Magyar Borok Útja Rallye

A Rallye bekanyarodik a Borpalota udvarára

2015.08.24.

Már csak néhány nap, és rajtol a jubileumi, XX. Magyar Borok útja Rallye, mely a Mátrai, Tokaji és Egri borvidékeken összesen 18 borászatot látogat meg 3 nap alatt. A mezőny az augusztus 30-i befutó előtt kanyarodik be a Borpalota Borászat udvarára, hogy megkóstolja a mátrai borvidék különlegességeit. Persze csak az utasok, a Rallye sofőrjei pedig ajándék üveg borokkal kárpótolják magukat.

A mátrai borvidék az ország legnagyobb hegyvidéki borvidéke, ennek szívében, Gyöngyösön található a Borpalota Borászat. A környék csodás természetvilágának részei az erdőkön kívül a szőlőültetvények is, ennek köszönhetően tud a borászat magas minőségű, kiváló borokat készíteni. A történelmi múlttal és jelentős borászati tradíciókkal rendelkező gyöngyösi Borpalota Borászat a mátrai borvidék meghatározó szereplője már az 1900-as évek eleje óta.

2014-ben megújult a borászat technológiája

A borászat célja, hogy a Gyöngyösön és környékén megtermelt szőlő csúcsminőségű feldolgozó központjává váljon, és minden igényt kielégítő, minőségi borokat készítsen. A Borpalota nevéhez és a száz évvel ezelőtti alapítók emlékéhez méltón, újra a borvidék és a város borászati központjává, annak jelképévé, a mátrai borturizmus motorjává kíván válni. A borászat művelésében jelenleg 125 hektár szőlőterület van melyen a hagyományos mátrai fajták mellett – mint a szürkebarát és muskotály–, népszerű világfajták – mint a sauvignon blanc és a szürkebarát – is helyet kaptak. Az elmúlt években az ültetvények jelentős része újra lett telepítve, jelenleg több mint 10 szőlőfajtát termelnek.

A 100 éves történeti gyökerekkel rendelkező Borpalota 2014-ben nyitott új korszakot, és boraikkal a borvidék meghatározó borászatává szeretnének válni. Ebben az évben megújult többek között a teljes borászati technológia is. A szőlőültetvények adottságai mellett ez a másik kulcsa, hogy a szakemberek magas, állandó minőségben készítsék, palackozzák boraikat. Mindemellett frissült a borstílusok és a borászat arculata, valamint boraik megjelenése is. A megújulásnak köszönhetően a 2014-es évjárattól két márka család köré szervezik boraikat, ezek 2015 márciusától kerülnek forgalomba.

Alapvetően jó minőséget garantál a Borpalota termékcsalád

Az alap márka a Borpalota név alatt kerül forgalomba. Friss, tiszta, reduktív, kiváló ár-érték aránnyal bíró borok tartoznak ebbe a kategóriába. A címkéken a Mátra vadvilága elevenedik meg friss, fehér háttér előtt, amelyet a csavarzárak izgalmas színei tarkítanak. E termékcsaládban kerül forgalomba a virágzó bodzabokorra emlékeztető Irsai Olivér, az egzotikus gyümölcsök ihlette Muscat Ottonel, a ropogós savakkal rendelkező Rosé, a kellemesen könnyű Kékfrankos-Cabernet cuveé, valamint a finoman fűszeres és izgalmas Kerekerdő fehér cuveé, amely nevéhez illően meseszerű.

Mátrai magasságokba repít a "1014" prémium termékcsalád

A borászat prémium márkacsaládját a mátrai magasságokkal szerették volna egy szintre emelni, így adta magát az „1014” elnevezés. Ebbe a családba a legkiválóbb boraikat palackozzák, melyekre a legbüszkébbek. A borstílus kialakításában szerepet kap egy kevés hordós érlelés is, amelytől komplexebbek, tartalmasabbak lesznek a borok, de ügyelnek rá, hogy a hordó szerepe csak kiegészítő legyen, ne uralja a borokat. Első boraik a 2014-es évjáratból egy nagyszerű Sauvignon Blanc, egy Szürkebarát és egy Olaszrizling Barrique, amelyek a fajta szépségei mellett a borászat saját stílusát is kiválóan bemutatják. 2015 nyarán mutatkozik be a borászat új terméke, a Zsizsi névre keresztelt gyöngyözőbor. Az első évjáratban ez egy muscat ottonel alapú friss, száraz cuveé-t jelent, mely minden bizonnyal a Rallye résztvevőinek is kellemesen csiklandozza majd az ízlelőbimbóit.

A Magyar Borok Útja Rallye-val kapcsolatos hírekkel és érdekességekkel kapcsolatban naprakész lehet, aki figyelemmel kíséri a rendezvényt az Autószektor külön a versenynek szentelt kiemelt rovatában, illetve a rendezvény Facebook oldalán.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....