járműtörténelem

Örök életű a kéthengeres Csepel motor a szegedi csettegőben 2. rész

2023.01.24.

Mindenütt elmegy, ha kell, szánt is az a szegedi Uaz fülkés lassújármű, amit még 1987-ben építettek egyedileg féltucatnyi autó alkatrészeiből bács-Kiskun megyében. Szigorúan méretezett, U-vasakból hegesztett az alváz és kéthengeres, Csepel/Dutra motor dolgozik benne, ami máig javítható és hibátlanul üzemel.

Minden papírt, tervet, eredeti engedélyt, műszaki vizsgairatokat és számlákat őriz a csettegő gazdája, időnként azonban így is akadályokba ütközik, hiszen nagyon kevés az ilyen jármű. A legutolsó vizsgán, 2019-ben Szegeden azt mondták neki, hogy álljon félre, mert meg kell kérdezniük Budapestet. Szűk másfél órát várt, de minden rendben volt, így 2024-ig van érvényes műszaki vizsgája – és a kötelező biztosítása is rendezett 2023 végéig. (Írásunk első részét itt olvashatja.)

Bizonyító erejű hivatalos fotók

Az Ügyfélkapun, vagyis a Jármű Szolgáltatási Platformon keresztül rákerestem az autó rendszámára, ugyanúgy megtaláltam róla mindent, mint bármelyik megvásárlásra kinézett átlagos hazai üzembentartású személyautóról. Fent van a rendszerben a 2019-es, a 2014-es és a 2009-es műszaki vizsga is, minden adattal és a kötelező fényképekkel.

A billenőplatót egy 10 tonnás hévér mozgatja, amit az osztóműből kijövő egyik kardántengely teker. A hévér nem autóalkatrész, egy sima, de elterjedt szerkezet volt akkoriban, emeltek ezzel akár házat is, amikor utólag vízszigetelték. 

Kardántengely hajtja a platóbillentőt

Számos autó hozzávalóiból épült össze a lassú jármű, a tengelykapcsoló szerkezet a GAZ 51-es Molotov teherautóból való, de a kuplungdob már saját gyártású. A műszaki leírás szerint nem lehet egy keréken az üzemi fék és a rögzítő fék – a sebességváltót a kézifékdobbal együtt újonnan vették akkoriban az oroszoktól. A kardántengelyek a Roburból és az Uazból származnak.  

A motor olajtükrös légszűrője egy traktorból, az MTZ-ből érkezett, ma is jól szolgál. A kéthengeres motor egyébként télen is viszonylag könnyen indul, persze dekompresszor segítségével, ami megemeli a szelepeket, amíg valamelyes felgyorsul a főtengely, majd azokat lezárva „röffen” be az erőforrás.

Olajtükrös légszűrő a fülke és a plató között

A gazda körülbelül 15 éve cserélt utoljára izzító gyertyát, anélkül nyáron sem indulna be a motor. Nem tudja, most kapna-e még hozzá, de van belőle tartalékja, így nem is nagyon izgatja.

A műszerfal több mint egyedi, egy jelentős egysége a 412-es Moszkvicsból való, két oldalt a két index visszajelzővel, ami ma is tökéletesen működik. A középső 4 órából csak kettő él, az olajnyomás és a töltés, a vízhőfok gomba már régen nem szuperál, de megy a jármű e nélkül is, még soha sem forrt fel benne a víz. Szó szerint víz, mert fagyálló folyadékot életében nem látott a Molotov hűtővel épült szerkezet, ritkán használják, télen még ritkábban, akkor pedig minden futás után leengedik belőle a vizet, nehogy belefagyjon.

Műszeregyüttes a Moszkvics 412-esből

Nincs már visszajelzése az üzemanyagszintnek sem, de a gazda mindig tudja, hányadán áll, emiatt még sosem adta meg magát a csettegő. Ott van viszont a műszerfalon az Uaz eredeti ablaktörlő csontszínű kapcsolója, a szerkezet csak kétállású, de jól szuperál. Maga a fülke is Uaz volt eredetileg, középen ott van és ma is nyitható, zárható az utastér műszerfalról állítható szellőzőnyílása.

És a végére néhány érdekesség. Ez is tud előre beállított sebességgel haladni, anélkül, hogy a vezetőnek nyomnia kellene a gázpedált, ez a korabeli tempomatot kézigáznak hívták és nevezik ma is. Természetesen se nem aktív, se nem távolságkövető, de erre nincs is szükség, lovaskocsin kívül nem jellemző rá, hogy bármit utolérjen.

Ez van a billenőplató alatt

A lassú jármű alapban hátsókerékhajtású, de van rajta első hajtás, sőt, még felező is. Elmegy mindenütt. Régen fiatalabb emberként gyakran szántott is vele a gazda néhány száz négyszögöles portálján – vezetni volt az egyszerűbb feladat, nem az ekét tartani. Kb. hat éve lehetett az utolsó klasszikus mélyszántás, bár tavaly is akasztottak mögé ekét, de az csak a földre száradt trágyát lazította fel.

Az első tengely hajtása a fülkéből kapcsolható, de ezzel még nem javul a terepező képessége, a kerékagyaknál is vissza kell kapcsolni a hajtás. Alapban ugyanis az első kerekek szabadon futnak és nem hajtják a diffit és a kardánt sem. Így azután, ha elkapar az autó, a sofőr előveszi a keze ügyében tartott speciális imbuszkulcsot és kapcsolja az összkerékhajtást. Miután a vezetőfülkében a megfelelő irányba húzta a megfelelő kart. Gyárilag is van hozzá imbuszkulcs, ez azonban azért speciális, mert a végére egy hatszöget hegesztettek, ami a porvédő sapkát hivatott meglazítani.

Így kapcsolható vissza az összkerékhajtás

A szerző fotói

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.01
Közlekedési baleset miatt teljes útlezárás van érvényben az 55-ös főúton Mórahalom közelében. Egy....
2023.02.01
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától....
2023.02.01
Továbbra is a BMW a világ első számú prémium autógyártója, miután 2022-ben ismét felülkerekedett a....
2023.01.31
A katasztrófavédelem az MTI-vel azt közölte: egy kamion vontatóegysége alá szorult egy ember az M30....
2023.01.31
Egy év leforgása alatt még soha nem talált gazdára annyi Toyota és Lexus, mint tavaly. Az....
2023.01.31
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a....
2023.01.31
Hogy nem az új modellek vásárlására ösztönöz egy gigacég, ez igencsak különös. Pedig a BMW most....
2023.01.31
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése kedden, egy hónapon keresztül....
2023.01.31
Nézze meg a videót! ..
2023.01.31
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 38 éves férfi ellen, aki a közlekedési konfliktus során....