fejlesztés

Széchenyi-egyetem: Készülnek az önjáró autók korszakára

2020.06.05.

Az önvezető járművek megjelenése és közúti elterjedése idővel biztosan bekövetkezik. Ebből adódóan – vagy inkább ezt megelőzve - átalakulnak a jelenlegi jogintézmények, az eddig ismert és régóta alkalmazott jogszabályok, például a büntetőjogi felelősség meghatározásának módja is. A témában Dr. Lévayné Dr. Fazekas Judit, a győri Széchenyi István Egyetem dékánja segített eligazodni.

 

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ egyik projektjének célja egy átfogó jogi elemzés készítése az önvezető járművek által érintett jogi problémákról, illetve a kutatók javaslatokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a technikai fejlődéshez igazodóan a jogalkotónak milyen lépéseket, módosításokat kell végrehajtani. A projekt ugyanakkor a biztosítótársaságok, autógyártók számára is figyelemreméltó következtetéseket fogalmaz meg. Ezek mellett vizsgálják az autonom járművek morális-etikai vonatkozásait is, amelyek a jogi szabályozásban kétségkívül szerepet játszanak. Az ember és a gép találkozása, az ebből következő eseménysorozat etikai és morális kérdéskört is felvet.

- A feltételezett, ipar4.0-nak hívott forradalmi áttörés az önvezető járművek megjelenésével jár, ami a közlekedésre is kihat. Az intenzíven folyó tesztelésekből gyanítható, hogy ez a jövőkép nem túl távoli. A jogi környezet átalakítása viszont nélkülözhetetlen lesz. Ezért végzünk egy átfogó elemzést az automata járművek szerteágazó jogi kérdéseiről. Hiszen a technika ilyen irányú fejlődése a közúti szabályozás mellett átforgatja például a közigazgatási jogot, ami a járművek közúti engedélyezésére vonatkozik vagy a büntetőjogot, mert egy baleset során indított felelősségre vonás alapja más lesz, mint ma. Így viszont a polgárjog is módosul, mert a káreseményből adódó költségek nem feltétlenül a tulajdonosra hárulnak majd – mondta Dr. Fazekas Judit dékán.

A FIEK alprojekt vezetője szerint, ha minden funkciót átvesz a robot, már nem beszélhetünk kizárólag a sofőr személyes felelősségéről. Más megközelítésben kell vizsgálni a büntetőjogi szabályozást, hogy az mégis koherens maradjon. Előtérbe kerül a gyártó, az alkatrészbeszállító, valamint a szoftver készítőjének felelőssége, hiszen egy terméket adnak el nekünk mindennapi használatra. Aztán ott van a szerzői jogi nézőpont, mert a szoftver készítője mellett egy adott intézmény is felelősségre vonható, aki a fejlesztést kéri és közreadja. A dékán hozzátette: mindez nem menti fel a tulajdonost, mert az önvezető autók korában is az ő dolga forgalmi szempontból biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban tartani a járművet. Ha például a téli gumi hiánya miatt történik a baleset, akkor nem a kocsi gyártóját veszik elő, mert nem termékhibáról beszélünk.

Fotó: MTI - Krizsán Csaba

- A jelenleg élő felelősségi kategóriák párhuzamosan fognak futni az új, intelligens rendszerek által okozott károk vizsgálatával. Ezért is fontos az alapos felkészülés, hogy a jogi környezet pontos, de ne túlszabályozott legyen és ne gátolja az innováció folyamatát. Nagy előnye lesz az automatizált járművek elterjedésének, hogy a közúti autóbalesetek száma vélhetően csökkenni fog. Emiatt káresemény sem lesz annyi, mint manapság. Az biztos, hogy a kötelező felelősségbiztosítás rendszerét módosítani kell egy kiszámítható kockázatviselés alapján. Ennek a kérdéskörét már vizsgáljuk, mert bár évek telnek még el, mire önvezető autókat látunk, de időben fel kell rájuk készülnünk – szögezte le Dr. Fazekas Judit.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.14
A Suzuki bemutatja a világ első*, saját vezeték nélküli fojtószelep- és fokozatváltó (drive-by-wire....
2020.07.14
Vége a várakozásnak, az FCA csoport megkezdi első tisztán elektromos hajtásrendszerű autója....
2020.07.14
Újabb generációváltáshoz értünk a Mercedes-Benz világában, ami mindig az új S-osztállyal kezdődik.....
2020.07.13
Előre tervezetten egy hétre leáll a termelés augusztusban a kecskeméti Mercedes-gyárban - közölte a....
2020.07.13
Már egy kombi Volkswagen Passat is igazi főnyeremény, de vajon dob még rajta a zöld rendszám?   ..
2020.07.13
Az olasz elektromos művek (ENEL) azon kliensei, akik a elektromos autójuk töltéséhez az Enel X....
2020.07.13
Cop Pieters Belgiumból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.13
Újabb hatvanhárom speciális jármű áll a katasztrófavédelem szolgálatába, amelyeket a hivatásos....
2020.07.13
A Csongrád-Csanád megyei rendőrök a spanyol hatóságok által körözött személyautót foglaltak le....
2020.07.13
A dunakanyari körjáratához kapcsolódva két új hajójáratot indít péntektől Esztergom és Zebegény....