elektromobilitás

Nagy dobások a BMW-től: teherhordó e-kerékpár, mindenhova beférő e-roller

2021.08.04.

Variálható elektromos teherhordó kerékpár és összehatható roller koncepcióját mutatta be a BMW, készülve a jövő városi mobilitáshoz. 

Az utóbbi években számos város központjában megnövekedett a forgalom, miközben a lakosok mobilitással kapcsolatos elvárásai változatlanul magasak maradtak. Az egyéni mobilitás prémium szolgáltatójaként a BMW Group aktívan kíván részt venni a jövő élhető városainak megteremtésében. A mobilitás alább vázolt megközelítése jóval túlmutat a vállalat alaptevékenységén.

A BMW Group korábban már több mikromobilitáshoz fűződő innovatív projektet is bemutatott, köztük a BMW Motorrad X2City, a Personal Mover Concept, valamint a BMW Vision E3 Way koncepciókat. A Concept DYNAMIC CARGO elektromos kerékpár, valamint a Concept CLEVER COMMUTE elektromos roller koncepciójával a BMW Group mérnökei ismét bebizonyítják, hogy az autóiparban szerzett know-how-jukat kiválóan tudják hasznosítani mikromobilitási koncepciók tervezése során is.

Concept DYNAMIC CARGO elektromos kerékpár koncepció: kivételes variálhatóság

A kerékpárok rendkívüli rugalmasságot garantálnak, nincs károsanyag-kibocsátásuk, és az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb közlekedési eszköznek bizonyulnak a városi területeken. Elég azonban egy esős, hideg nap vagy a kellemetlen útviszonyok és a legtöbb kerékpáros visszavált a tömegközlekedésre vagy az autójára. Ugyanez történik akkor is, amikor nagyméretű csomag szállítása válik szükségessé és egy kerekpár hagyományos tárolója túl kisméretűnek bizonyul.

Ma már teherhordó kerékpárok széles sora áll rendelkezésre, újabb alternatívát teremtve a városi autózás mellett. Azonban a legtöbb teherhordó kerékpár szélesebb, és ami még ennél is lényegesebb, hosszabb a normál kerékpároknál, kifejezetten a teherhordás és a gyermekek szállítása által megkövetelt körülmények miatt. Az ebből adódó plusz súlynak és az esetleges hasznos tehernek köszönhetően, eltérő mértékben ugyan, de korlátokkal találhatjuk szembe magunkat, különös tekintettel a jármű mozgékonyságára és kezelhetőségére nézve.

- Célunk egy olyan koncepciójármű kidolgozása volt, amely a hagyományos kerékpárokra jellemző mozgékonyságot és közlekedési élményt kínálja a felhasználóknak, miközben innovatív, biztonságos szállítási lehetőséget is teremt – nyilatkozta Jochen Karg, a BMW Group New Technologies and China divíziójának járműkoncepciókért felelős vezetője. „A Concept DYNAMIC CARGO az első olyan dinamikus „pick-up” kialakítású teherhordó kerékpár, amely egész évben kellemes közlekedési élményt és rugalmas használati lehetőséget ígér.”A háromkerekű Concept DYNAMIC CARGO legfőbb komponense a fémváz, amelynek elülső része forgó tengellyel kapcsolódik a hátsó szakaszhoz, így képes megdőlni kanyarodás során. A hátsó rész végig stabilan áll a kanyarokban, anélkül, hogy bedőlne az út irányába. Az elektromos lánchajtással kiegészülve – ami azonnal beindul, amint a kerékpáros pedálozni kezd, s meghajtja a hátsó két kereket – mindez a hagyományos kerékpároknál megszokott tekerési élményt garantálja. Amellett, hogy a kétkerekű kivitelhez képest jóval nagyobb menetstabilitást biztosít valamennyi időjárási viszony közepette, a hátsó kerekek fix tengelyének köszönhetően sokoldalú „pick-up” stílusú rakodófelületet is kínál.

A kerékpár hátsó része innovatív moduláris rendszerben bővíthető, annak függvényében, hogy a felhasználó gyermekek vagy csomagok szállítása mellett dönt. A moduláris kialakítás szabad utat enged számtalan egyéb felhasználói forgatókönyv számára is. A teherszállító felület fix tengelyű kialakításának további előnye, hogy a kerékpáros szinte alig érzi meg a felhelyezett plusz súlyokat, vagyis a csomagok biztonságban, stabilan szállíthatók, kellemes kerékpározási élmény mellett.

Concept CLEVER COMMUTE elektromos roller koncepció: társ az utolsó kilométerekre

Elsősorban a közösségi használatú hálózatoknak köszönhetően, az elektromos rollerek ma már megkerülhetetlen részei a városi közlekedésnek. Használatukkal a városban közlekedők villámgyorsan képesek megtenni a célpontjukhoz vezető utolsó kilométereket, miközben rugalmas használhatóságot és zéró helyi károsanyag-kibocsátást garantálnak. A magántulajdonú elektromos rollerek száma eleddig relatíve alacsony. A biztonságosan vezethető, robosztus modelleket méretük miatt nehéz a tömegközlekedési eszközökön vagy autóval szállítani, míg a kisebb, hordozható modellek stabilitása hagy kívánni valót maga után.

A Concept CLEVER COMMUTE formájában a BMW Group egy olyan elektromos rollert tár a közönség elé, amely a tömegközlekedési eszközökön való utazás/autóban történő szállítás jegyében összecsukható, ugyanakkor megbízható menetstabilitást ígér. „Tömegközlekedési üzemódban” a lábtartó oldalai felhajthatók, a hátsó kerék pedig beforgatható az így kialakuló apertúrába. A mechanizmussal lerövidíthető a Concept CLEVER COMMUTE kerekei között mért távolság, ezáltal fennakadás nélkül szállítható a mozgólépcsőkön, ami kiemelt fontossággal bír egy esetleges metróval megtett út esetén. A gurulós bőröndökhöz hasonlóan, ebben az állapotában két keréken is húzható a roller. Az első kerékbe szerelt motor ráadásul elektromos impulzusokkal segíti a Concept CLEVER COMMUTE rámpákon való felfelé jutását. Az elektromos roller kis méretének köszönhetően összehajtott állapotban díjmentesen szállítható valamennyi tömegközlekedési eszközön.

A Concept CLEVER COMMUTE összehajtott állapotban elfér a kisebb autók csomagtartójába is, míg a nagyobb autókban egyszerre több is szállítható. A BMW Group járműveit tekintve ez azt jelenti, hogy a 3-as sorozattól felfelé hosszanti irányban is elhelyezhető a roller a csomagtartóban anélkül, hogy a hátsó üléseket le kéne hajtani, a MINI modellek csomagtartójában pedig keresztbe forgatva szállíthatók.

Egyedi termékjellemzőinek köszönhetően a Concept CLEVER COMMUTE sokoldalú társ a városi közlekedésben, amely lehetővé teszi, hogy utazásainkat gyorsan, biztonságosan és egyszerűen oldjuk meg. Variálhatóságát szem előtt tartva, kifejezetten ideális a multimodális közlekedéshez.

A BMW Group nem tervezi a Concept CLEVER COMMUTE gyártását saját üzemeiben, de jelenleg is folynak a tárgyalások a lehetséges licenckedvezményezettekkel. Mindkét koncepciójármű esetén az elektromos teljesítmény az adott alkalmazási mód fényében skálázható. A városi használat szempontjából kiemelten fontos az akkumulátor tölthetőségének módja is: a járművek energiaforrásai kiemelhetők, így könnyedén feltölthetők lakásokban is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.31
Átadták a japán Seiren csoport első európai gyártóegységét a városban, amely mintegy 15 milliárd....
2023.05.31
Nem hallott még Fecóról? ..
2023.05.31
Két különálló baleset miatt lassú a haladás az M1-es autópályán, a Győrt elkerülő szakaszon....
2023.05.31
A Labdarúgó Európa-liga döntőjét a Puskás Arénában rendezik meg szerda este, ezért a környéken már....
2023.05.31
Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben tett szakmai vizsgát....
2023.05.31
Harmadik alkalommal rendezték meg a kelet-magyarországi régió legnagyobb autó- és járműipari....
2023.05.31
A Bosch csoport teljes magyarországi nettó árbevétele 2255 milliárd forint volt tavaly, ami 32....
2023.05.31
Ez az eszköz nem tűnhet el!   ..
2023.05.31
Letért az úttestről, egy fának ütközött, majd visszacsapódott az útra egy gépkocsi a Szerencset és....
2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....