vasút

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút: szombattól ismét nyitva

2020.07.02.

Július 4-én, szombaton a Múzeumvasút megnyitja kapuit. Az első üzemnapon András, a gőzös várja a kicsiket és nagyokat. Utazni csak maszkban lehet, s kötelező a másfél méteres távolság betartása is - írja oldalán a GYSEV. 

Megújult a múzeumvasút!

2018-19. évben állami támogatásból teljes körű felújításon esett át a kisvasút. A felújítás érintette  a vasúti pályát, jelzőket és az Ikva-hídat, Nagycenken a peronokat. A vasúti személykocsik és az András gőzös is megújult. A járművek állagmegóvása érdekében Nagycenk Kastély állomáson egy sátor épült, amely télen védelmet nyújt a téli időjárás viszontagságai ellen.

Fertőbozon a fűtőház felújítása várhatóan 2020. szeptemberében fejeződik be, amikor az érdeklődők előtt megnyitja kapuit és betekintést nyerhetnek a fűtőházi életbe!

András gőzös. Fotó: gysev.hu

A mozdonyskanzenben kiállított járművek új információs táblákat kaptak. Új tematikus játék- és fitneszpark került kiépítésre, interaktív tanösvény és hangos tábla is színesíti a szolgáltatási palettát. Itt valóban egy egész napot eltölthetnek a kisvasút szerelmesei!

Gyermekvasutasok

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton nem mindennapi személyzettel találkozik az érkező látogató, hisz a Múzeumvasút üzemét gyermekvasutasok látják el. E fiúk és leányok vállalkoztak arra, hogy elsajátítják a Múzeumvasúton a szolgálat ellátásához szükséges szakmai ismereteket és szabad idejükben itt dolgoznak, szolgálnak. Igaz, ez a szolgálat örömet adó, játékos, de ugyanakkor fegyelmet is kívánó, kötelességtudatra és munkára nevelő. 1972-ben a Közlekedési Múzeum selyemzászlót ajándékozott, melyre fürge asszonykezek Széchenyi István egy intő mondatát hímezték: „Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jelen.” Ez itt a gyermekvasutasok jelmondata is, akik a múlt közlekedési eszközeivel dolgoznak, és szolgálják a múzeumvasutat.

Járműpark

A Múzeumvasút jelenleg két mozdonnyal, és nyolc kocsival szolgálja a április elsejétől október elsejéig az utasforgalmat. Az alábbiakban az itt közlekedő járművekről olvashatunk egy-egy rövid áttekintést.

„András”, a gőzös (490-es sorozat)

Az első világháború után a főleg hegyi pályákon közlekedő, keskeny nyomközű tehervonati mozdonyok elsősorban különböző bányavasutaknál szolgáltak. A 492-es sorozatú mozdonyokat a MÁV a XXIe osztályba sorolta, 1911-től pedig a 490-es sorozatba kerültek. „András”, a gőzmozdony XX. század elején készült, és 1972 őszén, a balinkai bányavasút felszámolásával került a múzeumvasúthoz. Az ebből a típusból megmaradt egyetlen mozdony jelenleg tehát Múzeumvasutunkon teljesít szolgálatot.

A C–50-es a hazai gazdasági vasutak vontatási igényeinek ellátására tervezett, nagy szériájú mozdonysorozat. Az 1950-es évek elején kezdődő gyártás óta több mint 200 db készült a sorozatból, és napjainkban is csaknem 70 db maradt meg belőlük, miközben különböző átalakításokra és motorcserékre is sor került. Többségük jelenleg a hazai erdei vasutakon dolgozik. A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúttól 2003-ban került hozzánk egy C–50-es dízelmozdony, amely „Kiscenk” névre keresztelve vontatja szerelvényeit.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.14
A Tesla vezetési asszisztens rendszerét gyakran kritizálták a múltban és bírálják jelenleg is, de....
2020.08.14
Marko Ivic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.14
Accrai (Ghána) összeszerelő üzemének hivatalos megnyitójával a Volkswagen tovább bővíti jelenlétét....
2020.08.14
Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen a Balaton felé - közölte az Útinform péntek délután a....
2020.08.14
A következő tíz év alatt a városi buszállomány fele cserélhető le kormányzati és európai uniós....
2020.08.14
Minden vasúti átjáróban történő baleset megelőzhető lenne odafigyeléssel és a szabályok....
2020.08.14
Bármennyire is bizonytalan a gazdasági helyzet mostanság, és akármennyire is ingadozó a benzin ára....
2020.08.14
Ötre nő az új BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatainak....
2020.08.14
Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók....
2020.08.14
Már 2022-re elkészülhet a szériamodell abból a Toyota versenyautóból, amely az idei Le Mans-i 24....