Suzuki

Szabálytalan mérési módszereket használt a Suzuki

2016.05.18.

Suzuki Oszamu, a Suzuki elnök-tulajdonosa bocsánatot kért a szabálytalanságokért. – Bocsánatot kérünk, mert nem a szabályos mérési módszert alkalmaztuk – mondta az elnök, mélyen meghajolva. Jelezte, hogy a Suzuki nem tervezi az érintett modellek árusításának leállítását.

– Nem hamisított adatokat a Suzuki Motor japán autógyártó, de bizonyos modelleknél szabálytalan módszereket használt az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás meghatározására szolgáló gyári tesztek során – közölték a vállalat vezetői a japán közlekedési minisztériumban szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A belső vizsgálat kiderítette, hogy Japán negyedik legnagyobb autógyártó vállalkozása 2010 óta 16 modell esetében nem a japán előírások szerinti módszereket használta az abroncsok gördülési ellenállásának és a járművek légellenállásának mérésekor. Ezekre az adatokra is szükség van az energiahatékonyság kiszámításához.


Az ügyben 2,1 millió jármű érintett, mindegyiket a szigetországban adták el. Az érintett modellek fogyasztási adatait nem szükséges módosítani, mivel a szabályos, japán előírások szerint elvégzett gyári tesztek nem mutattak ki jelentős különbséget a korábbi mérésekhez képest - közölte a a cég.

– Szabálytalanságokat találtunk – ismerte el a Suzuki Motor szerdán kiadott közleményében, hozzátéve, hogy "a belső vizsgálat nem tárt fel csalást, olyat, mint az adatok manipulálása", a szabálytalan módszerrel elvégzett tesztek eredményei nem hamisak, nem az volt a cél, hogy kedvezőbb üzemanyag-fogyasztási adatokkal rukkolhassanak elő.


A japán közlekedési minisztérium azután utasította belső vizsgálat elvégzésére az autógyártókat, hogy a Mitsubishi Motors egy hónappal ezelőtt elismerte, valótlan fogyasztási adatokat tüntetett fel több, Japánban forgalmazott modellje esetében. A botrány következményeként zuhanórepülésre váltottak a Mitsubishi eladásai, és több modell gyártását felfüggesztették.

Suzuki Oszamu, a Suzuki elnök-tulajdonosa, miután tájékoztatta a közlekedési minisztérium vezetőit a belső vizsgálat eredményeiről, a sajtótájékoztatón bocsánatot kért a szabálytalanságokért. – Bocsánatot kérünk, mert nem a szabályos mérési módszert alkalmaztuk – mondta az elnök, mélyen meghajolva. Jelezte, hogy a Suzuki nem tervezi az érintett modellek árusításának leállítását.


Miután a japán sajtó arról számolt be, hogy a Suzuki is manipulálhatta a fogyasztási adatokat, a vállalat részvényeinek árfolyama a mélybe zuhant a tokiói tőzsdén. A Suzuki Motor 9,37 százalékos mínuszban, 2613 jenen zárt, de napi mélypontján 2450 jenes árfolyamon, 15 százalékos mínuszban is állt, ami 2013 novembere óta a legalacsonyabb jegyzés. A vállalat vezetői a tőzsdezárás után tartottak sajtótájékoztatót.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..