Forma 1

A Pirelli megkapja, amit akar

2016.04.19.

Az F1 Bizottság jóváhagyta a tesztelésre vonatkozó szabályok módosítását, azaz a Pirelli – melynek vezetői nemrég a királykategória elhagyásával fenyegetőztek – a saját terveinek megfelelően gyakorolhat a 2017-es abroncsokkal.

Az olasz cég ma figyelmeztette a sport vezetőit, ha nem fogadják el terveit, elhagyja a Forma–1-et, hiszen nem marad elég ideje arra, hogy megfelelően felkészüljön a 2017-es évre, ami komoly szabálymódosításokat hoz, többek között gumifronton is. Az abroncsok a tervek szerint szélesebbek lesznek, hogy több mechanikai tapadást biztosítsanak a versenyezőknek, de korábban arról is szó esett, hogy a jelenleginél tartósabbak lesznek.

Nem meglepő, hogy a Pirelli egy ilyen drasztikus váltás előtt több időt szeretne teszteléssel tölteni, az ehhez szükséges szabálymódosítást azonban eddig nem fogadta el az F1 Bizottság (helyzetüket nehezíti a tény, miszerint a 2017-es szabályok sincsenek még teljesen kidolgozva). Most azonban megszületett a várt döntés: a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság legutóbbi szavazásán egyhangúan jóváhagyta a javaslatot, vagyis az olaszok tovább folytathatják a felkészülést, a gyakorlásokat pedig saját tervei szerint bonyolíthatják le.

2016-ban tehát a korábban említett 12 helyett összesen 25 nap áll majd a Pirelli rendelkezésére (azt előre meghatározzák, hol, mikor és mely csapatok autóival tesztelnek), a felkészülés pedig két szakaszból áll majd. Az elsőben egy 2012 és 2014 közötti autóval tesztelik a mostaniakkal megegyező méretű, de új összetételű abroncsokat. A nyáron induló második fázisban az addig véglegesített 2017-es szabályoknak megfelelő mennyiségű leszorítóerőt termelő 2015-ös autókat használnának; ezeket a csapatok alakítják át számukra (ebben 5 istálló segít nekik).

A cég sportigazgatója, Paul Hembery már a hónap elején elmondta, mennyire fontos, hogy az F1 Bizottság elfogadja kérésüket, és az illetékesek véglegesítsék a 2017-es évvel kapcsolatos terveiket, hiszen már így is kezdenek kicsúszni az időből.„Gyakorlatilag már most elérkeztünk a határhoz. Hat hónapunk maradt arra, hogy áttanulmányozzuk és megvalósítsuk a terveke – ez pedig nem lesz egyszerű. A csapatok tökéletes gumikat akarnak, viszont ezt egyre nehezebb lesz megvalósítani, hiszen folyamatosan heteket veszítünk. Ha nem dolgozhatunk úgy, ahogy szeretnénk, nem tudjuk megvalósítani a kívánságaikat” – jelezte.

 

(Forrás: Motorsport, telesport.hu)

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....