Dakar

A Peugeot felkészült a Dakarra

2015.01.03.

A francia márka 25 év kihagyás után tér vissza a világ legnehezebb tereprali versenyére, rögtön három autóval. Murva helyett aszfalton kellett lebonyolítaniuk az utolsó tesztet egy váratlan özönvíz miatt.

Vasárnap kezdődik a 2015-ös Dakar-rali Dél-Amerikában egy 833 kilométeres etappal Buenos Aires és Villa Carlos Paz között, amelyből 170 kilométer lesz gyorsasági szakasz. A 25 év kihagyás után gyári csapattal visszatérő Peugeot rendkívül erős pilótákat szerződtetett, hiszen a legtöbb Dakar-győzelemmel rendelkező versenyző, Stéphane Peterhansel, a mezőny leggyorsabbjának tartott, 2010-ben győzelmet arató Carlos Sainz, és a motorral már többször diadalmaskodó Cyril Despres fogja vezetni a 2008 DKR autókat.

A 4,1 méter hosszú, 2 méter széles, és 1,9 méter magas francia versenygépek különlegessége, hogy csak a hátsó kerekeik hajtottak, emiatt jóval könnyebbek lehetnek, mint a rivális 4x4-es Minik. Ezen kívül még két előnyt jelent a kétkerék-meghajtás a szabályok szerint: jóval hosszabb, közel fél méteres rugóutakat lehetett kialakítani a felfüggesztésekben, és engedélyezett a keréknyomás-szabályzó rendszer használata is, amivel pillanatok alatt, gombnyomásra lehet az aktuális terepviszonyokhoz igazítani a gumik keménységét.

A 9000 kilométer össztávú verseny már azelőtt megmutatta, hogy mennyi improvizálást igényel, mielőtt ténylegesen elkezdődött volna. A verseny előtti utolsó tesztet ugyanis Buenos Airestől 30 kilométerre, egy tereppályán rendezték volna meg, de mivel az előző napokban rendkívül sok eső esett, a helyszín alkalmatlanná vált a gyakorlásra, így aszfalton kellett a végső beállításokat megtalálnia a Peugeot csapatának.

„Ez az első Dakarom, amikor aszfalton végeztük el a shakedown tesztet, de az özönvíz-szerű esőzés miatt ez volt az egyetlen lehetőségünk. Olyan megoldást tudtunk találni, amelynek révén tesztelhettük az autót, most elégedett vagyok, mert minden jól működött rajta” – nyilatkozta az ex-ralis, nyolcszoros Dakar-résztvevő Carlos Sainz.

„Ez van, megérkeztünk. Az egész csapat nagyon keményen dolgozott, hogy készen legyünk erre a napra. Büszke vagyok arra, amit eddig elértünk, de most már az első gyorsasági szakaszra készülünk – tette hozzá Bruno Famin csapatfőnök.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Véget ért a négy napos száguldó cirkusz, kiemelt esemény nem történt a ringen. ..
2024.07.23
Három veszélyes esetet is mutatott az MKIF az autós szállítás témaköréből. Az egyik kiteregette a....
2024.07.23
Mesés összeget, 1,9 millió dollárt  (átszámítva 660 millió forint) kapott kártérítés gyanánt egy....
2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..