használt autó vásárlás

Öt dolog, ami miatt nem találsz jó használt autót

2023.03.29.

Ha ezekkel tisztában vagy, sokkal könnyebb dolgod lesz

Az ötös listák mindig népszerűek, könnyen emészthető, „check list” formátumban mindenki számára érthető és világos üzenetek, jó tanácsok vannak ezekben az írásokban. Az előző részben 5+1 pontban szedtük össze, hogy mik azok a jelek egy hirdetésben, ami miatt valószínűleg nem lesz jó a kocsi.

Ma 5 olyan dolgot sorolunk fel, ami miatt úgy érzed, képtelenség megfelelő használt autót találni a piacon.

1: Nem tudod, mit keresel

Céltalan bolyongás a hirdetőoldalakon, akár naponta többször is. Több tucatnyi járműtípus és kivitel, sok-sok bizonytalanság, minden autó mellett pro és kontra érvelés. Szomszédok, barátok kikérdezése, száz és száz vélemény átolvasása, teljes káosz?

Ismerős? Ez valószínűleg azért van így, mert nem szűkítetted le a kört 1-2 típusra. Számtalanszor tapasztalom a megkereséseknél, hogy a tetszetős autók még csak kategóriájukban sem egyeznek meg. Van a listán kisebb, nagyobb, manuális váltós, automataváltós, benzines és dízel is.

A megoldás: biztosan van olyan vágyott típus, ami a legkedvesebb a szívednek. Maradj annál és a többi mellett szóló érvet dobd el nyugodtan! Tévedés, hogy – azonos szegmensben - egyik autógyártó jobb, vagy akár sokkal jobb a másiknál. Mivel használt autót veszünk, így a legfontosabb az állapot, ami a korábbi felelős karbantartás eredményeképpen lehet megfelelő.

Ugyanígy egyszerűsíthető a motor és váltó kérdése is. Szeretnél automatát, vagy inkább fázol tőle? Tessék, már meg is válaszoltad a kérdést. Benzines legyen, vagy dízel, esetleg valami elektromos? Mész legalább 20.000 km-t egy évben? Akkor lehet dízel. Nem? Akkor inkább benzines, vagy valamelyik hibrid? De melyik? Van pénz hibridre? Akkor lehet az. Meg tudod oldani otthon a töltést? Akkor lehet tölthető is.

2: Nincs tisztázva, mire fogod használni

A kérdést némiképp érintettük az 1-es pontban is, de van itt még valami. A méret kérdése nagyban függ a várható felhasználás módjától. Egy megfelelő használt verda megtalálásába sok energiát és időt fektetünk, ez az ablakon kidobott befektetés, ha jövőre újra kell kezdenünk, mert nem jó arra a kocsi, amire használni szeretnénk.

Fiatal házasként jó ötletnek tűnik a kétajtós coupé, vagy kabrió megvásárlása. Jó lesz a nászúton stílusoskodni, mások esküvőjére járni, leszaladni Balatonfüredre egy esti buliba torkolló csobbanásra. Igen ám, de aztán megfogan a trónörökös, vagy megérkezik a kutya a családba. Azonnal kiderül, hogy a kis kétajtósba nem hogy egy gyerekülést, de egy kutyát sem lehet betenni és máris kezdhetjük elölről az egészet, ráadásul a megvásárolt autóba a vásárláskor és a gatyába rázáskor fektetett pénz soha nem térül meg.

Én még agglegényként vettem a szedánt, közben nősültem, lett két gyermekünk és a négyajtós még mindig nagyon elég!

3: Nagyon rámész a kilométerre

Nehogy kimaradjon a használtautós tanácsadó közhely: állapotot veszünk, nem kilométert! Persze feltűnő, hogy a hirdetések zöme éppen 200.000 km alatti autókat mutat, de ha eleve úgy keresünk, hogy legfeljebb ennyi lehet benne, könnyen elmehetünk például egy 220.000 km-es, végig márkaszervizes ex-flottás autó mellett. Ha egy korszerű autó megkapja a törődést és véletlenül nem csapták oda egy villanyoszlophoz, akkor 5-6-7 éves korára is lehet nagyon jó, szinte újszerű állapotban, függetlenül attól, hogy a km-óra már 200 ezer felett mutat.

Sőt, még ha javították is korábban a karosszériát, akkor is elképzelhető, hogy jó vétel lehet, mint például az a Golf VII. Variant, amit tavaly néztünk egy ügyfelünknek. Lett róla videó is:

4: Takaró és nyújtózkodás

Sokaknál előfordul, hogy túl nagy, túl drága és túl extra autót keresnek, mondván, ha már cserélek, akkor legyen kicsit nagyobb, erősebb, gyorsabb és szebb. Mihez képest túl drága? Hát a lehetőségeinkhez képest, az elszállt vágyak miatt pedig rendre a kínálat aljáról válogatunk, és ezekről az autókról rendszeresen lepattanunk.

Ha egy ideje minden autó, amit megnéztünk zuhant repülő kategória, akkor felmerülhet a gyanú, hogy ennyi pénzért nem jó helyen keresgélünk. Ne mondogassuk magunknak, hogy a szomszéd Béla is ennyiért vette a kocsiját és lám, milyen jó. Valószínűleg Béla arról elfelejt mesélni, amikor az „ennyiért” vásárolt autóra vödröstől önti a pénzt, hogy működjön.

Egy kategóriával lejjebb, biztosan lesz olyan autó, ami szerényebb mivolta ellenére sokkal több örömöt tud okozni.

5: Minden is legyen benne

Gyakori autókeresési hiba a túl sok extra felszereltséghez való ragaszkodás. Válogatni kérem, az autószalonban lehet az extralistáról, a használtpiacon az van, ami van.

Legyen automataklíma, legyen a nagyképernyős változat, legyen LED fényszóró, legyen tetőablak, a kocsi legyen barna metál, belül pedig vajszínű, mindenképpen ülésfűtéssel stb.. Túl sok! Nem azért írom ezt, mert nem lehet a használtak között egy pont ízlésünk szerint felszerelt darabot találni, hanem azért, mert ez nagyon ritka, nem érdemes erre várni.

Az az általános tapasztalat, hogy az extra kívánságok listájára két dolognál több nem fér fel, ha hatékonyan szeretnénk használt autót keresni. Mindenki le tudja szűkíteni ezt a listát 2 eleműre, aminek mindenképpen benne kell lennie. A többi csak meglepetés és bónusz.

Találomra mondok ilyen extra párosokat: AndriodAuto és tetőablak, LED-fényszóró és 360 fokos kamerarendszer, adaptív tempomat és árnyékoló rolók. Ha mindent akarunk egyszerre, tényleg csak az autószalon marad.

A hatékonyság 5 lépése

Tudd, milyen autót szeretnél, milyen motorral és váltóval! Légy tisztában az anyagi lehetőségeiddel, azzal együtt, hogy vásárlás után is lesznek még költségeid az autóval. Mindenek előtt való az állapot! Zárd ki a vélhetően kamu hirdetéseket, tudd, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz.

Állíts be hirdetésfigyelőt a nem túlságosan leszűkített paramétereiddel! Ha teheted, nézd meg személyesen az ígéretesebb autókat, de ne feledd: vásárlás előtt mindig vizsgáltasd át a kiszemelt autót, mert érhetnek kellemetlen meglepetések!

További autós taralmakért kövesd az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....