Oroszország

Pótkulcsok híján rengeteg nyugati autó áll ki a közlekedésből Oroszországban

2023.04.23.
Oroszországban a háború miatti szankciók olyan területeken is nehézségeket okoznak, amelyekre kívülálló aligha gondolna. Az egyik ilyen példa: egyre gyakoribb probléma a nyugati és japán autók pótkulcsainak beszerzése, ami miatt rengeteg autó áll ki a közlekedésből.

Az idei évben egyre sűrűbben fordulnak elő gondok az országban közlekedő nyugati autók pótkulcsainak beszerzésével kapcsolatban, hisz a szankciók ezt a szegmenst is érzékenyen érintik – írja a moszkvai Izvesztyija angol nyelvű kiadása.

Egyre több olyan esetről érkeznek információk, hogy nyugati és távol-keleti autók tulajdonosai kénytelenek leállítani járműveiket, mert nem tudják pótolni az elveszett vagy megrongálódott indítókulcsokat.

A gond azt követően vált egyre égetőbbé, hogy Európa és Japán vezető autómárkái elhagyták az Orosz Föderációt, egyúttal pedig elérhetetlenné tették szolgáltatásaik jelentős részét is.

A szankciók nyomán az orosz autósok tömegesen fordulnak panaszaikkal a szakszervizekhez, melyeknek munkatársai tehetetlenül tárják szét karjukat. Az orosz autószervizekben ugyanis már nem lehet kulcsmásolatokat készíteni. Idén januártól ugyanis az orosz kereskedők és autószerelők nem férnek hozzá a nyugati autógyárak hivatalos szoftvereihez, a megoldást pedig még nem találták meg az autókulcsok pótlására.

A külföldi autókhoz továbbra is lehet alkatrészt rendelni „szürke” kereskedői konstrukciókon keresztül, ami a csempészés elegáns megfogalmazása. De az elektronika, az autókulcsok, tápegységek és más gyári panelek esetében durván romlott a helyzet. A vezető orosz kereskedői hálózatok megerősítették ezt a problémát.



A külföldi autók kulcsmásolásának nehézségei az idei év első hónapjában kezdtek markánsan felerősödni, miután az ország autókereskedőitől megvonták a hozzáférést a Volkswagen és a Mercedes autóóriások belső információs oldalaihoz.

Áthidaló megoldásként lehetőség van külső gyártókkal való kapcsolatfelvételre. Elegendő egy "üres" kulcs megvásárlása, de ebben az esetben a mechanikus kulcs legyártása mellett speciális programokat is "regisztrálni" kell az autóban - írja az Autoreview magazin.

A fő problémát ilyen esetekben a „regisztrációs engedély” beszerzésének nehézségei jelentik – közölte Anton Shaparin, az Országos Automobil Szövetség alelnöke az Izvesztyijának adott interjújában. Elmondása szerint sok modern autómodell a mechanikus kulcs alkalmazását is ezt csak akkor teszi lehetővé, ha az autó internetkapcsolattal rendelkezik az autógyártó szervereivel. Az Oroszországgal szembeni szankciók nyomán azonban számos külföldi cég letiltotta ezt a típusú kommunikációt, még a márka hivatalos forgalmazóin keresztül.  

A harmadik félen keresztül megrendelt, megbuherált pótkulcsokra is hónapokat kell várni, ráadásul a forrás nem mindig megbízható, így nagy a kockázata annak, hogy idegenek hozzáférnek az autó biztonsági rendszereihez. Nem véletlen, hogy a szankciók bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt az autólopások száma Oroszországban. Ennek oka persze alapvetően az egyre fájdalmasabbá váló alkatrészhiány.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.14
A szélvédő, ami élvezetessé teszi a vezetést kánikulában is.    ..
2024.06.14
A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési....
2024.06.14
Az Aston Martinhoz kerülő Adrian Hallmarkot Frank-Steffen Walliser váltja, aki 1995 óta dolgozik a....
2024.06.14
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között - írja a....
2024.06.14
Az Audi Hungaria idén is kitüntette a duális szakképzésében végzett legjobb tanulóit, akiknek....
2024.06.14
Tanulságos eredménnyel zárult a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. idei közlekedésbiztonsági....
2024.06.14
Már rendelhető a vadonatúj hajtáslánccal érkező Lexus UX 300h, mely a modell korábbi kiadását az UX....
2024.06.14
A kobotok az iparban egyre több előnyt nyújtanak a termelésben. Az együttműködő robotok és az....
2024.06.14
2024-ben az 5 tengelyen biztos kézzel! – Keressük Magyarország legjobb kamionsofőrjét....
2024.06.14
  Az LG Electronics (LG), a mobilitási piac egyik vezető technológiai szereplője új....