Opel

Okosautó és gépészmérnökképzés Szombathelyen

2014.02.23.

- A nyugat-magyarországi régióban kiemelkedő jelentősége lesz 2014 és 2020 között a kreatív járműipari fejlesztéseknek, a kormányzat pedig biztosítani kívánja az ehhez szükséges infrastruktúrát és humánerőforrást - mondta Hende Csaba szombaton a Nemzeti Kreatív Intézet szombathelyi regionális központjának bemutatásán.

Hende Csaba hangsúlyozta: a helyi gazdasági szereplők által megfogalmazott igény teljesül azzal, hogy 2015 szeptemberétől Szombathelyen megindul a gépészmérnökképzés, amelyhez szavai szerint szorosan kell kötődnie az innovációs tevékenységnek, a kutatásnak és fejlesztésnek is.

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora elmondta: már zajlik a gépészmérnökképzés akkreditációja és terveik között szerepel a villamosmérnök-képzés akkreditáltatása is. Szavai szerint a kreatív központ alapításában és működtetésében az egyetem Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja is részt vesz, az ott folyó munkákba szeretnék "becsatornázni" azt a tudományos szellemi potenciált, amellyel az intézmény oktatói rendelkeznek.


Fotó: Kászoni László / MTI

Hende Csaba a rendezvényhez kapcsolódóan Szombathely főterén kipróbálta azt az Opel Adam városi kisautót, amelybe egy szombathelyi mérnökcsoport intelligens eszközöket épített be, így például egy okostelefon segítségével vagy távoli internet kapcsolattal, de akár hangutasítással is vezérelhető a jármű számos funkciója.

Fórizs Zoltán, a Nemzeti Kreatív Intézet szombathelyi regionális központjának vezetője elmondta: egyfajta stratup inkubációs központként szeretnének működni, hasonló módon mint ahogyan a Google Budapesten nemrégiben megnyitott oktatóközpontja, amellyel szavai szerint már felvették a kapcsolatot. Szőcs Géza kormánybiztos bejelentette: a 2015. évi milánói világkiállítás Magyarországot bemutató pavilonját 2016 júliusától Szombathelyen állítják majd fel, az épület az egyik fő látványeleme lehet az ide tervezett kreatív- és mobilizációs központnak.

A rendezvény több együttműködési megállapodás aláírásával zárult, az aláírók között volt a Nyugat-Pannon Jáműipari és Mechatronikai Központ, a Vas Megyei Gyáriparosok és Munkaadók Szövetsége, valamint Szombathely önkormányzata is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Az Opel új fejezetet nyitott az új Astrával, Európa egyik legnépszerűbb kompakt autója már elérhető....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....