Moszkva

Moszkva lesz az első "önvezető" város Európában

2021.10.17.

A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák fejlesztése és alkalmazása, valamint a környezetbarát energiaforrások használata révén Moszkva lesz az első „önvezető” város Európában – írja a motor.ru orosz autós szakportál.

A közlekedési szakember elmondta, az orosz fővárosban már kifejlesztettek egy robottaxi szolgáltatást, és az első vezető nélküli villamos is készen áll a tesztekre. Moszkva alpolgármestere pedig ígéretet tett, hogy 2030-ig az összes személyszállító autóbuszt elektromos meghajtású lesz.

Maxim Likszutov szerint a főváros lakóinak körülbelül tíz évre lesz szükségük ahhoz, hogy a vezető nélküli járművek mindennapi életük részévé váljanak. Az autonóm technológiákkal az a céljuk, hogy biztonságosabbá tegyék a közúti közlekedést, valamint növelhessék a közlekedési hálózat kapacitását.

Az orosz fővárosban kísérleti stádiumban működnek a Yandex cég vezető nélküli taxijai. Jelenleg mintegy 150 önvezető jármű közlekedik Moszkva útjain, amelyeknek kereskedelmi használata már az idén elkezdődhet.

Ugyancsak a Yandex informatikai cég fejlesztői telepítik a vezető nélküli rendszert az egyik moszkvai villamosvonalra. Annak ellenére, hogy az autonóm irányítású villamos városi útvonalakon való elindításának időpontja még ismeretlen, a tömegközlekedésben használt ilyen típusú technológiák kifejlesztése olyan stádiumba jutott, hogy Moszkva - Peking után - a világon a második, Európában pedig az első metropolisz lesz, amely fejlett autonóm közlekedési hálózattal rendelkezik majd.

Likszutov kiemelte: a fejlesztések prioritása Moszkva közlekedési hálózatának környezetbarát átalakítása. Moszkva az idei évben úgy döntött, felhagy a dízel buszok vásárlásával, és letette voksát a zéró széndioxid kibocsátású tömegközlekedési járművek mellett. Jelenleg a főváros flottája mintegy 800 elektromos buszt számlál, és 2030-ra minden moszkvai városi tömegközlekedés teljesen környezetbaráttá válik. Ezzel az orosz főváros lesz Európa legnagyobb ilyen típusú térsége.

Augusztus közepén a McKinsey nemzetközi tanácsadó cég szakértői Moszkvát tömegközlekedés szempontjából a világon a harmadik legjobban ellátott városnak minősítették. Az orosz fővárost csak Szingapúr és Peking előzi meg.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.08
Kemény és továbbra is népszerű kategóriában villantotta meg újdonságait Budapesten az Opel. ..
2021.12.08
- Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban....
2021.12.08
- Az MVM Mobiliti Kft. összesen 71 elektromos töltőt telepített a Jedlik Ányos Terv keretében 2018-....
2021.12.08
Csütörtökön és pénteken is az ország számos megyéjében várható ónos eső, majd havazás. A Magyar....
2021.12.08
Az év utolsó közös tesztjén minden zsűritag - Katona Mátyás, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Miklós-....
2021.12.08
A svájci hatóság körözte a Volvo XC90 típusú személygépkocsit, az atót a Szabolcs-Szatmár-Bereg....
2021.12.08
- Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges....
2021.12.08
 Halálos közlekedési baleset történt az 5402-es számú úton, Harkakötöny térségében teljes....
2021.12.08
A GR Yaris szolgált a Toyota új tanulmányautójának alapjául: a japán autógyártó leleplezte a....
2021.12.08
Egyenlő jogok a mobilitásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő embereknek is a....