Győr

Széchenyi István Egyetem: nemzetközi tudományos teljesítmény és technológiai kiválósági területek összehangolt fejlesztése a stratégiai cél

2023.02.02.

A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen lévő Széchenyi István Egyetem Magyarország meghatározó, technológiai területeken kiemelkedő tudásközpontjává vált az elmúlt években. 

Csaknem 14 ezer fős hallgatói közösségét mintegy hetven ország fiataljai alkotják, akik naprakész tudást, a munkaerőpiacon értékes diplomát szerezhetnek az intézményben. Az általa képviselt minőséget jelzi, hogy a két legnagyobb globális felsőoktatási minősítő szervezet közül a QS legfrissebb világranglistáján a  801–1000. helyen szerepel, míg a Times Higher Education fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorán „a fenntartható városok és közösségek” kategóriában a világ 300 legjobb egyeteme közé sorolták.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke, dr. Friedler Ferenc, az egyetem megbízott rektora, tudományért felelős elnökhelyettese és dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. (Fotó: Májer Csaba József)

A további tudományos fejlődést erősíti, hogy dr. Palkovics László, az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Friedler Ferencet bízta meg az egyetem rektori, valamint tudományért felelős elnökhelyettesi tisztségének betöltésével 2023. február 1-jétől december 31-ig. A matematikai modellezés és optimalizálás, illetve e területek mérnöki alkalmazásainak Széchenyi-díjas kutatója rendkívül szorosan kötődik az intézményhez, hiszen több éve az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának professzora, tavaly óta pedig az Egyetemi Tudományos Tanács elnöke is.

A Széchenyi István Egyetem erősíteni kívánja kutatási és innovációs tevékenységét is. Ennek érdekében dr. Bokor József professzor, akadémikus, a Járműipari Kutatóközpont elnöke kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettesként tevékenykedik a jövőben. E tisztségében támogatja az intézmény kompetenciaközpontjainak szakmai munkáját, emellett a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány holdingszervezetének tudományos vezetői tisztségét is betölti. A cél az egyetem és a kapcsolódó holdingok kutatási és innovációs területeinek összehangolt fejlesztése, a legkiválóbb nemzetközi egyetemek példái alapján.

 „A Széchenyi István Egyetem az elmúlt időszakban kiemelkedően teljesített. A látványos infrastrukturális fejlesztések mellett a labor- és technológiai háttér is nemzetközi szintűvé vált. Intézményünk dinamikus fejlődését mutatja, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt magyar és angol nyelvű képzéseink, hazai és a nemzetközi hallgatóink, valamint partnerkapcsolataink száma. Rektorként és tudományért felelős elnökhelyettesként azt szeretném a leginkább elősegíteni, hogy az egyetem tudományos teljesítménye – globális láthatósága erősítésével, a világ élvonalbeli egyetemeivel kialakítandó kutatási hálókkal, a kollégák tudományos teljesítményének növelésével, a fiatal munkatársak támogatásával és természetesen  a doktori képzés iskolateremtő tevékenységével – felzárkózzon a más területeken elért eredményekhez” – fogalmazott dr. Friedler Ferenc megbízott rektor.

„A Széchenyi István Egyetem a nemzetközi színtéren versenyez, és éppen az ebből fakadó tudással, látásmóddal, valamint innovatív megoldásokkal kívánja segíteni a térséget. Ennek érdekében dr. Filep Bálinttal, az egyetem elnökével közösen átgondolva, az intézmény 2030-ig szóló kiváló stratégiájának megvalósítását előmozdítva szeretnénk erősíteni a tudományos, valamint a kutatási-innovációs területeket. Örülök, hogy javaslatára két nemzetközi hírű professzorral erősödik az egyetem vezetése. Friedler Ferenc professzor révén még magasabb szintre emelkedhet az egyetem tudományos tevékenysége, és cél a tudományos utánpótlás ösztönzése, míg Bokor József akadémikus, professzor személyével nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a Járműipari Kutatóközpont jó példája alapján intézményünk más kutatási és innovációs fókuszaival is szolgálja a technológiai fejlődést. Mindez szükséges ahhoz is, hogy egyetemünk minél előkelőbb pozíciót foglaljon el a felsőoktatási világranglistákon” – emelte ki dr. Palkovics László, az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia....
2024.02.27
Nem kellett messze mennie a Mercedes-Benznek, hogy a kompakt kategóriában is hadrendbe állíthassa....
2024.02.27
A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000....
2024.02.27
Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink....
2024.02.27
Magánház udvarába zuhant a Budaörsi repülőtér közelében egy vitorlázó repülőgép kedd délután -....
2024.02.27
2023-ban 107 ezer 720 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 3,42 százalékkal....
2024.02.27
A világ legnagyobb autógyártója 2025-től nem biztosít többé papírra nyomtatott, termékeket bemutató....
2024.02.27
Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Győrnél -....
2024.02.27
Ismét a belváros forgalmas közterületeit, illetve a szórakozóhelyek környékét ellenőrizték a....
2024.02.27
A Volvo Cars racionalizálja és egységesíti a teljesen elektromos autók modellneveit, összhangban a....