Modell

Night Vapor: súlya akkumulátorral együtt 16,4 gramm

2014.08.15.

Egy olyan modellrepülőről készülök cikket írni, mely a Modell & Hobby Kft üzleteiben az egyik legkisebb, ha nem a legkisebb súlyú modellrepülő. A Night Vapor súlya akkumulátorral együtt 16,4 gramm. A repülő hossza 389 mm. és a szárny fesztávja sem haladja meg a 40 centimétert. (376 mm) A fenti adatokból egyértelműen kitűnik, hogy nem egy kültéri, a légáramlatokat jól tűrő (park-flyer) gépről beszélhetünk, hanem egy teremben, nagyobb belső légtérben használatos (indoor) modellről lesz szó.

Szerző: Fagyal István

A modell dobozán a gyártó feltüntette az „ultra micro series” jelzőt, mely valójában teljesen alkalmas a modell és a benne lévő technológia jellemzésére. A tervező, gyártó elsődleges célja ezzel a modellel az lehetett, hogy ne kelljen a modellezést, az önfeledt szórakozást abbahagyni akkor sem, ha odakint tombolnak az elemek.

A modellt (RTF Redy-To-Fly) repülésre kész állapotban vásárolhatjuk meg az üzletben és vihetjük haza otthonunkba, majd kezdhetjük meg vele a repülést, miután a modell akkumulátorát feltöltöttük és a távirányítóban behelyeztük az elemeket. Az RTF szett tartalmazza a modellt, a távirányítót, az akkumulátort és a töltőt, valamint a távirányítóba való elemeket is.

Az otthonunkban, akár a szobában is nyugodtan megkezdhetjük a modellel a repülést, mivel a repülő aránylag jól viseli az esetleges ütközésekből eredő sérüléseket. Ez a modell anyagának (vékony karbon szál test, vékony rudazatok, és hártyavékony szárnyak) és nagy részben a sebességének köszönhető. A modell nagyon lassú repülésre képes, de a szárnykialakítása lehetővé teszi a lassú repülés mellett, az éles fordulók megrepülését, mely nagyon jól jön a szűk helyeken történő repülés esetén. Kezdő repülőmodellezők kezébe is bízvást ajánlom, mivel nagy kárt a gépben és a környezetben sem igen lehet vele okozni, bár javaslom a kezdeti lépéseket egy nagyobb teremben elkezdeni, nem a szobában, a legszebb porcelánok és dísztárgyak között.

A modell szárnyára 3 db. ledet szereltek fel és a törzsének nevezett vékony szálra is elhelyezett 1 db. ledet a gyártó, mely ledek az sötétben történő repülést hivatottak elősegíteni, ere utal a modell nevében található night szó is. A modell a hozzá tartozó akkumulátorral (70 mAh  3,7V, 14C, Li-Po)  6-8 percet képes repülni, majd 30 perc töltés után ismét képes a levegőbe emelkedni. Ami engem ebben a kis modellben megfogott az nem más, mint a légiesen könnyű repülése, a fizikai tulajdonságait meghazudtoló nagy fordulékonysága és az, hogy nem csak kézből eldobva indítható, hanem egyenes sík területen nagyon hamar képes a felemelkedésre. Bízvást ajánlhatom ezt a modellrepülőt azok számára is, aki csak most ismerkednek a modellezéssel, vagy éppen a repülés szerelmesei, de eddig még nem volt alkalmuk kipróbálni a modellrepülés nyújtotta élményeket. Jó játék lesz, meglátják!

Bővebb információk a modellről a www.modell.hu weboldalon találhatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.04
Minden eddiginél több BMW M Performance alkatrész jelent meg a gyártó kínálatában az új 5-ös....
2020.08.04
Még a Mercedes csapat vezetőit is meglepte, hogy mennyivel ment három keréken a drámai befutót hozó....
2020.08.04
Halálos baleset történt kedd hajnalban az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető szakaszán, Győr....
2020.08.04
Németországban mindent megtesznek a gyártók, hogy fellendítsék az új autók iránti keresletet.....
2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....