közlekedés biztonság

A személygépkocsis műszaki biztonság hetének eredményei

2015.07.22.

Bevásárlóközpontokban, autósboltokban, gyermekboltokban, valamint a közutakon is ellenőrizték a gyermekülésekre vonatkozó előírások betartását a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak szakemberei, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai. Az országos akció megnyugtató eredménnyel zárult: a szakemberek nem találkoztak engedély nélkül forgalmazott rossz minőségű gyermekülésekkel, de 154 vizsgált gyerekülés kifogásolható volt, valamilyen szempontból (13 százalék). Az akció során a közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére és ezek kiszűrése koncentrált.

Ötezernél is több – 5616 – megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő, derült ki a július 6-10. között levezényelt országos ellenőrzés összegzése után. A „Személygépkocsis Műszaki Biztonság Hete" elnevezésű akció során összesen 141 autóst kellett szankcionálni. Az ország 19 megyéjében és a fővárosban egységes tematika mentén zajló, összehangolt ellenőrzések során két kiemelt területre koncentráltak a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak szakemberei: a fékproblémák elkerülése és kiszűrése, illetve a gyermekülésekre vonatkozó előírások betartására. Utóbbira nem csak a közutakon, de az autókereskedésekben, a bababoltokban, a bevásárlóközpontokban is sort kerítettek.

Az alacsony fékfolyadék-forráspont a leggyakoribb hiba

A közúti ellenőrzéseken a szakemberek felhívták a gépjárművezetők figyelemét a fékfolyadékok cseréjének és a fékberendezések rendszeres karbantartásának szükségességére, a fékhiba miatt bekövetkező incidensekre, valamint a biztonsági öv állapotának a közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásaira. Ahol erre lehetőség nyílt, ott a hatóság mobil vizsgálóállomásai is részt vettek az ellenőrzéseken. Az autósok a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal szóróanyagait (Gyermekbiztonság a közlekedésbenFéken tartott biztonság) is megkapták a kormányhivatalok ellenőreitől. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereinek összegzése szerint a legjellemzőbb hiba az alacsony fékfolyadék-forráspont volt (a fékfolyadék-tartályban a folyadékszintet, illetve a fékfolyadék minőségét egy speciális berendezéssel ellenőrizték), az országosan feltárt 1280 hibából 306 esetben fordult ez elő. A világító és jelzőberendezés nem megfelelő működését 297 esetben regisztrálták az ellenőrök, míg a 116 esetben kopott gumiabroncsok akadtak fenn az ellenőrzéseken.
A közutakon egyedül Somogy megyében tapasztaltak rendkívüli eseményt, amikor a szakemberek egy a személygépkocsi egyedi azonosító jelének meghamisítását leplezték le: mivel az alvázszámot szabad szemmel is jól látható módon áthegesztették, ezért a járművet átadták a rendőrségnek.

A legtöbbször a kezelési útmutató hiányzott

Az akció részeként a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei a gyermeküléseket is ellenőrizék a forgalmazóknál és a kereskedőknél. Az előírásnak nem megfelelő termékek ugyanis baleset esetén nem védik megfelelően a gyerekeket, ezért az ilyen termékek forgalmazása tilos.

120 üzletben történt ellenőrzés (51 db áruházlánchoz, üzletlánchoz tartozott, 68 db egyéb kiskereskedelmi egység, 1 db pedig nagykereskedés volt.) Az üzletek 24 %-ában találtak kifogásolható termékeket a szakemberek. A vizsgálat során 1208 gyermekülést ellenőriztek, ezek közül 154 volt kifogásolható (13 százalék).

A vonatkozó előírás szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen, lépésről-lépésre mutatja be szöveggel, rajzokkal vagy ábrákkal, hogy hogyan kell az ülést biztonságosan beszerelni - a kifogásolt termékek esetében ez a tájékoztató sokszor nem volt megfelelő.

Fontos szabály, hogy a gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén kell megadni úgy, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek.

A legtöbb kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel. Az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy légzsákkal felszerelt első ülésre nem lehet az ülést tenni- a kifogásolt termékek esetében ez hiányzott.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei az árusított, forgalmazott gyermekbiztonsági rendszerek (gyermekülések) jóváhagyási jellel való ellátottságát, illetve a jóváhagyási jel megfelelőségét vizsgálták. Országos szinten 149 elárusítóhelyen összesen 1173 gyermekülést ellenőriztek, ebből 35 esetben tapasztaltak szabálytalanságot. Megnyugtató, hogy a folyamatos hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően egyetlen engedély nélküli vagy feltűnően rossz minőségű, feladatát ellátni képtelen, ezért veszélyes gyermekülést sem találtak az ellenőrök az akció során.

Forrás: nkh.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.30
A prémium B-SUV kategória elektormos úttörőjének hatótávja az új modellévtől 7 százalékkal magasabb....
2021.11.30
Új lendületet kapott a Ford népszerű egyterűje ..
2021.11.30
Hat nap alatt 126 ittas és hat bódult járművezetőt szűrtek ki a forgalomból a rendőrök Budapesten....
2021.11.30
A 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon a BMW M GmbH a részleg eddigi legerősebb....
2021.11.30
Szerdán zárul az év végi kötelezőkampány. Tavalyhoz képest átlagosan egyhavi díjjal járnak jobban a....
2021.11.30
Lassan tényleg ott tartunk, hogy a leglogikusabb, legmegfizethetőbb autókat az indiai piac kapja,....
2021.11.30
A repülőtér B és D portája közötti szakaszon kapott lángra a kocsi, egy sávon halad a forgalom –....
2021.11.29
A Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatójával, Tóth Péterrel készült interjúnk második....
2021.11.29
A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs....
2021.11.29
Továbbra is Berlin a legnépszerűbb terület az autótolvajok körében – nagy különbséggel Brandenburg....