Generali Csoport

Öt dolog, amivel megelőzhetjük a nyári baleseteket az utakon

2015.08.06.

A nyár végéhez közeledve sokan még egyszer útra kelünk, hogy kiélvezzük az utolsó nyári napsugarakat. A nyári időszak azonban számos veszélyt magában hordoz: gondoljunk csak a túlzsúfolt utakra, és arra, hogy a nagy melegben sokkal többször vagyunk figyelmetlenek. Listánkban 5+1 dolgot szedtünk össze, amikre nyáron különösen érdemes figyelni a balesetek elkerülése érdekében és azért, hogy felhőtlenül élvezhessük a nyaralást.

1. Vezessünk felelősséggel! A nyári melegben, ha volán mögé ülünk, tartsuk szem előtt a zéró tolerancia elvét, még akkor is, ha jólesne egy alkoholos frissítő, amíg elérjük a vízpartot. A közúti balesetek esélyét a hőségben lassuló reflexek kellőképpen növelik, nem érdemes még többet kockáztatnunk az alkoholfogyasztással.

2. Mire figyeljünk a hőségben? A nyári forróságban lehetőség szerint teli tankkal és hibátlan műszaki állapotú kocsival induljunk útnak. Akár rövidebb, akár hosszabb út áll előttünk, mindig legyen nálunk elég innivaló, és igyekezzünk árnyékolni a kocsit. Ha klímát használunk, figyeljünk oda arra, hogy a berendezést a kórokozók ellen rendszeres időközönként tisztítsuk, így jól megérdemelt pihenésünket nem a légúti megbetegedések kezelésével kell majd töltenünk.


3. Veszélyes nyári viharok. A hőség figyelmetlenséget, fáradékonyságot okoz, ám a hirtelen jött nyári viharokkal is számolnunk kell. Ha leszakad az ég, rövid időn belül nemcsak az útviszonyok változhatnak meg teljesen, hanem a látótávolság is lecsökken. Kerüljük a túlzott sebességet, nehogy az autónk kormányozhatatlanná váljon. Ha mindez nem lenne elég, a kidőlő fák is veszélyt jelenthetnek a közlekedők számára.

4. Ne hagyjunk senkit a kocsiban! A hőségben mindenképpen figyeljünk arra, hogy senkit ne hagyjunk a bezárt autóban, még annyi időre sem, amíg fagylaltért állunk sorba. A gépjármű hőmérséklete ilyenkor percek alatt megemelkedik, ami rövid időn belül életveszélyessé válhat. Annak ellenére, hogy nyaranta több, rosszul végződő példát hallunk, a figyelmeztetések mellett is előfordul, hogy felhúzott ablakok mögött maradnak kisgyermekek vagy házi kedvencek.

5. Ha lassan vezetünk, tovább érünk! Az ORFK adatai szerint az idei első félévben is a gyorshajtás volt a balesetek első számú oka. Bár a gyorshajtás egyike azoknak a tényezőknek, amelyek egyáltalán nem függnek az adott évszak sajátosságaitól, a nyári hónapokban, a vízpartra sietve is tartsuk be a megengedett sebességhatárt.

+1 Ha már megtörtént a baj, akkor sincs minden veszve. Ha betartjuk a fenti szabályokat, még akkor is lehetséges, hogy rajtunk kívül álló okokból ér minket kár az utakon. Hogy ezekre az esetekre is bebiztosítsuk magunkat, érdemes a kötelező felelősségbiztosításon túl Cascot kötni. Így például egy nyári jégeső, egy váratlan műszaki hiba vagy egy lopáskár sem zavarhatja meg a nyaralásunkat.

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a közlekedésbiztonságra, melyet például speciális, féktávolság csökkentő útszakaszok telepítésének támogatásával vagy az úthibák bejelentésére alkalmas, Kátyúvadász elnevezésű közösségi kezdeményezésével segít elő.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.07
Egy 31 éves salzburgi férfi eladásra kínálta használt BMW terepjáróját a Marketplace internetes....
2023.12.06
Az új BMW 5-ös nemzetközi bemutatóján az Év Magyar Autója versenyben nevezett elektromos i5 mellett....
2023.12.06
A rendszeres ingázók és a diákok különösen kedvező bérlettípust vásárolhatnak a Szeged-Szabadka....
2023.12.06
Nem célunk reklámozni a dohányzást, de azt el kell ismernünk, hogy a legtöbb időtálló és ikonikus....
2023.12.06
Megint meghosszabbította a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák....
2023.12.06
Nézze meg a videót! ..
2023.12.06
Szerda hajnaltól havazás kezdődött az ország dunántúli területein. Változó intenzitással, de....
2023.12.06
Nem mindennapi jutalomként vehet részt a hétvégi Mikulás Rallye-n Benyó Máté. A Korda Racing....
2023.12.06
Az Év Európai Autója (COTY) díj 59 főből álló, 22 országot képviselő zsűrije november végén....
2023.12.06
A világ egyik legkorszerűbb harckocsijával bővül a Magyar Honvédség (MH) nehézdandárja a következő....