Ford

Nyugdíjba megy Ford első embere, Alan Mulally

2014.05.06.

A Ford bejelentette, hogy Alan Mulally úgy döntött: július 1-től nyugdíjba vonul. Az új világszintű vezérigazgató Mark Fields lesz, akit egyúttal a vállalat igazgatótanácsának tagjává is megválasztottak.

– Alan és én nyolc évvel ezelőtt kezdtünk tárgyalni a Ford átalakításáról, és már az első pillanattól fogva egyetértettünk abban, hogy az egyik legfontosabb feladatunk a vezetők új generációjának kinevelése és az elnök-vezérigazgatói poszt előre eltervezett, zökkenőmentes átadásának biztosítása – avat be Bill Ford világszintű ügyvezető elnök. „Mark 25 éve dolgozik a Fordnál, s ez idő alatt számos globális működési területünket jelentősen megerősítette. Mark készen áll arra, hogy elnök-vezérigazgatóként vezesse át vállalatunkat a jövőbe.”


Mulally távozik

A 68 esztendős Mulally közel nyolc éven át vezette a Fordot, míg szakmai pályafutása tekintélyes időt, 45 évet ölel fel. Mulally irányította a Ford átalakítását és megszilárdítását, aminek eredményeképpen a vállalat a világ egyik vezető globális autógyártójává vált. Mulally vezetésével és a nyereséges növekedést célzó Egy Ford terv eredményeképpen a Ford immár 19 egymást követő negyedévet zárt kimagasló nyereséggel, miközben sikerült kifejleszteni minden idők legerősebb Ford termékkínálatát, és a vállalat elindult az elmúlt fél évszázad legambiciózusabb globális növekedésének útján.

– Alan méltán marad majd meg úgy az emlékezetünkben, mint az az ember, aki megtervezte és levezényelte a történelem egyik legsikeresebb üzleti fordulatát – teszi hozzá Bill Ford. „Alan vezetésével a Ford nem csupán átvészelte a globális gazdasági válságot, hanem a világ egyik legerősebb autógyártójává lépett elő. Mindig hálásan gondolunk majd vezetői munkájára, lelkesítő jövőképére és az együttműködés kultúrája iránti elkötelezettségére, hiszen mindezek a következő évtizedek során is cégünk előnyére válnak.”

A júliusi vezetőváltásra a vártnál mintegy hat hónappal korábban kerül sor, mivel Mulally úgy ítélte meg: a Ford vezetői készen állnak arra, hogy felgyorsítsák az előre eltervezett menetrendet. – Alan és én biztosan tudjuk, hogy a teljes vezetői gárda abszolút kész a Ford továbbkormányzására, így itt az ideje, hogy megkezdjük az átalakulást – árulja el Bill Ford, aki 2006-ban szerződtette át Mulallyt a Boeing vállalattól.


Fields érkezik

Az 53 éves Fields 2012 decemberében kapta meg kinevezését a Ford ügyvezetői posztjára. Ő irányította a Ford globális üzleti tevékenységeit és legfontosabb szakterületeit, beleértve a termékfejlesztést, a gyártást és a beszerzést, valamint a marketing, értékesítés és szolgáltatás területét is. Ügyvezetőként Fields vezette a vállalat heti rendszerességgel megtartott Üzleti Terv Áttekintési értekezleteit, amelyeket Mulally vezetett be az Egy Ford terv megvalósításának folyamatos nyomon követésére, valamint a globális üzletmenet és a versenyképesség ellenőrzésére.

Ügyvezető igazgatói kinevezése előtt Fields 2005 októberétől a vállalat amerikai ügyvezető alelnöki és elnöki posztját töltötte be. E minőségében átalakította a Ford észak-amerikai üzletmenetét, s a néhány évvel korábbi rekord-veszteségből az elmúlt négy év mindegyikében rekordméretű nyereségbe fordította át a mérleget. Ezt megelőzően Fields irányította a Ford európai tevékenységeinek és az akkor még meglévő európai luxusmárkák termékközpontú átalakítását, valamint újraindította a Ford önálló működését Argentínában, emellett pedig a Mazda jelentős szerkezet-átalakítását és termékskála-megújítását is ő vezényelte le.


Átadás-átvétel: Alan Mulally, Bill Ford és Mark Fields

Mulally köszönetet mondott a Ford csapatának a sok segítségért és az elért eredményekért. – Megtiszteltetés volt, hogy hozzájárulhattam egy életképes és nyereséges, növekvő vállalat létrehozásához, amely mindenki számára előnyöket kínál, akik kapcsolatba kerülnek a Forddal – fogalmazott Mulally. „Azáltal, hogy világszerte együttműködünk partnereinkkel, egyre gyorsabb ütemben haladunk Henry Ford álmának megvalósítása felé, vagyis hogy az egész emberiség számára megnyissuk az országutakat. A Ford ragyogó jövő elé néz, és Mark – a tapasztalt és elkötelezett felső vezetés támogatásával – kétségtelenül megfelelő vezető, aki még közelebb hozhatja e jövőkép megvalósítását.”

– Megtisztelő feladat, hogy én irányíthatom a jövő felé ezt a remek vállalatot és tehetséges csapatát – fogalmaz Fields. „Alan vezetése alatt megismerhettük az Egy Ford terv erejét és azt, hogy milyen eredményeket érhetünk el a pozitív irányítás és az együttműködés révén. Erre a sikerre építve gyorsítom fel a fejlődés ütemét. A Fordnál mindannyiunk közös célja, hogy még több remek terméket és innovációt kínálhassunk, amelyek biztosítják növekedésünket és vállalatunk fejlődését.”
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.21
Azok az autótulajdonosok, akik a novemberi kampányidőszak után, január elsejével új kötelező....
2020.02.21
Olyan esetekben alkalmaz kerékbilincset a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),....
2020.02.20
 Naponta 3700 ember halálát okozzák közúti balesetek szerte a világon, célként az áldozatok....
2020.02.20
A TOGG márka török tervezésű és gyártású elektromos luxusautói 2022-ben múlva kerülhetnek gyártásba....
2020.02.20
Irina Galchina Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.20
A Formula Renault Európa-kupában folytatja versenyzői pályafutását a 19 éves Tóth László, aki a....
2020.02.20
Az Audi a Genfi Nemzetközi Autószalonon ünnepli az új A3 Sportback világpremierjét. Ezt megelőzően....
2020.02.20
Az új BMW 330e limuzin sikeres piaci premierje után 2020 nyarán a BMW 330e Touring is megérkezik az....
2020.02.20
Rajtvonalon áll az Opel csúcsmodellje: néhány hete Brüsszelben ünnepelte világpremierjét az új Opel....
2020.02.20
Új sorozat indult az Autószektoron, ahol az autójavítással kapcsolatos szakmákat mutatjuk be, ami....