busz

Mobil vesztőhely, mi jöhet még?

2022.06.07.

Hozhat halált, egészséget, kultúrát az utazáshoz már több mint évszázada bevált autóbusz.

A tömegközlekedés mellett a tágas buszok szinte mindere jók: Ikarusokból készült már mobil röntgen, laborfülkés és könyvtári változat is.

Magyar TR-3-as röntgenbusz az ötvenes évekből

Mobilizált kivégzés

A kínaiak ennél is merészebbet léptek, mert ha igény van valamire, akkor elkészítik, márpedig a halálos ítéletek számának növekedésével felmerült a mobil vesztőhely iránti igény. Mert olykor egyszerűbb a hóhérnak menni az elítélthez, mint őt szállítani, hiszen nincs minden börtönben, fegyházban előírásoknak megfelelő kivégző hely.

A korrupció miatt radikálisan nőtt az elmúlt évtizedben a kivégzések száma Kínában, ahol évente közel kétezer emberen hajtanak végre halálos ítéletet, a megsokszorozódott feladatokat segíti a különleges jármű

A mobil vesztőhely a Jinguan üzemében készült

Kínában másfél évtizede álltak át az injekciós módszerre, mert azt humánosabbnak tartják, ám a vakcinákat csak Pekingben állítják elő. A kivégzésekre különleges buszokat alkalmaznak, mert olcsóbb azokkal a helyszínekre utazni, mint költséges és kockázatos biztonsági intézkedések között utaztatni az elítélteket. Nem hivatalos adatok szerint negyven mobil vesztőhely működik Kínában, a különleges kialakítású buszokat a páncélozott járművekre szakosodott Jinguan üzemben gyártják.

A mobil vesztőhelyek 130 km/órás sebességgel képesek száguldani a tetthelyre. A tizenkét méter hosszú, kéttengelyes buszokban a vezetőfülke mögött van a hatósági tanúknak kialakított és a kivégzőkamrától golyóálló üveggel elválasztott megfigyelőhelység, melyben hat hivatalos személy figyeli és több kamera rögzíti az utolsó perceket. Az elítéltet a kocsi hátuljából kicsúsztatható motoros ágyra szíjazzák, majd a hangszigetelt és klimatizált helység zárása után beinjekciózzák.

Az Amnesty International adatai szerint a világ ötven országában közel négyezer embert végeztek ki bírósági ítéletek alapján, ám a szervezet állítja, hogy a valós szám legalább a hivatalos adatok többszöröse. A halálos ítéletek számában Kína után Irán, Szaud Arábia, Pakisztán, és az USA következik.

A buszok népszerűbb változata a mozgó bibliotéka.

Baranya megyei könyvtárbusz  Fotó: Ruprech Judit

Kultúrjáratok

A magyar közművelődési könyvtári hálózat kiépítése 1945-ben kezdődött, hét évvel később már minden megyében, de még nem minden településen működött könyvtár, ezért 1959-től 1972-ig művelődési autók álltak munkába könyvek kölcsönzésére, filmvetítésre és ismeretterjesztő előadások rendezése.

Bevetésre váró Moszkvics flotta

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Veszprém Megyei Helyismereti Gyűjteményének ismertetője szerint „1959. tavaszán film- és diavetítővel, magnetofonnal, könyvtárral, áramfejlesztővel felszerelt Moszkvics 403-as kombik vitték Budapestről 15 megyébe a kultúrát. A Művelődési autók olykor kiállításokat, előadókat is szállítottak. Az első autó Csongrád megyében indult útjára

A veszprémi megyei tanács művelődésügyi osztálya is kapott egy ilyen autót, erről adott hírt 1959. április 23-án a megyei napilap. Nem volt hiba nélküli ez a nagyszerű vállalkozás, melyről a korabeli sajtó májusában így írt: „Szép-szép, hogy kapott a megye művelődési autót, de bizony nincs, aki vezesse, mert gépkocsivezető státuszt elfelejtett hozzá adni az illetékes minisztérium.

A vidéki utakon nem volt zökkenőmentes a közlekedés

Miután ez a probléma megoldódott, a megyei tanács művelődésügyi osztálya és a megyei könyvtár elkészítették az autó menetrendjét. A hatáskörbe tartozó 30-35 községet gazdag programmal látták el. Itt jött elő a következő probléma, mert bizony ehhez a gazdag programhoz csupán tíz-tizenkét napra elegendő kilométert irányzott elő a minisztérium. Mivel Veszprém megye nagy kiterjedésű megye, ezzel a kilométerrel nem lehetett a tervet hozni, ami eredendően 18-20 filmelőadás megtartása lett volna havonta.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mozgókönyvtára egy budapesti parkolóban, 1976-ban

Forrás: Fortepan/Magyar Hírek

A művelődési autó az 1970-es évek második feléig bevált mozgókönyvtárként, ám már nem tudta kielégíteni az igényeket, hiába jutott egy megyének több is. Helyét fokozatosan átvette a jóval tágasabb és kényelmesebb könyvtárbusz: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mozgókönyvtáraiként már különleges belső terű 200-as Ikarusok szolgáltak.

Tágas és világos a a Csorba Győző Könyvtár busza    Fotó: Ruprech Judit

Bibliobusz

Zsákfalvakban, kistelepüléseken minden szolgáltatás nagy segítség a helyieknek, akik kulturális termékekhez is hozzájuthatnak, hála a könyvtárbusz flottának, mely napjaikban is több megyében működik.

Magyarország összes településén kötelező a könyvtári szolgáltatás biztosítása, erre többféle lehetőség kínálkozik. Azokon a településeken, ahol nincs telepített könyvtár, a kulturális termékek egyik elérési módja a könyvtárbuszos szolgáltatás igénybevétele. A baranyai kezdeményezés nem mai, napjainkban már több megye is átvette a pécsi kezdeményezést.

Többezer kötetes kínálat minden korosztálynak       Fotó: Ruprech Judit

Az egri, miskolci és nyíregyházi mellett az egyik legsikeresebb misszió a Baranya megyei, melyről Csobán László csoportvezető az Autószektornak elmondta, hogy a mozgó járművek - mint kultúraközvetítési eszközök - története egészen az 1960-es évekig, a művelődési autókig nyúlnak vissza. Jelenleg két gépkocsival járják a településeket: a Csorba Győző Könyvtár 2010. december 6-án vette át a százmillió forintos uniós támogatásból megvalósult első könyvtárbuszát, a másodikat 2014. március 27-én adta át a nagyközönségnek, utóbbi százharminc milliós uniós támogatásnak köszönhetően biztosít könyvtári szolgáltatásokat Baranya megyében. Az évek során folyamatosan bővült a bibliobuszokkal ellátott települések száma.

Egy településen másfél órán át látogatható                 Fotó: Ruprech Judit

A beiratkozás mindenkinek ingyenes, a buszban lehetőség van kölcsönzésre, helyben olvasásra, internetezésre, nyomtatásra, fénymásolásra, könyvtárközi kölcsönzésre, kézműves foglalkozás tartására, vetítésre. A két busz jelenleg összesen 67 településre látogat kéthetente, ahol másfél óráig van lehetőség igénybe venni a buszok által kínált lehetőségeket. Menetrend: bkszr.csgyk.hu

Az egyes buszon a használók négyezer dokumentum (könyv, DVD) és 14 féle folyóirat közül kölcsönözhetnek, míg a kettes buszon kétezer dokumentum és 18 féle folyóirat áll rendelkezésre az olvasók számára.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.08
Az M3-mas autópálya Budapest felé vezető oldalán teljes útlezárás van érvényben, a Vásárosnamény....
2023.06.08
A HangZóna mai vendége Németh Gergely, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének motoros szekció....
2023.06.08
A spanyolországi Valencia tartományban épülhet meg a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó második....
2023.06.08
Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára.....
2023.06.08
Sajátos kettősségre mutatott rá egy vezető piacelemző szervezet negyedéves felmérése. Miközben a....
2023.06.08
Brian Gu, a Xpeng alelnöke szerint öt-tíz éven belül sokkal koncentráltabb lesz az autóspiac, és....
2023.06.08
Idén ünnepli századik születésnapját a világ egyik legismertebb autóversenye, a Le Mans-i 24 órás....
2023.06.08
Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák Budapest felé vezető oldalán....
2023.06.08
A Le Mans-i 24 órás verseny századik évfordulóján a Toyota mérnökök egy meglepetéssel készültek: a....
2023.06.08
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. átfogó informatikai karbantartást hajt végre, ezért átmenetileg nem....