Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Nyaralást tervezel? 7 tipp a fenntartható utazáshoz

2024.05.12.

Egyre fontosabb szempont utazás során, hogy megóvjuk a környezeti és helyi értékeket, ebben segít most Tóbiás és Balambér néhány jó tanáccsal.

A fenntartható vagy környezetbarát utazás sokkal több egy újabb turisztikai trendnél; arról szól, hogy megvédjük a környezetet és a bolygónkat, valamint odafigyelünk a természeti értékekre és az emberekre. Felelősen utazunk, hogy minél kevesebb rossz hatással legyünk az élővilágra és a helyi közösségekre. 

Utazz vonattal!

Ha környezetbarát utazásról van szó, a vonat az egyik legjobb választás, hiszen egy utasra vetítve jóval kevesebb károsanyag-kibocsátással jár kilométerenként, mint a légi vagy a közúti közlekedés. Ráadásul Európában rengeteg helyre el lehet jutni vasúton, és útközben csodás tájakon haladhatsz keresztül.

Környezetbarát utazás vonattal

Ha a repülés elkerülhetetlen, akkor válassz olyan légitársaságot, amely figyelmet fordít a fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezésekre, üzemanyag-takarékos repülőgépeket használ vagy valamilyen módon kompenzálja a szén-dioxid-kibocsátását. Némelyik repülőjegy-kereső oldal azt is feltünteti, hogy milyen környezeti hatással közlekedik az adott repülő. Emellett lehetőség szerint foglalj közvetlen járatot, mert ezek általában kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak, mint ha ugyanazt az utat átszállással tennéd meg. Lényeges az is, hogy inkább ritkábban repülj hosszabb nyaralásokra, és ne egy-kétéjszakás hosszú hétvégékre indulj gyakran, mert arányaiban az szennyezi leginkább a környezetet. 

Válassz fenntartható szállást!

Egyelőre talán a szállás kiválasztása a legnehezebb feladat, ha valaki fenntarthatóan szeretne utazni. A biohotel vagy ökoszállás önmagában semmit sem jelent, és előfordulhat az is, hogy nincs is mögötte semmilyen törekvés arra, hogy zöldebb módon működjön a szálláshely. Érdemes figyelni az energia- és víztakarékosságra, a hulladékcsökkentésre, a környezetbarát anyagok és felszerelések használatára, valamint a helyi környezetre és közösségre gyakorolt hatásra. Nézd meg, hogy a cég honlapja részletesen bemutatja-e fenntarthatóságért tett erőfeszítéseiket – ha nincs ilyen az oldalon, valószínűleg nem is tartják fontosnak. A nagy szálláskereső oldalak többé-kevésbé jelzik, ha egy hely tesz a fenntarthatóságért, és léteznek nemzetközi minősítések is, mint például a Green Globe, a Green Tourism Active, az EarthCheck és a Travelife. Magyarországon a Zöld Szálloda vagy a Zöld Porta jelölés terjedt el. 

Pakolj kevesebbet!

Ha kevesebb holmit viszel magaddal, az nemcsak kényelmesebbé teszi az utazásodat, hanem csökken a jármű üzemanyag-felhasználása, ennélfogva a károsanyag-kibocsátása is. Sok kicsi sokra megy! Teljesen fölösleges telepakolni egy hatalmas bőröndöt és egy kézipoggyászt egy egyhetes tengerparti nyaralásra! Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel egy hátizsák is elég lehet. Válassz egymással könnyen kombinálható, sokoldalú ruhákat, használj többfunkciós eszközöket, és csak olyasmit vigyél magaddal, amire biztosan szükséged lesz – ne pakold be a fél házat azzal a jelmondattal, hogy ez vagy az talán kelleni fog. A kisebb csomaggal nemcsak a környezeted, hanem te is jól jársz: kevesebb idegeskedés a pakolás, nincs őrült cipekedés, és sokkal rugalmasabban mozoghatsz az utad során. 

Fedezz fel rejtett kincseket!

Bár a legnépszerűbb helyszínek és turistalátványosságok vonzó úti célnak tűnnek, általában ezeket a városokat és térségeket elözönlik az emberek. A túlturizmus – ahogy hívni szokták – miatt károsodik a környezet, szűkösek lehetnek az erőforrások, és az ott lakó emberek élete is megváltozik. Ezért fontold meg, hogy egy kevésbé ismert helyre utazol, amely hasonló élményeket nyújt, de tömeg nélkül. Ez nemcsak neked lesz kellemesebb élmény, hanem az utazásod ökológiai lábnyoma is kisebb lesz, felfedezhetsz rejtett kincseket, támogatod a helyi vállalkozásokat, ráadásul az ott élő emberek mindennapjairól is valósabb képet kapsz. 

Használj kevesebb műanyagot!

Ásványvíz helyett töltsd újra a kulacsodat

Észre sem vesszük, de a nejlonzacskótól a műanyag flakonig rengeteg olyan dolgot csomagolunk be az utazásra, amelyek nem környezetbarátak. Inkább vigyél magaddal egy újratölthető kulacsot, és ahol iható a csapvíz, könnyedén után tudod tölteni – gyakran utcákon, köztereken is találsz ivókutat. Ezzel nemcsak csökkented a műanyag mennyiségét, hanem pénzt is spórolsz. Jó szolgálatot fog tenni egy rengetegszer használható textilszatyor is, bevásárláskor, strandcuccok bepakolása során inkább ezt használd a nejlon helyett. És természetesen ne szemetelj – ne csak utazáskor, hanem máskor se!

Vásárolj helyi termékeket!

A fenntartható utazás fontos része, hogy a turisták pozitív hatással legyenek a meglátogatott helyszínre, az ott élő emberekre és a közösségre. Ezt a célt segíti, ha helyi emberek tulajdonában lévő üzletekben vagy a piacon vásárolsz. A helyi szupermarketben globális márkák, akár több ezer kilométerről, rengeteg káros anyag kibocsátása árán odaszállított árucikkei kaphatók.

Vásárolj helyi árut, helyi kereskedőktől

Inkább sétálj ki a közeli piacra, ahol többnyire a környékről származó, szezonális élelmiszereket vásárolhatsz; frissebb, olcsóbb, finomabb termények közül válogathatsz. Ha az élelmiszeren kívül mást is vásárolnál – ruhát, ékszert vagy szuvenírt – azt is érdemes helyi készítőktől beszerezni. Így támogatod az ott élő embereket, és egy kicsit be is pillanthatsz az életükbe. 

Óvd a természeti értékeket!

Amikor turistaként egy új helyre érkezel, a felelősségteljes viselkedés arra is kiterjed, hogy óvod és tiszteletben tartod a természeti környezetet, az ott élő állatokat és növényeket. Ha túrázni, búvárkodni vagy állatok megfigyelésére indulsz, maradj mindig a kijelölt útvonalon, hogy minimalizáld az érzékeny ökoszisztémát érő zavaró hatásokat. Vigyázz, ne támogass olyan turisztikai látványosságot, ami árthat az állatoknak vagy kizsákmányolják őket. Inkább keress olyan helyeket, mint a nemzeti parkok vagy vadrezervátumok, ahol természetes élőhelyükön láthatod az állatokat. Ha figyelsz erre, az segít fenntartani az élővilág sokszínűségét, és hosszú távon biztosítja, hogy az úti cél még sokáig látogatható maradjon. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..