépek, amint azt egy tanulmány is mutatja – írja az automobilwoche.de

 

Aki látványos közlekedési balesetek kivonatait szeretné nézni az interneten, az óhatatlanul találkozik Oroszországból származó anyagokkal. Az ottani gyakran kaotikus körülmények ugyanis azt jelentik, hogy sok sofőr kis kamerával rögzíti az eseményeket a műszerfalon vagy a szélvédőn. A trend most Németországba is megérkezett, ahogy az Autoscout 24 használtautó-portál tanulmánya is mutatja. Több mint minden tizedik sofőr már úton van autós kamerával a német utakon.

1002 járművezetőt kérdeztek meg. 49 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szereti a dashcamokat, és el tudná képzelni egy megfelelő eszköz telepítését is. 16 százalék pozitívan értékeli a kamerákat, de tartózkodik attól, hogy maguk a műszerfalon lévő kamerával közlekedjenek. 21 százalék viszont nem hisz az autó pilótafülkéből történő megfigyelésben. 15 százalékuk adatvédelem miatt utasítja el, négy százalék pedig attól tart, hogy a rögzített anyagot egy baleset során önmaga ellen is felhasználhatják.

Ha közlekedési baleset történik, a bűnösség kérdése gyakran vitatott. A nyomozásban segíthetnek a műszerfalra vagy a szélvédőre rögzített kamerák, amelyek tartósan filmezik a forgalmat, és ha a legrosszabb következik, a balesetet is. Az ilyen feljegyzések bizonyítékként való felhasználása régóta vitatott. 2018-ban azonban a Szövetségi Bíróság (BGH) úgy döntött, hogy a megfelelő filmfelvételek megengedettek bizonyítékként a baleset tisztázására.

A városban egy kettős balra kanyarodó sávban történt baleset, amikor az érintettek oldalra ütköztek. Majd azon veszekedtek, hogy valójában ki hagyta el a sávot. Az egyik érintett járműben volt egy kamera, amely rögzítette a történteket. Az ilyen kamera felszerelése ezért általában megengedett. A bíróság szerint azonban a közúti forgalom ok nélküli, tartós filmezése és mentése továbbra is sérti az adatvédelmet és az információs önrendelkezési jogot. Ezért a felvételeket rendszeresen felül kell írni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A Hyundai és a Motional közösen fejlesztik az IONIQ 5 alapú robottaxit, amelyet fejlett autonóm....
2022.05.16
Sopronból, Győrből, Budapestről, de számos más nagyvárosból és a környező országokból is érkeznek....
2022.05.16
A sorozatgyártást előkészítő utolsó finomhangolási fázisba lépett a BMW M GmbH első hálózatról....
2022.05.16
Bárki is nyeri meg a 7-Eleven nyereményautóját, mostantól nem lesz gondja arra, hogy hova tegye a....
2022.05.16
Az ABB Robotics bemutatja a világ első, robotfestésű, műalkotásnak minősülő “art car” autóját. ..
2022.05.16
A világ lakosságának több mint a fele jelenleg városi területeken él és ez az arány az emberiség....
2022.05.16
A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az....
2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....