autópark

Színszakértők: miért a fehér, a fekete és a szürke autó a nagy kedvenc

2023.06.03.

Hosszú ideje meglehetősen színtelenek az új autók. A szakértők szerint ez egyhamar nem fog változni – bár ez jótékony hatással lehet az autó imázsára – írja az automobilwoche.de.

 

Gyártás a BMW-nél Fotó: BMW

A színesre festett autók felkeltik a figyelmet a forgalomban. De ritkák. Az olyan színek, mint a fehér, szürke és fekete évek óta uralják a járműveket. A BASF vegyipari vállalat Color Riportja szerint 2022-ben Európában, a Közel-Keleten és Afrikában az új autók 29 százalékát fehérre festették, ezt követte a fekete és a szürke 19 százalékkal. "A szürke a világ győztese, és sokféle árnyalatot kínál" - mondja Mark Gutjahr, a BASF Coatings festéktervezője és trendkutatója, amely Európa egyik piacvezetője az autófestékek területén. A jelentés szerint az autóvásárlók tíz százaléka választott ezüst színű autót.

De ez nagyban függ a járműszegmenstől is – mondja Gutjahr. "A sötét színek, például a sötétkék, a fekete és a szürke különösen elegánsnak tűnnek a nagyméretű autókon. Ezért sok céges járművet ezekre a színekre festenek." Néhány éve a gyártók egyes modelleken antracitra vagy feketére is festik a króm díszítőelemeket. „Sportosnak és menőnek tűnik, és más képet ad az autóról” – mondja Gutjahr.

A zöld mint trend – bármilyen okból

Paolo Tumminelli a zöldet trendszínnek tekinti, ha színes festékekről van szó. "Még ha gyakrabban rendelik is a kéket és a pirosat, a zöld irányzat megvan. De erre nincs elfogadható magyarázat" - mondja a Kölni Műszaki Egyetem tervezési koncepcióiért felelős professzora. A jelentés szerint 2022-ben az új autók két százaléka volt zöldre festve.

Európában a fehér a kedvenc. Fotó: Toyota

A barnát viszont, ami alig néhány éve még trendszín volt, mára kevesebbet rendelnek. „A bézs, homokszínű vagy tejkávészerű színek, mint például a „Caffè Latte” a Fiat 500-ban, továbbra is jó fogadtatásban részesülnek” – mondja Tumminelli.

A dizájnszakértő szemszögéből a következő okok miatt is nehéz dolga van az élénk színű fényezésnek: "Az autó a fényt jelenti, és ragyogni akar - a fényezésen, de az olyan alkatrészeken is, mint a hűtőrács".  Ez jól passzol a klasszikus, elegáns árnyalatokhoz, például szürke, sötétkék és fekete, vagy finom világos színekhez, például bézshez.

Fényes luxus – máshol teljesen normális

A fekete festék a legtöbb autóhoz illik, az élénk rózsaszín ritkán, mondja Tumminelli. "De ez a környezettől függ. A Rolls-Royce ritka nálunk, luxusnak és elegánsnak tartják." Ezért általában sötét színekben rendelik . "Az arab országokban vagy Kaliforniában, ahol gyakrabban vezetik a drága modelleket, vannak színesebb festékek is."

Gutjahr szerint az utcákon látható kép is befolyásolja a vásárlási döntést. A nagy céges autópark miatt a vásárlók általában olyan akromatikus színeket látnak, mint a fehér, a fekete és a szürke – és a festéktervező szerint ezek mellett döntöttek is.

Fotó: Ferrari

A színes festékek, például a narancssárga vagy a piros, jól használhatók itt. A színnek csak a márkához és a modellhez kell illeszkednie. És: Az olyan árnyalatok, mint a zöld, a sárga vagy a világoskék, amelyek állítólag elavultak, más árnyalatokban hirtelen újra modernnek tűnhetnek.

Színesebb autók a jobb képért?

A jövőre való tekintettel Mark Gutjahr továbbra is fehérnek látja a legfelső festékszínt, de enyhe visszaesésre számít. A fekete és a szürke továbbra is népszerű maradt. Elvégre: még ha a következő években is a fekete, szürke és fehér sivár színvilág uralja a járműpiacot – a festéktervező úgy látja, hogy a pasztell színek, mint a világossárga, a rózsa vagy a világoszöld irányába mutat. Ezzel éles ellentétben állnak az egyes autógyártók feketére festett, feketére díszített autóinak speciális vonalai. Paolo Tumminelli nem gondol rá sokat: a fekete autók agresszívnek és gonosznak tűnnek, és nem illenek bele a korunkba, amelyben az autó ellentmondásos politikai téma.

Más földrész, más szín? Fotó: Audi

"A gonosz soha nem volt fényes és ragyogó, a jó soha nem volt feketébe öltözve" - ​​mondja, majd hozzáteszi: "Manapság az autókat színesebbre és barátságosabbra kellene festeni." Ehelyett az autóipar nagyobb, nehezebb, erősebb és sötétebb járművekkel reagál – és ezzel negatív képet épít ki magáról az autóról a professzor szerint.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
Korrekt eljárás a kereskedőtől. ..
2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....