taxirendelet

Módosították a budapesti taxirendeletet

2015.10.28.

Módosította a budapesti taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, ennek értelmében a repülőtér mellett a vasúti pályaudvaroknál is speciális taxiállomás lesz, valamint a taxikban olyan diszpécseralkalmazásnak kell üzemelnie, amellyel támadás esetén riasztást tudnak leadni.

A módosításról 18 igen és 6 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett döntött a testület. A rendelet szerint a speciális taxiállomás üzemeltetését megállapodás alapján ellátó gazdálkodó szervezet, a szerződéses üzemeltető látja el. A rendelet kiegészült azzal a ponttal, amely kimondja, a diszpécseralkalmazásnak képesnek kell lennie arra, hogy a járművezető támadásjelzése, személyi sérüléssel járó saját balesetjelzése alapján a központban a figyelmeztető jelzést és a valós idejű helyazonosítót online fogadja. Mindezt annak érdekében, hogy az illetékes hatóságok értesítése haladéktalanul megtörténhessen a diszpécserszolgálat közreműködésével.

A módosítás értelmében növekszik a taxiállomás-használati hozzájárulások díja a jövő év január elsejétől: az éves díj 40 ezer forint plusz áfáról 65 ezer forint plusz áfára nő. A gyári elektromos gépjárművek esetében a díj 50 százalék, míg a hibrid és a tisztán földgázüzemű gépkocsik esetén az éves díj mértéke 20 százalék kedvezmény biztosítása mellett értendő. Az elfogadott javaslat szerint a személytaxi-szolgáltatást nyújtó vállalkozások számának csökkenése indokolja a bevételek korrekcióját, amely csak a díj változtatásával valósítható meg. A taxirendelet 2013. szeptember 1-jén történt hatálybalépésekor a nyilvántartás szerint több mint 5700 taxinak volt droszthasználati hozzájárulása. A szigorúbb szabályozás és a határozott ellenőrzés miatt az a szám várhatóan 4500 alá csökken - írták. A módosítás szerint rövidül a téli gumi kötelező használatának ideje: korábban téli gumiabronccsal lehetett csak közlekedniük a taxiknak minden év október 15-től március 15-ig, a módosítással már csak minden év december 1-jétől kötelező ilyet használniuk.

Az előterjesztés elfogadása előtti vitában Tarlós István főpolgármester szót adott Karsai Katalinnak, a Magyar Taxisok Szakszervezete képviselőjének, aki arra kérte a közgyűlést, hogy halassza el döntését, és hatszáz tagot képviselő szervezetük véleményét is hallgassák meg az új taxisrendelet elfogadása előtt. Az érdekvédő súlyos problémának nevezte, hogy a javaslat a taxidroszt használati díját nettó 40 ezer forintról 65 ezer forintra emeli, a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) pedig szerintük vitatható körülmények között lehetővé teszi, hogy akár egy évre is megvonja a taxisok engedélyét. Tarlós István válaszában azt mondta, az új taxirendelet hosszú előkészületek után születhet meg, az egyeztetéseken pedig számos szervezet képviselője jelen volt.

A főpolgármester kiemelte, nem tudnak valamennyi érintettel személyesen egyeztetni, arról pedig nem nekik kell dönteniük, hogy a taxisokat ki képviselheti, továbbá ehhez hasonlóan a fuvarszervezők és a taxisok vitájába sem szeretnének beleszólni. Tarlós István a taxisrendelet elfogadása előtt ígéretet tett a Magyar Taxisok Szakszervezete ülésteremben jelen lévő tagjainak, hogy az új rendelet elfogadását követő egy hónapon belül meghallgatják álláspontjukat, és észrevételeiket figyelembe veszik a rendelet következő módosításakor.

Forrás: MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
Ideje átgondolni, hogy mit tartunk egyáltalán automobilnak, azaz önmagától mozgó személy- és....
2021.10.21
Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos....
2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....