Rally Hungary

Most került méltó helyére a Rally Hungary!

2024.04.14.

Az első veszprémi Rally Hungary már most a leglátványosabb rali, amin valaha jártam.

El sem tudom mondani, hogy mennyire jól esik kijelenteni: a leglátványosabb raliverseny, amin valaha jártam, az épp itt van Magyarországon. Naná, hogy a Zemplén és a Tokaj környéke is csodálatos volt a maga besárgult, őszi színeivel, de úgy érzem, hogy a Rally Hungary most tudott igazán szintet lépni. Most került a méltó helyére, a méltó színvonalra. Ehhez bizony el kellett mozdítani az esemény a Nyíregyházáról Veszprémbe, és aszfaltosból murvást, szezonzáró eseményből szezonnyitót csinálni. Amit most tapasztaltam Királyszentistvánon, az nem volt más, mint a ralizás egy következő dimenziója.

A Veszprém Aréna parkolójában, a HUMDA által is szervezett számtalan gyermek és családi programmal kiegészülve rendezkedett be a Rally Európa-bajnokság mezőnyének szervizparkja. Mivel nálunk indul az ERC szezon, teljesen más, amolyan várakozással teli, friss és vidám volt a hangulat. Ahogy arra számítani lehetett, mindenki eljött az évadnyitóra, aki számít. Köztük a tavalyi bajnok Hayden Paddon, vagy erős kihívói Martins Sesks, Erik Cais vagy éppen Miko Marczyk. Ezek olyan nevek, akik a ralizás elitjébe tartanak, vagy már ott is vannak, és gyakran részt vesznek még a Világbajnokság futamain is.

Hazai körülmények között látni ezeket a pilótákat pedig igazán felemelő érzés. Végre olyan színvonalú esemény tartanak, olyan színvonalú pilótákkal Királyszentistván szinkronpályáján, és a Veszprém, valamint Várpalota környékén elterülő lőtereken, amiket mindig is megérdemelt volna hazánk egyik különleges adottsága. Európa másik legnagyobb területen elterülő lőterének különleges talaját a görög Acropolis Rallykhoz, valamint Új-Zéland kietlen tájaihoz hasonlították ma a pilóták. Olyan látvány terül az ember elé, mintha egy mediterrán országban lennénk, a murvás talaj fehér, a növényzet szegényes, de változatos, miközben dombok ölelik körbe az elhagyatott katonai járművekkel szegélyezett, kietlen földutakat. Por ömlik az autók után, ami nem csak fotókon, de élőben is megunhatatlanul látványos.

Veszprémet bevette a rali! Magasra emelt futóművel, kis felnikkel, de masszív terepgumikkal közlekednek a széles, színes versenyautók a környéken, miközben minden létező leállóhelyen csapatok várják a versenyzőpárosokat. Egy gumicsere itt, egy félreállt Rally2-es Fiesta ott. Igazi, oldschool, őszinte és romlott ralihangulat van a környéken, azzal a rögtönzött vadsággal megfűszerezve, amiért imádjuk a ralit. Mindez persze élvezhetetlen is lehetne, de én még ennyire jól megszervezett ralieseményen még sosem jártam. Logikusan, hatékonyan működött a gyorsaságikra való beengedés, a nézők és a médiások területe is egyértelműen volt eltagolva. Mindenki tudta a helyét és a szerepét. Nagyszerű döntés volt a pályák menték közlekedő folyosókat kialakítani, kellő távolságban.

Aki egy kicsit is odavan az autósportért, annak hétvégén Veszprémben a helye a V-Híd Rally Hungary-n, mert ezt látni kell! Ilyen autókat, ilyen pilótákkal, ilyen tempóban, ilyen ugratókon, ilyen porral a farukban! Garantálom, hogy ez autósport történelmi pillanat hazánkban! Öröm a részesének lenni! Azonban, mint mindig, most is érdemes kiemelni, hogy mennyire fontos, hogy betartsuk a sportbírók és rendezők utasításait és tisztes távolságból figyeljük a sporteseményt.

Képek: Tolnai Márk

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy a világ legnagyobb országában, Oroszországban találjuk a....
2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....