vezetéstechnika

Tapadás egyenlő biztonság!

2015.07.22.

Tudta-e, hogy a gépjárművek aktív biztonsági rendszereinek teljesítménye nagyrészt az abroncsok tapadásán múlik, azaz bármilyen vezetéstámogató- és biztonsági rendszer hatástalan, ha nem ügyelünk a megfelelő abroncs kiválasztására és annak állapotának rendszeres ellenörzésére. A Continental által végzett teszt alapján 20 százalékkal javult az autók fékútja az elmúlt 15 év során eszközölt fejlesztéseknek köszönhetően.

Az elmúlt 15 évben a gumiabroncsok jelentősen hozzájárultak a járművek aktív biztonsági rendszereinek fejlődéséhez. A prémium abroncsgyártók – köztük a Continental – egyre fejlettebb alapanyag-keverékekkel, csúcstechnológiás gumiabroncs-szerkezetekkel és optimalizált futófelületi megoldásokkal jelentek meg a piacon. Ennek eredményeként sokkal rövidebb lett a fékút, hatalmasat javult az autók kezelhetősége, és jelentősen csökkent a gördülési ellenállás is. Bár egy új abroncsmodellt elődjével összehasonlítva többnyire csak egyszámjegyű százalékos javulás mutatható ki, ugyanakkor egy 15 évvel ezelőtt bemutatott modellel összehasonlítva rögtön markáns előrelépés jelentkezik. A Continental mérései szerint egy mai és egy 2000-ben bemutatott gumiabroncs vizes útfelületen mért fékútja között például 20% az eltérés.

A cégcsoport a Continental TechShow 2015 nevű nagyszabású sajtórendezvény részeként sort kerített egy szokatlan összehasonlításra. Ennek során egy idei évjáratú BMW 1 típusú autó kerekeire 2000-es, az akkori technológiának megfelelő szerkezeti felépítésű és futófelületi kialakítású ContiPremiumContact gumiabroncsokat szereltek, míg egy 2000-es évjáratú autó a legújabb fejlesztésű ContiPremiumContact 5 abroncsokat kapta. A Continental saját tesztpályáján, a Contidrom létesítményben végrehajtott vizes útfelületi fékteszt során a 15 éves autó jelentős teljesítményjavulást mutatott a modern gumiabroncsok nagyobb tapadásának köszönhetően. Ez nem csak a rövidebb fékút és a pontosabb kormányozhatóságnál mutatkozott meg, de összességében a biztonságosabb kezelhetőség terén is. A teljesítményjavulás olyan mértékű volt, hogy enyhíteni tudta – legalábbis részben – a koros autóhoz nem elérhető elektronikus menetstabilizáló hiányát. Ezzel szemben a korai abroncsokon futó új autó teljesítménye nagyon visszaesett, azaz még a legkifinomultabb biztonsági elektronikák sem tudták eltüntetni a régi és az új abroncsok között meglévő óriási fejlesztési különbséget.

A gumiabroncsok aktív biztonságban játszott szerepe megkerülhetetlen. Csak a fejlett technológiát alkalmazó prémium termékek képesek garantálni a rövid fékutat, a precíz irányíthatóságot, a biztos iránytartást, valamint a lehető legmagasabb szintű vízre felúszás elleni védelmet. A Continental ezért az idősebb autók tulajdonosainak is prémium abroncsok használatát javasolja, hiszen azok valamelyest pótolni tudják a hiányzó aktív biztonsági rendszereket.

Az összehasonlító teszt arra is rámutatott, hogy még az aktív biztonsági rendszerek egész garmadájával rendelkező járművek is csak akkor tudnak kifogástalan teljesítményt nyújtani, ha abroncsaik hatékonyan tudják tapadásra váltani a menet közben fellépő dinamikus erőhatásokat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.11
Fennállása eddigi legeredményesebb júniusi értékesítési eredményét könyvelhette el idén a BMW....
2020.07.11
A gyorsaság nem boszorkányság, szól a mondás – de nagyon drága. Érdekes eltűnődni rajta, hogy....
2020.07.11
A GTI GTC nevű túraautó az Africa’s Global Touring Car bajnokságban vesz majd részt. ..
2020.07.11
Ivailo Cvetkov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.11
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2020.07.11
Iveco gyártmányú gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen a Danube Truck Magyarország....
2020.07.11
A győri rendőrök elfogtak egy fiatal járművezetőt, aki az egyik belvárosi körforgalomban....
2020.07.11
Elkészült a 4-es számú főúton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. termináljához vezető új,....
2020.07.11
Amikor nálam járt a Peugeot 208, még nem tudtam, hogy hamarosan megválasztják Európa Év Autójának.....
2020.07.11
A hálózatról tölthető BMW és MINI modellekből az előző év első hat havi teljesítményéhez képest 3,4....