film

Párbaj és Kis fattyú, avagy halálos autósmozik

2021.01.12.

Régen más volt, a producerek könyörögtek a gyártóknak, hogy filmjükben szerepeltessék legújabb modelljüket, napjainkban az autómárkák fizetnek az ígéretes castinglehetőségért.

 

Kopott kabát és autó a Columbo sorozatból                                    Forrás: PSA

Kevesebb több!

A németek és amerikaiak tömegével zúzzák filmjeikben a kocsikat, buszokat, kamionokat, pedig az autómészárlások közel sem annyira hatásosak, mint Spielberg Duell (Párbaj) című mozija, mely végig izgalmas, pedig csak egyetlen kamion és személyautó zuhan szakadékba. A produkció 450 ezer dollárba került, ami töredéke jó néhány roncsgyártó produkciójának.

A tézis illusztrálására elég említeni a legendás tömegpusztító Bruce Willist és a Die Hard című filmet, vagy a sorozatos Cobra 11-et. A Duell filmet 450 ezer dollárból kihozták, az alacsony költség egyik magyarázata a minimális számú roncsautó, ami Spielberg filmjében egyetlen személyautót és nyergesvontatót jelent.

A temperamentumos olaszok és franciák enné valamivel több autót törnek filmjeikben, de látványosan és életszerűen, lásd a Profiban Jean-Paul Belmondót.

Persze egyszerűbb halomra törni halálraítélt roncsokat, mint jó sztorit kitalálni és minőségi forgatókönyvet írni. Ahogy már megírtuk, az első James Bond filmhez pénzért sem adott autót az Aston Martin, a legújabb 007-es epizódokban való szerpelésért már dollármilliókat fizet

Jó néhány autókonszern többször is letette névjegyét a filmiparban, igazi legenda volt Maigret sorozat Citroënje és Fantomas repülő DS-e, de a PSA cégcsoport másik márkája sem maradt főszerep nélkül.

Spielberg Duell című filmjében kevés autót törtek, mégis izgalmas lett

Repülő DS

Szárnyakat kapott és tényleg repült a legendás DS Citroën a Fantomas filmben. A testvérmárka Peugeot legismertebb alakítása egy ütött-kopott Cabriolethez fűződik. Az 1968-78 között forgatott, majd tíz évvel később folytatott sorozatban soha nem derült ki, hogy miért vászontetős 403-assal hajt a Peter Falk által megformált rendőrhadnagy, de kétségtelenül jól illet a kopott ballonkabátos kaliforniai zsaruhoz.

Fantomas repülő Citroen DS-e                                                                       Forrás: PSA

Titkos csodafegyver

Aktuális modelljeinek reklámozására már tudatosan használta a Taxi-epizódokat a Peugeot: az 1998-as premieren 406-os száguldott a Gérard Pirés rendezte filmben. A történetet egyszerű: a pénzét taxisként kereső és autóversenyzői babérokról álmodozó, ám a törvényt csak érintőlegesen tisztelő Daniel az ügyefogyott Émilien rendőrrel kényszerű szövetséget kötni, hogy leleplezzenek egy titokzatos bankrabló bandát. Titkos csodafegyverük a Daniel által épített és különleges átalakulásra képes Peugeot 406-os, mely gombnyomásra versenyautóvá alakul. A nyugati popkultúrában fogalommá vált taxi későbbi epizódjaiban is igyekeztek lépést tartani a modellfejlesztéssel, és mindig az aktuális típust mutatták be a filmvásznon, az utolsó két részben 407-es száguld Marseilles utcáin.

 

Spéci Peugeot 406-os taxi Marseille-ben                                                         Forrás: PSA

Conduite Intérieure

A legrégebbi Peugeot film 1935-ben játszódik: La communale (1956, rendező: Jean L'Hôte). A Peugeot 301 Conduite Intérieure hatszemélyese az első automobil a lombardiai faluban. A tanító és bátyja együtt tanulnak meg vezetni, majd a család elindul a faluba, ahol komikus jelenetek láncreakciója olyannyira felzaklatják Pierre-t, a tanító gyermekét, hogy megbukik a vizsgákon.

Nem tartozik a mozitörténet legnagyobb alkotásai közé a Rózsaszín Párduc bosszúja (Revenge of the Pink Panther, 1978, rendező: Blake Edwards), mely Peter Sellers utolsó munkája. A történet ugyanolyan egyszerű, mint korábban: a maffiavezérnek azzal kell bizonyítania alkalmasságát, hogy elteszi láb alól Clouseau felügyelőt, aki nyomozati sikereit sokkal inkább szerencséjének, mint tehetségének köszönheti. A merényletek kudarcba fulladnak, és még úgy sem sikerül megölni a rendőrt, hogy szitává lövik fehér Peugeot 204-esét, melyet pár perccel korábban rabolta el egy stoppos lánynak maszkírozott bűnöző, sorsára hagyva a felügyelőt.

De Niro

Az 1998-as Ronin című film szövevényes történetében nincsenek jók és rosszak, mert folyamatosan eltolódnak a határvonalak, ahogyan a szereplők egymás iránt érzett bizalma és hűsége is. A Jean Reno és Robert de Niro főszereplésével készült akciófilm cselekménye egy rejtélyes aktatáska körül forog, ám feledhetetlenné az autós üldözéses jelenetek tették. Különösen izgalmas, amikor de Niro Peugeot 406-ossal ered a női főszereplő és társai nyomába, iszonyatos pusztítást végezve a párizsi forgalomban.

Az 1999-es Sztárom a párom (Notting Hill, 1999, rendező: Roger Michell) filmben Peugeot 406 Break modellel, vagyis kombival száguldanak London utcáin a főszereplők. Muszáj igyekezniük, hogy Will Thacker, a kissé bátortalan könyvkereskedő és Anna Scott, hollywoodi díva még a film vége előtt ismét egymásra találhassanak.

Drónos rendőr

A Szárnyas fejvadász 2049 című filmben egy jövőgép szerepel. A jelentős részben Magyarországon forgatott moziban a renitens androidok elfogására kiképzett és Ryan Gosling által megformált rendőrtiszt szárnyas ajtós szolgálati kocsija három kerekén gurul és ha kell, levegőben is képes közlekedni, környezetét a tetőből leválasztható drónnal felügyeli.

Szárnyas fejvadász 2049

Halál az élet értelme?

Ketten haltak meg abban a kereszteződésben, de egyikük csak negyvenöt évvel később került koporsóba. A 23 éves Donald Turnupspeed úgy maradt életben, mintha eltemették volna. Ő volt az, aki Ford Tudor Custom autójával a szabályosnál jóval gyorsabban száguldó Porsche elé kanyarodott. Az ütközésben egy embert halt meg a sportkocsiban. A szinte mindennapos hír 1950 szeptember 30-án attól lett világszenzáció, hogy a Porschét James Dean vezette. A színészlegendának köszönhetően a tragédia helyszíne zarándokhely lett.

550 Spyder

Turuspeed élete attól kezdve a sajtó és a színész rajongóinak harag előtti menekülésből és bujkálásból állt. Felmentették ugyan a tárgyaláson, mert a szakértők véleménye szerint a szemébe sütő nap rontotta látást, ezért nem vette észre az amerikaiaknál jóval kisebb méretű, jóval alacsonyabb és a megengedettnél jóval gyorsabban közlekedő ezüst színű sportkocsit: a Fordnál feleakkora magasságú és négyszer nehezebb 550 Spyder háromszor fordult meg tengelye körül az ütközés után, Dean tíz perccel élte túl a balesetet. Turuspeed 1995-ben, 63 évesen tüdőrákban halt meg.

James Dean a baleset napján 550 Spyderével a Salinas-i amatőrversenyre tartott Rolf Wütherich mérnökkel, a bemelegítésnek szánt túrán kétszer is megbüntették gyorshajtásért. Az csak egy adalék, hogy hónapokkal előtte nevelő célzatú kampányfilmben beszélt a közlekedésbiztonság fontosságáról, a sebességhatárok betartásáról…

James Dean és Porschéja az utolsó tankolásnál                   

Little Bastard

A Kis Fattyú gúnynevű Porschét James Dean annál a George Barrisnél vásárolta, aki a Haragban a világgal című filmjében szereplő 1949-es Mercuryt szállította és többek között Batman filmautókat és a K.I.T.T Pontiacot kreálta. Dean darabokra szétesett Porsche Syderét is ő vásárolta meg 2500 dollárért, a roncs szállítás közben lecsúszott és eltörte az egyik szerelő lábát. Az összeroncsolódott karosszériát később közlekedési balesetek veszélyeire figyelmeztető bemutatóra adta kölcsön Barris, használható alkatrészeit más autókba építette be. Nem szolgáltak szerencsésen, mert a Little Bastard motorjának új tulajdonosa verseny közben vesztette életét, ahogy a Spyder sebességváltóját megvásárló orvos is.

Pierrot le Fou

Igazi ikonfilm A bolond Pierrot (Pierrot le Fou, 1965), melyre a filmtörténet általában a road movie műfajának előfutáraként tekint, ez a francia új hullámos Godard alapművére. A Jean-Paul Belmondo és Anna Karina főszereplésével készült film nem csak történetével, de technikai megoldásaival például az automobil mozgásának fényekkel történő érzékeltetésével) is irányt mutatott az utódoknak. A Belmondo által alakított Ferdinand Griffon kiábrándult kispolgári életéből, és amikor ráakad élete szerelmére. Hátat fordítva a valóságnak Peugeot 404-esükkel céltalan, önpusztító utazásba kezd Marianna és Ferdinand, hogy aztán a pár rátaláljon az egyetlen dologra, ami értelmet adhat az életnek a halálra.

Peugeot 404-es a Bolond Pierrot című filmben                                              Forrás: PSA

Denverből San Franciskóba

Tragikusan véget ért egy másik lázadó film, az amerikai Száguldás a semmibe. Az 1971-ben bemutatott filmben kitüntetett katona Kowalski szállítóként visz egy Dodge Challanger autót Denverből San Franciskóba, ám közben veszélyes szülés előtti álló felesége kórházba kerül, emiatt gyorsan hajt és többször kivívja a rendőrök haragját, akik megpróbálják megállítani. A csapdák elkerülésben a rádiós-műsorvezető Super Soul infókkal segíti a főhőst, aki miután megtudja felesége halálát, feladja a menekülést és öngyilkos módon az úttorlaszba hajt. Igazi kultuszfilm valódi kultuszautóval, hiteles üldözési jelenetekkel, kiváló operatőri munkával, hollywoodi szirup nélkül.

A Dodge akkoriban sokat szerepelt, többek között a Hazárd megye lordjai című filmben játszott főszerepet Lee Tábornok néven. Az 1969-es Charger modellből az 1979-től 1985-ig tartó forgatások alatt háromszáznál többet törtek totálra.

Lee tábornok, alias Dodge Charger                                Forrás: MGM

A Carrera biztonsága

A Halálos iramban főszereplője Paul Walker 2016-ban közúti balesetben halt meg. A Los Angeles-megyei seriffhivatal jelentése szerint Roger Rodas által vezetett Porsche Carrera GT

sportkocsi a megengedett 72 km/óra helyett százötvennel száguldva ütközött oszlopnak. A balesetben meghalt utasa, Paul Walker, akinek lánya és a gépkocsit vezető Roger Rodas özvegye, Kristine Rodas is a német gyártótól követelt kártérítést, azt állítva, hogy a Carrera nem elég biztonságos. Nemcsak pert vesztettek.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.06.20
A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150....
2024.06.20
1999-ben történelmet írt a BMW V12 LMR, ami két Le Mans korszak között tudta megnyerni a 24 órás....
2024.06.20
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.06.20
A Le Mans-i 24 órás versenyen debütált a Michelin bemutatja levegő nélküli holdjárókerekének....
2024.06.20
Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi....
2024.06.20
A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a....
2024.06.20
Dubaj rendőrsége ezen a héten avatta fel a Tesla elektromosautó-gyár extravagáns terepjárójának....
2024.06.20
Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett villanyautók száma Magyarországon. ..
2024.06.20
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....