BMW i4

Nagy dobás az új BMW i4 és a 4-es Gran Coupé - sok fotóval

2024.04.24.

A bajor prémiumgyártó a tisztán elektromos meghajtású BMW i4 és a BMW 4-es Gran Coupé technológiáját és formanyelvét egyaránt továbbfejlesztette.

A BMW i4 portfólióján új tisztán elektromos meghajtású modellváltozat ünnepli világpremierjét, miközben a BMW 4-es Gran Coupé összes belsőégésű erőforrással szerelt modellváltozata alapfelszereltségként kapja meg a nyolcfokozatú Steptronic automataváltót. Precíz karosszéria- és utastér-módosítások. Továbbfejlesztett BMW iDrive kijelző- és járművezérő technológia QuickSelect koncepcióval és újabb digitális szolgáltatásokkal.

A BMW 4-es sorozat legsikeresebb karosszériaváltozata új stílusjegyekkel fokozza a sportos elegancia érzését. A megújult kifinomultságról tanúskodó utastér prémium hangulatot áraszt; a kibővített alapfelszereltséghez újrastrukturált extrafelszereltségi paletta társul.

A BMW i4 és a BMW 4-es Gran Coupé a bajor prémiumgyártó rugalmas hajtáslánc-architektúrájának úttörője. Mindegyik modellváltozat a BMW Group müncheni gyárában lát napvilágot. A nóvumok globális piaci bevezetése 2024 júliusában kezdődik. A két modell legfontosabb értékesítési piaca az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Kína.

Az újratervezett, félig zárt felületű (BMW i4) és hálómotívummal ellátott BMW hűtőrácsnak köszönhetően a frontrész még magabiztosabb kiállást garantál. A hűtőrács kerete alapfelszereltségként matt króm, az opcionális extrafelszereltség részeként pedig magasfényű Black árnyalatú.

Műalkotásként megtervezett LED-technológiás első fényszórók új belső felépítéssel. Függőlegesen elrendezett helyzetjelzők, nappali menetfények és irányjelző funkciók. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Comfort Access funkció részeként új üdvözlőfény-animáció (Welcome Light Animation). A távolsági fény elvakítás-mentes mátrix funkciójával dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórók, a nagyvárosi fények és a BMW M4 CSL stílusában megrajzolt exkluzív BMW Laserlight hátsó lámpák az opcionális extrafelszereltség részei.

Az opcionális extrafelszereltség részeként BMW M sport csomag is elérhető, a BMW M Performance modellek pedig M-specifikus stílusjegyekkel is megrendelhetők. A BMW M sport csomagnak immár a magasfényű Black árnyalatú hátsó diffúzor és a nagyobb, 100 milliméter átmérőjű kipufogóvégek is részei. Gyárilag megrendelhető M Sport Pro csomag és M Carbon külső felszereltségi csomag; a típus-specifikus BMW M Performance alkatrészek az eredeti BMW alkatrészek portfólióját színesítik.

Új Cape York metál és Fire Red metál karosszériafényezési árnyalatok. A BMW Individual és speciális BMW Individual karosszériafényezési árnyalatok széles választéka is elérhető. Minden korábbinál átfogóbb személyre szabhatóság az új, 19” méretű BMW M aerodinamikai keréktárcsáknak és a duplaküllő-dizájnú, 20” méretű BMW Individual aerodinamikai keréktárcsáknak köszönhetően.

Progresszív és sportos utastér BMW Ívelt Kijelzővel és újratervezett kormánykerekekkel. Alapfelszereltségként sokszögletű, kétküllős kormány világító multifunkciós gombokkal. Az opcionális extrafelszereltség részeként bőrözött BMW M kormány három küllővel, laposabb kialakítású alsó karimával és diszkrét 12-órás jelzéssel. Utóbbit a BMW M Performance modellek esetében piros varrás váltja fel, amelyhez trikolor árnyalatú dekorvarrás is társul. A belsőégésű erőforrással szerelt modellek alapfelszereltségként kapják meg a kormány mögötti váltófüleket.

Perforált Sensatec kárpittal húzott sportülések már alapfelszereltségként. Az új, Black árnyalatú M Performtex ülőfelületek a BMW M sport csomag vagy a BMW M Performance modellek alapfelszereltségének részei. A Black/Red kéttónusú, dekoratív kontúrozással ellátott Vernasca bőrkárpit az opcionális extrafelszereltség része, ahogyan a háromféle árnyalatban elérhető BMW Individual Merino bőrkárpitozás is.

Az átfogó digitalizáció következtében a műszerfalon jelentősen kevesebb gomb és kapcsoló kapott helyet. A szellőztetés, a légkondicionáló, illetve az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető ülés- és kormányfűtés a központi kijelzőn keresztül, hangvezérléssel és – a szellőztetés esetében – a szellőzőrostélyokon található, új vezérlőpaneleken keresztül vezérelhető.

Az utastér új, Dark Graphite matt dekorbetétjei az alapfelszereltség részei. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW M sport csomag alumíniumból készült, rombuszmintás, antracit árnyalatú utastéri dekorbetéteket tartogat.

Az új BMW i4 és az új BMW 4-es Gran Coupé alapfelszereltsége többek között hangulatvilágítással – amelynek a műszerfal és az ajtókárpitok új kontúrvilágítása is része – és külső-belső tükörcsomaggal bővül. Az opcionális extrafelszereltség részeként Sensatec bevonatú Luxury műszerfal még tovább finomított felületstruktúrával. Az egyes vezérlőelemek kristályüvegből készült Crafted Clarity változata ugyancsak elérhető az opcionális extrafelszereltség részeként.

A négyajtós kupé karosszériakoncepciója a praktikum, a hétköznapi használhatóság és a hosszútávú kapacitás következetes egyensúlyát garantálja – tisztán elektromos és hagyományos meghajtással egyaránt. Öt ülés és nagyméretű csomagtérajtó; a csomagtér alapesetben 470 literes térfogata a BMW i4 és a BMW 4-es Gran Coupé esetében is 1 290 literig bővíthető.

A tisztán elektromos meghajtású BMW i4 már négyféle modellváltozatban érhető el. Újdonság a palettán a BMW i4 xDrive40, amely elektromos összkerékhajtással, 295 kW / 401 lóerő maximális rendszerteljesítménnyel és egy feltöltéssel 444 – 548 kilométer (WLTP) tisztán elektromos hatótávolsággal érkezik meg az utakra. A portfóliót még a BMW i4 M50 xDrive csúcsmodell, valamint a BMW i4 eDrive40 és a BMW i4 eDrive35 alkotja.

A BMW i4 kombinált töltőegysége (CCU – Combined Charging Unit) maximum 11 kW töltési kapacitású AC járműtöltést tesz lehetővé, a modell nagyfeszültségű akkumulátora azonban akár 205 kW (a BMW i4 eDrive35 esetében 180 kW) töltési kapacitású DC ultratöltéssel is feltölthető. A BMW i4 modellváltozatai számára az egyelőre kísérleti piacokon elérhető Connected Home Charging intelligens otthoni járműtöltés is elérhető: a járműtöltési folyamatok intelligens vezérlése a napenergia-optimalizált töltést és a terhelés-optimalizált töltést, a rendszer további bővülésével párhuzamosan pedig a költségoptimalizált töltést is lehetővé teszi, dinamikus villamosenergiaárak mentén. A BMW i4 mindemellett a Plug & Charge funkcióval is felvértezhető, amely a hosszabbra nyúló utazások közben kényelmes járműtöltési megoldásokat kínál.

Az új BMW 4-es Gran Coupé többféle erőforrással érhető el. A palettán a BMW M440i xDrive Gran Coupé 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotorja, valamint két négyhengeres benzinmotor, egy soros hathengeres dízel és egy négyhengeres dízel is megtalálható. A hathengeres erőforrások és a négyhengeres dízelmotor hatékonyságát 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológia fokozza. Mindegyik erőforráshoz nyolcfokozatú Steptronic automataváltó kapcsolódik, már az alapfelszereltség részeként. A motorerőt klasszikus hátsókerék-meghajtás vagy BMW xDrive intelligens összkerékhajtás továbbítja az úttestre, modellváltozattól függően.

A futómű-technológia típus-specifikus hangolásának köszönhetően az új BMW i4 és az új BMW 4-es Gran Coupé minden vezetési szituációban garantálja a márkára jellemző sportos vezethetőséget. A Servotronic funkcióval dolgozó elektromechanikus kormánymű, az integrált fékrendszer és a hajtásfüggő kipörgés-korlátozás az alapfelszereltség része. A BMW M sport csomaggal felszerelt modellek BMW M sport futóművel, változó áttételű sport kormányművel dolgozó adaptív M futóművel és BMW M sport fékrendszerrel is felvértezhetők. A BMW i4 alapfelszereltségének a hátsó tengely levegős futóműve is része.

Az új BMW i4 és az új BMW 4-es Gran Coupé a biztonságos és kényelmes járművezetést, illetve parkolást lehetővé tevő intelligens rendszerek rendkívül széles tárházával büszkélkedhet. Az előzési tilalmakra is figyelmeztető sebességhatár-kijelzés (Speed Limit Info), a frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), a parkolóasszisztens (Parking Assistant), a tolatókamera (Reversing Assist Camera) és a tolatási segédlet (Reversing Assistant) az alapfelszereltség része. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető tételek között a kormányzó és sávtartó asszisztenssel (Steering and Lane Control Assistant), valamint a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomattal (Active Cruise Control with Stop & Go) dolgozó Driving Assistant Professional csomag és a Parking Assistant Plus parkolóasszisztens is megtalálható.

A QuickSelect koncepció szerint felépített, alapfelszereltségként kínált új BMW iDrive kijelző- és járművezérlő technológia új szintre emeli az új BMW i4 és az új BMW 4-es Gran Coupé egyszerű és intuitív járművezérlését. Középpontban az érintésekkel és élőbeszéd útján történő vezérlés. Új, áttekinthetően elrendezett funkciókkal dolgozó főképernyő, a felhasználói felület vezetőhöz közelebb eső oldalán pedig függőlegesen elrendezett, élő ikonok. A QuickSelect koncepció lehetővé teszi a kívánt funkciók egyetlen lépésben történő, almenük nélküli aktiválását. A központi kijelző alsó éle mentén elérhető menüsáv a légkondicionáló funkcióihoz kínál közvetlen hozzáférést. A BMW Intelligent Personal Assistant új nyelveken és új grafikákkal is elérhető.

Alapfelszereltségként BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés BMW Maps felhőalapú navigációs rendszerrel. A járműtöltésre optimalizált útvonaltervezés egyedülálló a BMW i4 szegmensében. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezésnek a BMW Head-Up kijelző és a kiterjesztett nézet (Augmented View) is része.

Egyszerűsített kezdeti bejelentkezés a modell fedélzeti operációs rendszerébe és okostelefon-szinkronizálhatóság a BMW ID segítségével és QR kód beolvasásával. A My BMW okostelefon-alkalmazás valós időben mutatja az autó részletes állapotát és távolról vezérelhető funkciókhoz kínál hozzáférést. Utóbbiak között a BMW i4 nagyfeszültségű akkumulátorának töltésvezérlése és az utastér előklimatizálása is megtalálható.

A BMW ügyfeleinek személyes eSIM kártyája mindkét modellben aktiválható. Optimalizált járműkapcsolat az 5G mobiltechnológiának köszönhetően, már alapfelszereltségként. A parkolási díjak és az üzemanyagszámlák digitálisan, az autóból is rendezhetők.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....