WRC

Sébastien Loeb visszatért, és vezeti a Monte-Carli-ralit

2022.01.22.

A 47 éves veterán Elena helyett ezúttal női navigátorral oktatja a mezőnyt a hibrid korszak első versenyén. Pénteken hatból négy gyorsaságit nyert meg, és 10 másodperccel vezet Sébastien Ogier előtt.

Loeb a legidősebb raliversenyző, aki valaha vezetett az FIA Rali-világbajnokság bármely futamán (február 26-án tölti be a 48. életévét). A kilecszeres világbajnok csak a Monte-Carlo-ralira ugrott be, de csapata, az M-Sport már minden bizonnyal vizsgálja a lehetőségét, hogy hogyan tudná még pár versenyre leigazolni a 2022-es szezonra. Loeb teljesítménye annak tükrében még elképesztőbb, hogy csak pár napja volt csak arra, hogy a roppant fárasztó, két hétig tartó Dakar-rali után Franciaországba utazzon, teszteljen a Ford Puma Rally1-es autóval.

De a felkészülés a Monte-Carlo-ralira remekül sikerült, ami már csütörtökön kiderült. Loeb-öt ugyanis csak honfitársa, a nyolcszoros világbajnok és nyolcszoros Monte-győztes Sébastien Ogier tudta megelőzni a két nyitó gyorsaságin, amelyeket sötétben rendeztek meg. Ez volt az első alkalom, amikor láthattuk az új, hibrid Rally1 autókat hivatalosan, versenykörülmények között száguldani.

 

Pénteken, immár napfénynél azonban Loeb még hihetetlenebb tempót diktált, és már délelőtt átvette a vezetést, amit a nap végéig ki sem engedett a kezéből. Pénteken az első négy gyorsaságit megnyerte, csak az ötödiken volt problémája, amikor nem működött a hibrid rásegítés a Ford Pumájában. A nap végén az előnye 9,9 másodpercre olvadt, pedig korábban volt közel 15 másodperc is.

"Az első négy gyorsasági szakasz igazán jól sikerült, aztán volt egy kis gondunk a hibrid rendszerrel. Végül a nap utolsó gyorsaságiján ismét sikerült jól vezetni, de talán nekem már kicsit újra jeges volt az út a végén, mivel utolsóként rajtoltam. Trükkös volt ezen a részen vezetni. Már az is nagyon meglepő volt, hogy csütörtökön a shakedown első fordulójában a legjobb időt autóztam. Általában ezeken a ráhangoló szakaszokon nem vagyok a legjobb, de ezzel az új autóval azonnal megtaláltam a helyes ritmust. Nincs nagy előnyünk, de ettől még boldog vagyok, hogy vezetjük a versenyt" - nyilatkozta Loeb a nap végén.

Ogier egyszer visszacsúszott a harmadik helyre csapattársa, Elfyn Evans mögé, de aztán a nap utolsó gyorsaságiját megnyerte, és visszaszerezte a második helyet. Evans több mint 11 másodpercet vesztett hozzá képest ezen a szakaszon, mert túl óvatosan ment a jeges utolsó részen.

Thierry Neuville péntek reggel még azt mondta, hogy még sosem félt annyira vezetés közben, mint az új i20 N Rally1-ben, de aztán a nap folyamán egyre jobban összebarátkozott az új kocsival, amit az összetett negyedik helye is jelez. Igaz, a hátránya 25 másodperc Evans, és 47,8 másodperc Loeb mögött. Neuville mögött csapattársa, Ott Tänak áll az ötödik helyen, 8,9 másodperccel lemaradva. Őt az M-Sport új pilótája, Craig Breen követi a hatodik helyen, az ír versenyző életében először kapott olyan szerződést, hogy a szezon minden versenyén indulhat.

A szintén Forddal induló Gus Greensmith élete első gyorsasági győzelmét ünnepelhette a hetedik gyorsaságin. Egész nap remekül vezetett a brit, és ha a nap folyamán nem rendetlenkedik a hibrid rendszer a Ford Pumájában, akkor Neuville sarkában loholna az összetettben.

A nap vesztese Adrien Fourmaux volt, aki negyedikként kezdte meg a pénteki napot, és a pénteki első szakaszon egy ideig az első helyen is állt, amikor súlyos balesetet szenvedett. A rossz itiner és a csúszós út miatt nem lassított le eléggé egy jobbkanyarban, nekicsúszott a belső íven lévő sziklának, amely az árokba küldte a Ford Pumát. Az autó felismerhetetlenségig összetört, de a két versenyző sértetlenül szállt ki belőle, ami jól mutatja, hogy sikeres volt az FIA erőfeszítése, hogy biztonságosabbá tegye a 2022-es autókat.

Minden idők egyik legszárazabb Monte-Carlo-raliját rendezik idén, de szombaton a Sisteron szakaszon azért lehet számítani 6-7 kilométernyi havas részre, ami felboríthatja az erőviszonyokat.

Az állás péntek este:

1 Sébastien Loeb/Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1) 1h22m49.0s

2 Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR YARIS Rally1) +9.9s

3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +22.0s

4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +47.8s

5 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) +56.7s

6 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +59.2s

7 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1) +1m08.4s

8 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +1m35.9s

9 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) +2m12.8s

10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1) +2m22.9s

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A Hyundai és a Motional közösen fejlesztik az IONIQ 5 alapú robottaxit, amelyet fejlett autonóm....
2022.05.16
Sopronból, Győrből, Budapestről, de számos más nagyvárosból és a környező országokból is érkeznek....
2022.05.16
A sorozatgyártást előkészítő utolsó finomhangolási fázisba lépett a BMW M GmbH első hálózatról....
2022.05.16
Bárki is nyeri meg a 7-Eleven nyereményautóját, mostantól nem lesz gondja arra, hogy hova tegye a....
2022.05.16
Az ABB Robotics bemutatja a világ első, robotfestésű, műalkotásnak minősülő “art car” autóját. ..
2022.05.16
A világ lakosságának több mint a fele jelenleg városi területeken él és ez az arány az emberiség....
2022.05.16
A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az....
2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....