Franciaország

Nyílik a párizsi autószalon - nagyon más lesz, mint a korábbiak

2022.10.13.

A párizsi autókiállítást idén október 17-30 között rendezik meg a Paris Expo területén, mivel azt a koronajárvány miatt négy éven át nem tudták megrendezni. Az idei szalon azonban több szempontból eltér a korábbiaktól. 

Szerző: Heimer György

Egyrészt az autók bemutatóját összevonták az eladás utáni járműfelszereléseket felvonultató Equip’Auto kiállítással, abban a reményben, hogy nagyobb lesz az érdeklődés, növekedhet az autószektorban tevékenykedő látogatók száma is. Másfelől viszont a korábbiakhoz képest kevesebb új modell, tanulmányautó és járműterv lesz látható, ami azonban nem csökkenti a show fontosságát. 

A hazai gyártókon kívül minden korábbinál többen színre lépnek az ázsiai feltörekvők: így a kínai BYD, a Great Wall, vagy a vietnami Vinfast. A BYD éppen a napokban állapodott meg a német Sixt autókölcsönzővel, hogy több ezres szériában ad majd el elektromos modelleket. Iparági megfigyelők már jó ideje mondogatják, hogy Japán és Dél Korea után, az elektromobilitás kiteljesedésével a kínai autóipar lehet az új favorit. Dömpingáron kínált, de technikailag ugyancsak versenyképes e-típusaikkal meghódíthatják az európai autósokat is. Mindemellett a párizsi show is tartogat ígéretes újdonságokat. A Renault most mutatja be az egykori R 4 típus elektromos retro változatát, csak úgy, mint az R 5 ferdehátút szintén e-hajtással.

A Renault csoport Mobilize nevű érdekeltsége felvonultatja az ugyancsak elektromos hajtású Duo mopedautót többféle, személy- és áruszállító felépítménnyel. A Peugeot-Citroen az új 408-as „fastback” modellel rukkol elő, amely a Renault Arkana, a VW Taigo és a Citroen C4 X versenyéhez csatlakozik. A lejtős hátú karosszéria-forma újabb próbálkozás, hogy vásárlásra ösztönözzék a hagyományos suv-formába beleunt vevőkört.

Párizsban „nem hivatalos” kiállítóként jelen lesz a Mercedes is. A német prémiumgyártó az MBUX Hyperscreen kijelző-technikáját demonstrálja, amely egyetlen panelben, de három különböző képernyőből állva végigfut a műszerfal teljes hosszában.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A V8-as motorral felszerelt gép valószínűleg az 'LFR' nevet kapja majd, és nagyjából 600 lóerős....
2024.06.23
Egymásba rohant két személykocsi az M7-es sztráda főváros felé vezető oldalán, a 72-73-as kilométer....
2024.06.23
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére vasárnap éjfélig a HungaroMet. Hevesebb....
2024.06.22
Az első két fordulón látottakhoz hasonlóan a belgiumi Zolderben is mindkét szombati futamot....
2024.06.22
Nem kevés baja van, ott kellett hagyni. ..
2024.06.22
Lando Norris, a McLaren versenyzője nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzését,....
2024.06.22
A szedánt továbbra is értékesíteni kívánják külföldön, de a Volvo nem tervez több S60-ast....
2024.06.22
Az M43-as autópálya 1-es kilométerénél fogott tüzet a jármű – jelentette az Országos....
2024.06.22
Nagyon sokan úgy várják a nyarat, mint a megváltót, hiszen pár hónapra végre csendesedik a reggeli....
2024.06.22
Kecskeméten tesztelték a Solaris Urbino 12 hydrogen típusú hidrogén üzemanyagcellás demobuszt....