Teszt

Nyárvégi fieszta - új Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

2017.09.26.

Nemrég idehaza is bemutatkozott a Ford Fiesta legújabb generációja. A sajtóbemutató kedvcsinálója után, most egy egész héten át nyúzhattuk a márka új üdvöskéjét

Az új Fiesta a legek autójaként lépett a piacra, hiszen a szegmensben először ebben a modellben találkozhatunk annyi és olyan vezetéstámogatórendszerrel, ami korábban csak a felsőbb osztályú autók sajátja volt. Ehhez a technológiához társul még a legjobb légellenállási együttható, és a többszörös év motorjának is megválasztott 1.0 literes EcoBoost erőforrás kínálat is.

Már évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a kisautós szegmens „növekedési pályára” állt. Az úgy nevezett B osztály autói egyre nagyobb méretűek és ez a Fiestára is igaz. Noha a platform, amire építkeztek ugyanaz, mint az elődé az új generáció hossza 7, szélessége 1,2 centivel, míg a tengelytávja szemmel alig láthatóan, de  4 mm nagyobb lett.

Szinte már Focus méretűre nőtt az új Fiesta

Azt, hogy a Fiesta kinőtte a rövidnadrágot jól tetten érhető, ha az ember egy Focus mellett parkol és ez az én esetemben nap szinten megadatott. A méretmódosulások részben annak tudhatók be, - Fordon innen és túl is - hogy a gyártók az úgynevezett „kiscsaládi” vásárlói rétegnek is alternatívát szeretnének kínálni.

Visszfogott, de jellegzetes fiestás dizájn

Miközben érthető módon a meglévő vevőréteg számára is meg akarják tartani a szegmens vonzó sajátosságait. Ez utóbbi a Fordnál a számos felszereltségi szintet és mutációt jelent az új Fiesta választékában. Uszkve 20 ezer féle verzió állítható össze,  ami tág határok között mozog a ST változattól a Vignaeléig. A meglévő kínálat egy Active verzióval is kiegészül majd a későbbiekben, ami a modell szabadidősjellegét kívánja majd erősíteni a palettán.

A kínálat sokszínűségét a sokféle verzió jellemzi. A palettában immáron a Vignale felszereltség is megtalálható

A most piacra lépett Fiesta esetében az elődhöz képest konszolidált dizájnról beszélhetünk. A korábbi széria jól eltalált formáját szinte csak újra gondolták, melynek hatására a front részen változott a harcsaszáj hűtőrács és ennek megfelelően a homloklemez és gépháztető is, valamint új alakúak fényforrások is.

Gömbölydedebb lett a frontrész, módosult a hűtőrács is

A lámpatest körebfutó nappali fényt is kapott, ami akár az új modell védjegyévé is válhat. A hátsó rész is kevésbé extravagáns, a korábban a „C oszlophoz” integrált hátsólápák a mostani szériánál horizontális elrendezésűek lettek. Az autó sziluettje kiegészült egy hátsószélvédő fölé helyezett légterelő elemmel is.

A nappali LED fény akár a Fiesta védjegyévé is válhat

A korábban taglalt méretnövekedés az utastér komfortjára is hatással volt. Az első traktus kényelmét nem lehet elvitatni. A hátsó részben a lábtér nagyságával abszolút ki lehet békülni, de a fejteret illetően már hoznunk kell némi kompromisszumot, ha a Fiesta mellett döntünk.

A hátsó lámpák vízszintes elrendezést kaptak

A méretek adta adottságok ellenére jó alternatív lehet a már korábban említett „kiscsaládok” számára. Ez utóbbi a kétszintes csomagtérre is igaz, ami 292 liter, de lehajtott ülésekkel több, mint egy köbméteresre bővíthető, igaz ez esetben pótkerék helyett defektjavító készlet jár az autóhoz.

Kétszintes csomagtér, a pótkerék helyett defektjavító készelt van a harmadik "pinceszinten"

A beltérben jó minőségű anyagfelhasználás fogad. Az utastér legszembetűnőbb változása a műszerfal teljes megújulása, ahol új kontúrokkal találkozunk. A korábbi gombokban gazdag középkonzolt egy nagyméretű 8 colos érintőképernyő váltotta. A vezető előtti kijelző viszont tovább vitte a hagyományos elrendezést két „analóg” műszer között egy 4,2 colos TFT monitorról olvashatjuk le a legfontosabb információkat.

Teljesen megújult műszerfal, centrumában a 8 colos "tablettel"

A Fiesta erőforrás kínálata egy 1.1 literes háromhengeres 85 lóerős szívóbenzin motortól indul, de az jól érzékelhető, hogy a választék az 1.0 literes EcoBoost-ra épít, mely három teljesítményszinttel érhető el 100, 125 és 140 lóerős változatokban. A teljesség kedvéért említsük meg a gázolajos kínálatot is, amiben 1.5 TDCi-t választhatunk 85, illetve 120 lóerős teljesítménnyel.

A Ford sláger motorja az 1.0 literes EcoBoost. Nem okoz csalódást

A tesztautónkban a 100 lóerős erőforrás dolgozott hatsebességes automata váltóval. Jó lehet a Fiesta ecoboostja között ez a hajtáskombináció a 12,2 másodperces értékével gyorsul a legkevésbé 0-100-ra, azonban ez a mindennapi használat során egyáltalán nem volt releváns probléma. Az viszont inkább volt szeplő a képen, hogy a fogyasztása túlmutatott a gyári értékeken. Mindazonáltal nem véletlen, hogy többszörösan is az év motorja lett, hiszen nagyon elasztikus és csendes erőforrásról beszélünk. Alapjáraton szinte hangtalan, csak a gyorsítások során erősödik valamelyest a motorzaj, de ez már csak zene a füleinknek.

Újrahangolt futómű. Az új Fiesta száműzte a 15 colos kerékátmérőt, 16, 17 és még 18 colos is van a kínálatban

Aki egy kicsit is jobban meg van fertőzve a benzingőzzel az tudja, hogy a Fordokban legendásan jók a futóművek. Az új Fiesta esetében sem adták alább, hiszen a megnövekedett méretek és a nagyobb kerékátmérő miatt újrahangolásra volt szükség. Elől MacPherson, hátul csatolt lengőkaros megoldásokat vitték tovább, de az előbbinél vastagabb rugóstagokat alkalmaztak, hátul pedig tovább finomítottak a részegységeken. Az eredmény pedig, gyors és közvetlen kormányzás és precíz úttartás.

Kategóriájának leggazdagabb vezetéstámogatórendszereit kínálja

Epilógusunkban térjünk vissza azokra a sofőrsegédrendszerekre, ami most a legokosabbá teszi a Fiestát a kategóriájában. A vezetésasszisztenciájában megtalálható sávtartó és távolságtartó tempomat, holttérfigyelő, parkolósegéd első-hátsó radarral, holttérfigyelő, ráfutásveszélyre, gyalogos észlelő és figyelmeztető rendszer is.

Opciós a B&O hangrendszer

Az autóban már a SYNC 3 rendszer dolgozik, és ha adunk az erotikára, akkor egy komolyabb felárért megrendelhetjük a Bang&Olufsen „leányvállalatának” a B&O hangrendszerét is 7 hangszóróval, ami spontán koncertterem hangulatot teremt a kocsiban.

Az új Fiesta belépőszintje durván 4 millió forintról indul. A tesztautónk Titanium Technology felszereltséggel – opciós kiegészítések nélkül – 5 240 000 Ft.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....