Németország

Száz motort és ötszáz sebességváltót loptak ki a Mercedes-gyárból

2022.08.20.

Három férfi nagy mennyiségben lopott alkatrészeket a Mercedes Benz egyik német motorgyárából. A kár milliós nagyságrendű euróban -írja a Stuttgarter Zeitung.

 

Hosszas és intenzív nyomozás után a stuttgarti bűnügyi rendőrség nyomára akadt egy triónak, akik nagy mennyiségben loptak alkatrészeket a Mercedes Benz gyárából. A zsákmány értéke több millió euró. Motorokat és sebességváltókat hurcoltak ki a gyárból. A három gyanúsított közül kettőt most őrizetbe vettek, jelentette be a rendőrség és az ügyészség.

A lopások sorozata állítólag 2020 februárjában kezdődött. Első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy rendkívül sokáig tartott, mire a rendőrség felgöngyölítette az ügyet – írja a német lap. - Elvégre két és fél év telt el azóta.

Fotó: Mercedes

A rendőrség nem árulta el, miért tartott több mint két évig. Ez idő alatt azonban olyan bizonyítékokat gyűjtött, amelyek az ügyész álláspontja szerint már elegendőek ahhoz, hogy elfogatóparancsot kérjenek a trió ellen, és házkutatási parancsot szerezzenek. A nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölték, melyik német gyárban történt az eset. Német lapok azt feltételezik, hogy a lopás a sindelfingeni Mercedes-gyárban történt. 

A három férfi zsákmánya állítólag több mint 100 belsőégésű motor és több mint 500 sebességváltó volt, amelyeket ők tüntettek el az autógyár központi raktárából. A rendőrség nyomozási taktikai okokból – és valószínűleg az esetleges utánzók elleni védekezésből sem – nem árulja el, hogyan tették ezt logisztikailag.

Egy 52 és egy 57 éves férfit őrizetbe vettek. 36 éves bűntársukat még keresik. Nem találták a címén.

A letartóztatást követően a rendőrség átkutatta a három férfi otthonát Stuttgartban, Esslingenben és a Schwäbisch Hall kerületben. Körülnéztek egy backnang-i raktárban is, ahol a zsákmány egyes részét tárolták. A nyomozók megtalálták az ellopott belsőégésű motorok és járműváltók egy részét. De sokukat már eladták – mondja a rendőrség szóvivője. A házkutatások során nemcsak a még ott lévő zsákmányt találták meg, hanem más bizonyítékokat is, amelyeket most értékelni kell.

A férfiak ellen már elfogatóparancsot adtak ki, amit a stuttgarti államügyész kért. A bíró kedden indított eljárást az 52 éves és az 57 éves gyanúsítottal szemben, őrizetbe vették őket. A rendőrségnek tovább kell vizsgálnia, hogyan járt el a csoport, és hogyan adták el a zsákmányt. Mindenekelőtt meg kell találnia a már őrizetben lévő két férfi bűntársát. A rendőrség szóvivője szerint a 36 éves férfi az egyetlen a csoportból, aki nem dolgozott a Daimler autógyártónál.

Hasonló esetek újra és újra előfordulnak. 2021 tavaszán például nyolc férfi állt bíróság elé, akik raklapokat loptak el a sindelfingeni Daimler üzemből. Többek között az elektronikus vezérlőegységeket, a fényszórókat és a Mercedes csillagokat vették célba. A kár nem volt olyan nagy, mint a mostani esetben: legalább több százezer eurót tett ki.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.04
Két súlyos baleset is történt vasárnap éjjel - írja a Katasztrófavédelem. ..
2022.12.04
A kormány bemutatta a villamosenergia-hiány kezelésére vonatkozó tervét.   ..
2022.12.04
Még sokáig a hagyományos olaj- és gázkitermelés marad a Mol fő profilja Algyőn, de a társaság....
2022.12.04
Hogyan működik? Kell-e ez nekünk? Itt mindenre választ talál.   ..
2022.12.04
Hatvan gépjárműből álló konvojjal rendezik meg december 17-én a Dédesi Fényparádét és Jótékonysági....
2022.12.04
Jubileumot ünnepel a hazai motorizáció. 130 éve kapott engdélyt az első benzinüzemű gépkocsi a....
2022.12.04
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Mikulás pickupja. ..
2022.12.04
Forgalmi akadályra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja.   ..
2022.12.04
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy....
2022.12.04
Újabb kerékpáros közlekedési kapcsolatok létrehozásával fejleszthetik a fenntartható közlekedési....