Land Rover

Távirányítható az új Land Rover Discovery

2014.04.15.

A terepjáró új nemzedékét előrevetítő tanulmányautó egy sor új technológiát hordoz a lézeres terepszkenneléstől a kivetítős ablakokon át a távirányítási lehetőségig.

Az áprilisi New York-i Autószalonon mutatkozik be a Land Rover Discovery Vision tanulmányautó, amely a Discovery új nemzedékének az előfutára. A Land Rover már korábban bejelentette, hogy a Range Roverhez hasonlóan a Discovery-t is modellcsaláddá fejleszti, az eddigi egy helyett hamarosan négy modell fogja viselni a patinás nevet. Ezek közül két modell a Freelander utóda lesz (5 és 7 üléssel), lesz egy hétüléses, funkcionális terepjáró, és a jelenlegi Discovery utóda, amely prémium irányba mozdul el.

 

Ez utóbbit vetíti előre a most bemutatott Land Rover Discovery Vision tanulmányautó, amely persze számos olyan elemet is tartalmaz, ami nem jut majd el a sorozatgyártásig. Ilyen például a B-oszlop hiánya, a hátrafelé nyíló hátsó ajtók, vagy a kilincsek és a tükrök mellőzése.

Az alapforma viszont várhatóan már alig fog változni, így bátran kijelenthető, hogy az új Discovery jóval sportosabb formát kap, mint a jelenlegi nemzedék, nagyon hasonlít majd a Range Roverre. Megszűnik a kettéosztott csomagtérajtó, az új már egy darabból ál, de nyitott helyzetében ki lehet húzni egy padként használható tálcát a csomagtartó padlójából, amelyet „társasági ülésnek” hív a Land Rover.

Megmaradt a 2+3+2-es üléselrendezés, de a két hátsó sor ülései már önállóak, és külön-külön lehet őket lehajtani, vagy sínen csúsztatni. A középkonzolon egy hatalmas érintőképernyő trónol, amelyet a vezető a kormány elengedése nélkül, a kormányra tett kisebb tapipadok segítségével is tud vezérelni. Számos funkciót, így például az irányjelzőket, a fényszórókat, vagy az ablakok elsötétítését kézmozdulatokkal lehet bekapcsolni.

Ezen kívül még számos új technikai megoldást vetettek be a brit mérnökök: ilyen például a lézerfényszóró, a terepet lézerrel szkennelő rendszer, a „smart glass” technológia, ami elsötétíthető és képernyőként használható ablakokat jelent, és aminek része a korábban már bemutatott, virtuálisan átlátszó motorháztető. Szintén különlegességnek számít a telefonos távirányítási lehetőség, ami szűk helyeken, veszélyes terepen, szűk kapukban, vagy utánfutó csatlakoztatásakor könnyíti meg a vezető feladatát.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.20
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2024.06.20
A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg a Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a 150....
2024.06.20
1999-ben történelmet írt a BMW V12 LMR, ami két Le Mans korszak között tudta megnyerni a 24 órás....
2024.06.20
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.06.20
A Le Mans-i 24 órás versenyen debütált a Michelin bemutatja levegő nélküli holdjárókerekének....
2024.06.20
Május végén rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi....
2024.06.20
A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a....
2024.06.20
Dubaj rendőrsége ezen a héten avatta fel a Tesla elektromosautó-gyár extravagáns terepjárójának....
2024.06.20
Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett villanyautók száma Magyarországon. ..
2024.06.20
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....