Business Class

Salzburgban az autók Mozartjával – 1. rész

2017.03.29.

Az osztrák zeneszerző szülővárosát és annak környékét mutatta be a Pappas Auto Magyarország Kft. és a régió turisztikai szervezete, a SalzburgerLand Tourismus GmbH január végén újságírók egy szűk csoportjának. Nyugati szomszédaink és a multi-brand autókereskedés piaci helyzetének megismerésével mintha egy másik világba csöppentünk volna, pedig csak 600 km-re voltunk a magyar fővárostól, az 1997 óta Világörökség részeként nyilvántartott helyszín pedig csak hab volt a tortán. A négy napos túra során a társam egy Mercedes-Benz GLE 250 4Matic volt, melynek kilométer-számlálója alig 170 km-t mutatott az indulás napján. Riportunk első részében a vállalat salzburgi központját és város reptere mellett található Red Bull-szentélyt mutatjuk be.

Szöveg: Horváth Miklós, fotó: szerző, salzburg-info.at

Első úticélunk a Pappas Csoport salzburgi főhadiszállása volt, melyet a legális sebességhatárok betartása mellett kicsit több mint 4 óra alatt el is értünk. A hely grandiózus mivoltát remélhetőleg a képek is visszaadják, azonban íme néhány beszédes számadat, melyek után reméljük szükségtelenné válik a magyarázkodás, miért van a megszokottnál is több szuperlatívusz a riportunkban. A 2006-ban épült komplexum területe 41.550 négyzetméter, ami közel háromszor akkora, mint Magyarország legnagyobb Tesco áruháza (a budaörsi áruház eladótere 15 ezer négyzetméteres). Ebből csak a földszint alatti alkatrész raktár területe 5000 négyzetméteres, amihez kapcsolódik egy gumihotel, ahol a szezonban éppen használaton kívüli 2700 garnitúra abroncs tárolására van lehetőség. Az Ausztriában 8 brand dílereként ismert cégcsoport 6 márka értékesítését és szervizelését, valamint a messze földön híres oldtimer autók felújítását is ebben a komplexumban végzi.

A pláza-szerű építmény már 2006-ban is egyedülálló volt a régió autókereskedései között - képre kattintva galéria nyílik

A Pappas Gruppe cégalapítása 1952-ben történt az alig 24 éves Georg Pappas által, aki autókereskedelmi tevékenységét már 1948-ban megkezdte. Miután Dimitri Pappas csatlakozott testvéréhez 1951-ben, felkeresték a csillagos márka elnökét, Günther Wiesenthalt, akivel közösen formálták a Mercedes osztrák kereskedelmét, később pedig az egész közép-európai piacon meghatározó szerepre tettek szert. A cég fejlődése olyannyira töretlen volt, hogy manapság a vállalat profiljába tartozó autókat 40 ausztriai, 6 magyarországi és egy bajorországi telephelyen kínálják egy kifejezetten nívós szerviz- és after sales háttérrel. Magyarországon 1990 óta van jelen a cégcsoport.

A felső szinten a Mercedes és FCA modelleket bemutató terem található, a mozgólépcsővel megközelíthető alsó szinten pedig a szerviz ügyfelek repcepciója és tartozékok, kiegészítők értékesítő pontja

A cég alkalmazottainak száma meghaladja a 2400-at, és az említett három ország 47 telephelyén további 357 gyakornok foglalkoztatásának is teret ad a Pappas Csoport. A más világba csöppenést annak apropóján említettem, hogy az osztrák újautó eladás 2016-os mérlege egy közel 300 ezer darabos volumennel zárult. Ebből a Pappas csoportnál gazdára talált újautók száma 21 ezer feletti, így méltán nevezhetjük a régió egyik legnagyobb autókereskedőjének a 65 éve működő cégcsoportot. Hazánkban a Pappas Autónál dolgozók létszáma 517 fő, haszongépjárművekkel együtt számolt értékesítési volumenük 5000 feletti, szervizeikben pedig közel 50 ezer autó fordult meg tavaly. Összegezve tehát elmondható, hogy a Pappas Auto Magyarország Kft. újautó eladásban elért 5 százalékos piaci részesedése átlag feletti, és ez a teljesítmény jellemző a cég bajor és osztrák piaci helyzetére is.

A 70 állásos szervizben átlagosan napi 100 autó szerelése, karbantartása zajlik

A számadatok után térjünk rá a látnivalókra és az élményekre, hiszen Salzburg és környéke évszaktól függetlenül bővelkedik mindkettőben. Érkezésünk napján a következő állomás a reptér mellett található Hangar-7 volt, ahol a repülés és a Forma-1 szerelmeseinek tartogat feledhetetlen élményt az építészeti műremekként is aposztrofálható Red Bull múzeum. Dietrich Mateschitz, a Red Bull alapítójának személyes gyűjteményében megtalálható a Flying Bulls műrepülő-csapat muzeális értékű repülőgépflottája, valamint a cég Forma-1-es csapatának több eredeti (nem replika) versenyautója, mint például a RB9, vagy a Scuderia Toro Rosso STR5-öse (2010) és Johnny Herbert Sauber Petronas C17-ese (1998). Az esztétikai és technikai szempontból is ingergazdag tárlat igazi csemege a benzinvérűeknek és a sebesség megszállottjainak, hiszen az 1754 különböző formájú üveglapból készült Hangar-7 önmagában is egy műremek, ráadásul belépődíj nélkül látogatható a létesítmény.

A Hangar-7 szárny alakú üvegkupolájának súlya több, mint 380 tonna. Az épület mellett található Hangar-8-as volt Sebastian Vettel Vodafone-os reklámszpotjának hátterében

Az esti programunk Mühlbachban, Hochkönig síterületén folytatódott, a szálláshely elfoglalása után a Sweitzerhüttében láttak vendégül minket, ahol helyben készült sajtok és egy autentikus sajtfondü-vacsora várta a csapatot. Másnap a síterület közös felfedezése volt terítéken. A Hochkönig régió és települései, Maria Alm, Dienten és Mühlbach vakációs fellegvárak a javából. Százhúsz kilométernyi gondosan karbantartott sípálya és 32 felvonó kínál itt változatos lehetőségeket a síelőknek és a snowboardosoknak, a gasztronómiai élmények szezonja pedig egész évben tart. Nálam a sajtgombócos marhahúsleves (Kräftige Rindsuppe mit Kaspressknödel) visszatérő eleme volt az éttermi rendeléseknek, főételek esetében viszont a gourmandkodásnak és a felfedezésnek is érdemes teret adni.

A folytatásban a GLE 250d 4Matic-ot vesszük górcső alá, valamint Hochkönig régiót és Salzburg látnivalóit!

...coming soon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..