Oroszország

Pótkulcsok híján rengeteg nyugati autó áll ki a közlekedésből Oroszországban

2023.04.23.
Oroszországban a háború miatti szankciók olyan területeken is nehézségeket okoznak, amelyekre kívülálló aligha gondolna. Az egyik ilyen példa: egyre gyakoribb probléma a nyugati és japán autók pótkulcsainak beszerzése, ami miatt rengeteg autó áll ki a közlekedésből.

Az idei évben egyre sűrűbben fordulnak elő gondok az országban közlekedő nyugati autók pótkulcsainak beszerzésével kapcsolatban, hisz a szankciók ezt a szegmenst is érzékenyen érintik – írja a moszkvai Izvesztyija angol nyelvű kiadása.

Egyre több olyan esetről érkeznek információk, hogy nyugati és távol-keleti autók tulajdonosai kénytelenek leállítani járműveiket, mert nem tudják pótolni az elveszett vagy megrongálódott indítókulcsokat.

A gond azt követően vált egyre égetőbbé, hogy Európa és Japán vezető autómárkái elhagyták az Orosz Föderációt, egyúttal pedig elérhetetlenné tették szolgáltatásaik jelentős részét is.

A szankciók nyomán az orosz autósok tömegesen fordulnak panaszaikkal a szakszervizekhez, melyeknek munkatársai tehetetlenül tárják szét karjukat. Az orosz autószervizekben ugyanis már nem lehet kulcsmásolatokat készíteni. Idén januártól ugyanis az orosz kereskedők és autószerelők nem férnek hozzá a nyugati autógyárak hivatalos szoftvereihez, a megoldást pedig még nem találták meg az autókulcsok pótlására.

A külföldi autókhoz továbbra is lehet alkatrészt rendelni „szürke” kereskedői konstrukciókon keresztül, ami a csempészés elegáns megfogalmazása. De az elektronika, az autókulcsok, tápegységek és más gyári panelek esetében durván romlott a helyzet. A vezető orosz kereskedői hálózatok megerősítették ezt a problémát.A külföldi autók kulcsmásolásának nehézségei az idei év első hónapjában kezdtek markánsan felerősödni, miután az ország autókereskedőitől megvonták a hozzáférést a Volkswagen és a Mercedes autóóriások belső információs oldalaihoz.

Áthidaló megoldásként lehetőség van külső gyártókkal való kapcsolatfelvételre. Elegendő egy "üres" kulcs megvásárlása, de ebben az esetben a mechanikus kulcs legyártása mellett speciális programokat is "regisztrálni" kell az autóban - írja az Autoreview magazin.

A fő problémát ilyen esetekben a „regisztrációs engedély” beszerzésének nehézségei jelentik – közölte Anton Shaparin, az Országos Automobil Szövetség alelnöke az Izvesztyijának adott interjújában. Elmondása szerint sok modern autómodell a mechanikus kulcs alkalmazását is ezt csak akkor teszi lehetővé, ha az autó internetkapcsolattal rendelkezik az autógyártó szervereivel. Az Oroszországgal szembeni szankciók nyomán azonban számos külföldi cég letiltotta ezt a típusú kommunikációt, még a márka hivatalos forgalmazóin keresztül.  

A harmadik félen keresztül megrendelt, megbuherált pótkulcsokra is hónapokat kell várni, ráadásul a forrás nem mindig megbízható, így nagy a kockázata annak, hogy idegenek hozzáférnek az autó biztonsági rendszereihez. Nem véletlen, hogy a szankciók bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt az autólopások száma Oroszországban. Ennek oka persze alapvetően az egyre fájdalmasabbá váló alkatrészhiány.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....