Berlin

A német politikusok beleszerettek a Mercedesbe

2022.02.28.

Egyre több német politikus választ szolgálati autót a Mercedes kínálatából. Előszeretettel részesítik előnyben az elektromos autókat, ami persze nem meglepő: az Ampel, azaz lámpa koalícióként elkönyvelt, Olaf Scholz kancellár vezette kormánynak a Zöldek is tagjai.

A kancellár

Fotó: Mercedes

Olaf Scholz (SPD) szövetségi kancellár a Mercedes autóját választotta szolgálati járműnek: a páncélozott S-osztályú S 680 Guard modell 612 lóerős.

Scholz autója egy erőd négy hajtott keréken, amelyet még 12,5 kiló robbanóanyag sem tudott feltörni. A páncélozott S-osztály 4,2 tonnával csaknem kétszer annyit nyom, mint polgári bátyja, és körülbelül 544 000 euróba kerül, kétszer annyi, mint egy Maybach 680. Motorja egy 612 lóerős V12; a szélvédő önmagában 120 kiló. Az autóban összesen két tonna páncél kapott helyet a szerkezet szerves részeként. Az autó így eléri a legmagasabb polgári ellenállási osztályt, a VR10-et. A teszt során az ulmi állami tűzoltóság alkalmazottai 300 golyót lőttek ki a Mercedesre – anélkül, hogy a benne lévő próbababák kárt szenvedtek volna.

A külügyminiszter

Mercedes EQS Fotó: Mercedes

Annalena Baerbock külügyminiszter most egy rangos modellt rendelt a csillagos márkából. A zöldek politikusa az elektromos zászlóshajó, a Mercedes EQS mellett döntött, és ezzel Svenja Schulze (SPD) volt környezetvédelmi miniszter nyomdokaiba lép, aki az előző törvényhozási időszakban céges autóként EQC-t használt és ezzel egy tisztán elektromos meghajtású jármű egészítette ki a szövetségi járműparkot.

Környezetvédelmi miniszter

Az új környezetvédelmi miniszter, Steffi Lemke (B90/Zöldek) továbbra is használja az autót.

Baden-Württemberg miniszterelnöke

Winfried Kretschmann (B90/Zöldek) Baden-Württemberg miniszterelnöke is új cégautót vásárolt. A Mercedes hazájában szinte becsületbeli kérdés, hogy csillagot visel. Annalena Baerbockhoz hasonlóan Kretschmann is egy EQS 580 4Matic-ba fog dolgozni a jövőben, ha úton lesz.

A Mercedes igazgatósági tagja, Britta Seeger átadja új céges autóját Winfried Kretschmann miniszterelnöknek. Fotó: Mercedes

Mezőgazdasági miniszter és családügyi miniszter

De más német prémium márkák is megtalálhatók a minisztériumi flottában. Például Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter (B90/Zöldek) egy Audi E-Tront vezet, míg Anne Spiegel párttársa, családügyi miniszter egy új BMW i4 mellett döntött.

A zöldpárt egykori vezetője, Robert Habeck jelenlegi alkancellár megtöri a zöld irányzatot, és különleges, páncélozott védelmi jármű egyikében utazik.

Biztonsági okokból nem részletezik részletesebben a  flotta autóit, amelyekhez Christian Lindner pénzügyminiszter is hozzáfér. De ha a korábbi flotta tagjait nézzük, ezek valószínűleg a BMW 760i, az Audi A8 L és a Mercedes S-osztály páncélozott változatai – véli az auto-motor-und-sport.de

Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter (B90/Zöldek) egy Audi E-Tront vezet. Fotó: Audi

Christine Lambrecht (SPD) védelmi miniszter viszont nem enged semmiféle feltételezést. Irodája szigorú titoktartásra hivatkozik, amint azt az Automobilwoche közölte. A legutóbbi, Angela Merkel exkancellár vezette kabinetben legalábbis a Honvédelmi Minisztérium államtitkárai csak dízeljárműveket (Audi A8 50 TDI Quattro és BMW 730Ld xDrive) vezettek.

Volker Wissing (FDP) közlekedési miniszter, aki jelenleg láthatóan még három német prémiumgyártó ajánlatát vizsgálja, bizonytalan. Osztályára tekintettel a választásnak is egy elektromos autóra kell esnie. Mindenképpen van hova fejlődnie, ugyanis elődje, Andreas Scheuer (CSU) idején a minisztériumi hatósági járművek átlagos CO₂-kibocsátása 242 gramm/kilométer volt. Akkoriban ott elsősorban az Audi A8-as és a BMW 7-es sorozat hibrid változataira helyezték a hangsúlyt. Mivel azonban a német zászlóshajó e-autók választéka jelenleg folyamatosan növekszik, nem valószínű, hogy a jelzőlámpás koalíció egyre inkább megfelelő járművekkel látja el munkatársait.

Az új lámpás szövetségi kormány járműparkja láthatóan lényegesen zöldebb, mint korábban, ami annak is köszönhető, hogy a "zöldek" a párt részei. Az Audi E-Tronnal, a BMW i4-el és a Mercedes EQS-sel három új, jelenlegi e-autó kerül a flottába – írják a német lapok.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.28
A nehézkes csöves vevőtől a multimédiás információs központig: az autórádió 100 év alatt újra és....
2022.06.28
Nyolc szakág 29 versenyzőjének támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-....
2022.06.28
Ulli Sima (SPÖ) városi tanácsnok szerint májusban több mint 1,1 millió kerékpárost regisztráltak a....
2022.06.28
A Volkswagen vezérigazgatója felkészültnek tartja az autógyártó konszernt az átállásra a belsőégésű....
2022.06.28
A Magyar Közút kamerája rögzítette a német sofőr hajmeresztő balesetét. ..
2022.06.28
Szirmabesenyő térségében állítottak meg a közlekedési járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a....
2022.06.28
Budapesten már május első felétől drágult a taxis tarifa, ezt a többi városban sem úszták meg az....
2022.06.28
Egy Audi A3 vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az....
2022.06.28
A külsőhöz csak finoman nyúltak hozzá, de megjelent egy új, 360 lóerős hibrid csúcsmodell a....
2022.06.28
A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a....