Opel

Opel Combo Life teszt: életrevaló

2019.05.07.

Manapság kissé háttérbe szorultak a hagyományos családi autók, sokkal inkább a szabadidő-autók nyernek teret. Szerencsére van még néhány aduász a dobozban. Ez a dobozos főnyeremény családosoknak.

Hogy néz ki?

A PSA-konszern az Opelt sem hagyta ki a jóból, így az ikrek közül az egyik Opel logóval és opeles tulajdonságokkal távozott a vigói gyárból, hogy mi is tesztelhessük. Alomtársaival ellentétben semmi extravaganxciát nem hordoz magán, és pont ez benne a legjobb: egyszerű, de nagyszerű! Nem kétség, hogy dobozos áruszállítóból faragtak praktikus és egyáltalán nem jellegtelen személyszállító kisbuszt, ez itt ötszemélyes, de van belőle nyújtott, hétszemélyes kivitel is (felára 200 ezer forint, cserébe alaphelyzetben 850 literes a poggyásztér). A rövid tengelytávúhoz is kérhető plusz két ülés, annak felára 60 ezer forint. Nagycsaládosok, támogatásra fel!

Tárolórekeszből rengeteg van, órákig kereshetjük, ha valamit elpakoltunk, aztán elfelejtettük melyik rekeszbe. Aki ilyen autót vesz és feledékeny, kis ragasztócsíkokkal feliratozza, hogy melyik rekeszbe, fiókba mi való. A váltó mögötti feneketlen lyuk olyan mély, hogy félő, az alján valami mocsári szörny lerágja a lakáskulcs után a sötétben matató kezünket... Volt olyan kolléga, aki megszámolta: 28 különböző rekesz 186 literje várja a cuccainkat. Plusz van egy polc a vezető feje felett, ahová befér egy szintetizátor, de akár két összecsomagolt sátort is elnyel. Kifejezetten hasznos a külön nyíló hátsó ablak, csak a nyitó gombot tapintsuk ki valahogy. A 25 kilós teherbírású kalaptartó két szintben állítható.

Az ülések hátul is jól tartanak, mindegyikre szerelhető isofixes gyerekülés, a lábtér hatalmas és az oldalsó tolóajtókon (egy alapáras, a második feláras) át könnyű a be- és a kiszállás. A csomagtér óriás, alaphelyzetben kis híján 600 literes, az ülések ledöntésével (majdnem sík a padló), 2,13 köbméternyi üreggel gazdálkodhatunk. A jobb első ülést lefektethetjük, így 2,7 méteres tárgyakat szállíthatunk. A teszthét alatt kerítés program volt nálunk, így a kétméteres deszkák szállításához nem is találhattam volna jobb partnert, akarom mondani, Combót...

A nyolchüvelykes információs kijelző érintős, erősen kell nyomkodni, hogy vegye a parancsot. A tesztelés alatt nem fagyott le, így nem okozott csalódást.

 Hogy megy?

Sajnos, már nem szentgotthárdi dízelek hajtják a legújabb PSA-platformú Opeleket, de a Combóban dolgozó 1,5 literes, szériában stop-startos, öngyulladós (SCR-katalizátorral és AdBlue-befecskendezéssel) ettől még megérdemli a dicséretet. 102 lóereje és 250 Nm-es nyomatéka bőven elegendő a hétköznapokra, az üresen 14 mázsás autó 4,8 literes átlagfogyasztása (több mint 700 kilométeren át hajtottam) pedig egyenesen megsüvegelendő. Nem hangos, elég combos, igaz, Toszkánát ezúttal nem vettem be vele. Az ötfokozatú váltó meglepően pontos, az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű ellenben lágyan ringat, ami jó a rossz magyar utakon, de gyors menetben kanyarban félelmetes helyzetbe hozhatja a gyanútlan száguldozót. Álló helyzetből 100 kilométer/órára 12,7 másodperc alatt gyorsul fel a családi csapatszállító, a Combo Life végsebessége ezzel a motorral 175 kilométer/óra.

Milyen vezetni?

Mivel a PSA triója a franciák EMP2 padlólemezére és első futóművére épül, az Opel Grandland X-hez hasonlóan személyautós a Combo, miközben könnyebb és merevebb a Fiat-alapú elődjénél. Magasan ülünk, kényelmesen, de a vezetőülés hossza rövid, a kilátást pedig erősen korlátozzák az oszlopok és az oldalsó ablakok szűkre méretezése. Szerencsére tesztautónkban az akadályérzékelők mellett tolatókamera segítette a manőverezést. A kocsi 1920 milliméteres szélességét szokni kell, a tükrök nagyok, így aki nem rendel kamerát, azokra bátran hagyatkozhat. A sávtartó megbízhatóan működik, az automatikus világítás pedig hagyományos halogén izzókkal is vakításmentesen dolgozik.

Mennyibe kerül?

Viszonylag emberi áron, 5,68 millió forintért hozzájuthatunk a családok álomautójához (klíma nélkül), jól felszerelt tesztautónk 7,8 millió forintot kóstál. Ezért már kapunk jócskán a jóból: van sávtartó, fáradtságfigyelő, táblafelismerő, megállásra is képes adaptív tempomat, holttérfigyelő, kulcs nélküli rendszer, tolatókamera, vészfékrendszer, automatikus parkolósegéd és adaptív fényszórók. A multimédiás rendszer képes az Apple CarPlay és az Android Auto kezelésére, az ülések fűthetők, a vezeték nélküli telefontöltő vagy tölt, vagy nem, de a 230 voltos csatlakozóban indítás után mindig van delej. Felárért head-up kijelzőt és kormányfűtést is rendelhetünk.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.06.03
Ahogy arról reggel mi is beszámoltunk halálos közelekedési baleset történt az M3-on. Egy autó a....
2020.06.03
Ismét kényszerszabadságra küldi 1100 dolgozóját júniusban a francia Renault tulajdonában levő....
2020.06.03
Egyöntetű, precíz, cicomátlan, értéksugárzó – ilyen az új Opel Mokka! Világosan igazodik az Opel....
2020.06.03
Kicsi, mégis sok szempontból felnőttebb, mint a nagy testvérei. Ki gondolta volna, hogy majd egy....
2020.06.03
Ford ezentúl egy minden eddiginél hatékonyabb pollenszűrőt is kínál, ami védelmet nyújthat a....
2020.06.03
A MINI Countryman a hagyományokkal átitatott brit prémiumgyártó legnagyobb és legsokoldalúbb....
2020.06.03
Az új BMW 4-es Coupé megérkezett, minden eddiginél egyedibb ruhát öltve, minden eddiginél....
2020.06.03
Halálos baleset történt az M3-as autpályán, a gépjárművet vezető férfi a helyszínen elhunyt. ..
2020.06.02
Mérföldkő a Volkswagen-Ford globális szövetségében: A Volkswagen AG Felügyelő Bizottsága újabb....
2020.06.02
Renault Zoe második generációja sokkal vonzóbb, erősebb és messzebbre is jut elődjénél. Kipróbáltuk....