Németország

Száz motort és ötszáz sebességváltót loptak ki a Mercedes-gyárból

2022.08.20.

Három férfi nagy mennyiségben lopott alkatrészeket a Mercedes Benz egyik német motorgyárából. A kár milliós nagyságrendű euróban -írja a Stuttgarter Zeitung.

 

Hosszas és intenzív nyomozás után a stuttgarti bűnügyi rendőrség nyomára akadt egy triónak, akik nagy mennyiségben loptak alkatrészeket a Mercedes Benz gyárából. A zsákmány értéke több millió euró. Motorokat és sebességváltókat hurcoltak ki a gyárból. A három gyanúsított közül kettőt most őrizetbe vettek, jelentette be a rendőrség és az ügyészség.

A lopások sorozata állítólag 2020 februárjában kezdődött. Első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy rendkívül sokáig tartott, mire a rendőrség felgöngyölítette az ügyet – írja a német lap. - Elvégre két és fél év telt el azóta.

Fotó: Mercedes

A rendőrség nem árulta el, miért tartott több mint két évig. Ez idő alatt azonban olyan bizonyítékokat gyűjtött, amelyek az ügyész álláspontja szerint már elegendőek ahhoz, hogy elfogatóparancsot kérjenek a trió ellen, és házkutatási parancsot szerezzenek. A nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölték, melyik német gyárban történt az eset. Német lapok azt feltételezik, hogy a lopás a sindelfingeni Mercedes-gyárban történt. 

A három férfi zsákmánya állítólag több mint 100 belsőégésű motor és több mint 500 sebességváltó volt, amelyeket ők tüntettek el az autógyár központi raktárából. A rendőrség nyomozási taktikai okokból – és valószínűleg az esetleges utánzók elleni védekezésből sem – nem árulja el, hogyan tették ezt logisztikailag.

Egy 52 és egy 57 éves férfit őrizetbe vettek. 36 éves bűntársukat még keresik. Nem találták a címén.

A letartóztatást követően a rendőrség átkutatta a három férfi otthonát Stuttgartban, Esslingenben és a Schwäbisch Hall kerületben. Körülnéztek egy backnang-i raktárban is, ahol a zsákmány egyes részét tárolták. A nyomozók megtalálták az ellopott belsőégésű motorok és járműváltók egy részét. De sokukat már eladták – mondja a rendőrség szóvivője. A házkutatások során nemcsak a még ott lévő zsákmányt találták meg, hanem más bizonyítékokat is, amelyeket most értékelni kell.

A férfiak ellen már elfogatóparancsot adtak ki, amit a stuttgarti államügyész kért. A bíró kedden indított eljárást az 52 éves és az 57 éves gyanúsítottal szemben, őrizetbe vették őket. A rendőrségnek tovább kell vizsgálnia, hogyan járt el a csoport, és hogyan adták el a zsákmányt. Mindenekelőtt meg kell találnia a már őrizetben lévő két férfi bűntársát. A rendőrség szóvivője szerint a 36 éves férfi az egyetlen a csoportból, aki nem dolgozott a Daimler autógyártónál.

Hasonló esetek újra és újra előfordulnak. 2021 tavaszán például nyolc férfi állt bíróság elé, akik raklapokat loptak el a sindelfingeni Daimler üzemből. Többek között az elektronikus vezérlőegységeket, a fényszórókat és a Mercedes csillagokat vették célba. A kár nem volt olyan nagy, mint a mostani esetben: legalább több százezer eurót tett ki.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....
2022.09.29
A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű,....
2022.09.29
A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI)....
2022.09.29
A baleset Pilisvörösvár és Piliscsaba között történt, a mentés idejére az utat lezárták - írja a....
2022.09.29
A Bagon történt balesetben egy 29 éves nő vesztette életét - írja a police.hu. ..
2022.09.29
Az európai energiaválság miatt az EV-ek töltése veszélyben van.   ..
2022.09.28
A hétszeres Formula 1-es világbajnok egy interjúban kendőzetlenül beszélt félelmeiről, mindennapi....
2022.09.28
A Budapesti Autósok Közössége újabb elrettentő és életveszélyes "gyöngyszemeket" tett közzé. Nézze....
2022.09.28
A Dacia bemutatja a Manifesto koncepcióautót, amivel jól szemlélteti törekvését is: a legjobb ár-....
2022.09.28
Igazi „ID. Buzz Show” volt az idei IAA Transportation 2022 kiállítás, ahol az új ID. Buzz és ID.....