Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tekerj bicibusszal az iskolába!

2024.01.07.

Már Magyarországon is több városban lehet bicibusszal iskolába menni, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk, miről is van szó, és miért szuper a kezdeményezés. 

Évek óta biciklis, sisakos kisgyerekek lepik el reggelente Barcelona különböző útjait, hogy biciklivel menjenek iskolába, csoportosan és felnőtt kísérettel. A menet meghatározott időben indul, jól ismert útvonalon halad, néhány ponton pedig be lehet csatlakozni. Az egész hasonlóan működik, mint egy iskolabusz, innen kapta a nevet a kezdeményezés: bicibús, ami annyit tesz: biciklibusz, az egyszerűség kedvéért pedig simán bicibusz. 

Így indult

A koncepció már az 1990-es években is létezett, de a mostani mozgalom a Barcelona melletti Vic városában kapott erőre 2020-ban két helyi tanárnőnek köszönhetően, majd a katalán fővárosban is gyorsan elterjedt. A barcelonai Eixample városrészben ugyanis szélesek az utak, sok a kocsi és jelentős a forgalom, ami nem éppen a kerékpárosbarát infrastruktúrát jelent, pláne kisgyerekesek számára. 

Néhány szülő azonban 2021-ben elhatározta, hogy összefognak, és közösen, bringával viszik iskolába a gyerekeiket. Az ötletet a városvezetés azzal támogatta, hogy rendőri kíséretet biztosított a bicibúsnak; alapvetően a szülők felügyelik a menetet, elöl megy néhány felnőtt, és oldalról, illetve hátulról is biztosítják a 3-11 éves gyerekeket. A kezdeményezés rövid idő alatt hatalmas siker lett, ma már 15 útvonalon működik a barcelonai bicibús, és nem ritka, hogy egy-egy menet 50-60 gyerekből és felnőttből áll.

Bicibusz Magyarországon is 

A barcelonai sikertörténet híre bejárta a világot, így a bicibusz különbözői formái nemcsak Spanyolországban, hanem számos országában megjelentek. Magyarországon a többi között Zuglóban és Pécsen vannak helyi „bicibiusz-járatok”. Zuglóban 2022 szeptemberében startolt a kezdeményezés. 

A baranyai vármegyeszékhelyen 2022 októberében indult az első bicibusz, és azóta rendszeresek a közös iskolába tekerések (bár most egy rövid téli szünetet iktattak be.)

A pécsi bicibusz a holland Simon Wintermans nevéhez fűződik, aki amellett, hogy évtizedek óta Pécsen él, lelkes kerékpáros. Mint azt a Telexnek elmondta, sok helyen azért veszélyes a biciklizés, mert nagy a forgalom, de azért nagy a forgalom, mert autóval visszük a gyerekeket az iskolába, hogy biztonságban tudjuk őket.  Szerinte ezt az ördögi kört kellene megtörni.

Előnyök

A bringabusz számos előnnyel jár egyéni és közösségi szinten is.

Önállóbb és boldogabb gyerekek. Ha aktív módon, maguk tehetik meg az iskolába vezető utat, az segít a gyerekek biztonságos közlekedéssel kapcsolatos érzékeinek fejlesztésében. A közös bringázás abban is segít, hogy megéljék az önállóságukat, és felelősséget vállaljanak a tetteikért. 

Jobb fizikai és mentális egészség. A testmozgás elengedhetetlen a gyermek megfelelő fejlődéséhez. A kerékpározás segít a mozgásszegény életmód és a gyermekkori elhízás elleni küzdelemben, és számos szív- és érrendszeri, keringési és légzőszervi előnnyel jár. A testmozgás jót tesz a lelki egészségnek is, a depresszió, a szorongás és a stressz ellenszere… a gyerekek jobban fognak aludni és kipihentebbek lesznek a reggeleken! 

Kevesebb autó az utcákon: A bringabusznak köszönhetően csökkenhet az autóhasználat, ami nagyon fontos annak érdekében, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés, több hely legyen a városokban a kikapcsolódásra, a pihenésre, csökkenjen a légszennyezés és a zaj, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás hozzájáruljon az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. 

Jobb közlekedési készségek: Nem ugyanaz, hogy tudjuk, hogyan kell biciklizni egy üres utcán, mint a városban közlekedni. A bicibusz jó lehetőség arra, hogy a gyerekek a gyakorlatban, mégis biztonságos körülmények között megtanulhassák, hogyan kell helyesen közlekedni a közutakon. 

Közösségteremtő erő: A bicibusz egy közösségi projekt, amelyben elkötelezett önkéntesek, szülők és tanárok vesznek részt. A közös iskolába tekerésnek óriási közösségformáló ereje van, a gyerekeknek imádnak együtt lenni – akár másik suliban tanuló – kortársaikkal, és a szülői csoportok is hamar összekovácsolódnak a közös célon dolgozva. 

A bicibusz legfőbb célja, hogy minél több ember számára megmutassa, a kerékpár megfelelő eszköz az iskolába járásra. Kísérletet tesz arra is, hogy felejtsük el végre autós közlekedésre szabott városokat, és közösen alakítsunk ki egy élhetőbb, biztonságosabb és barátságosabb lakóhelyet.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....
2024.05.21
Ahogy azt megszoktuk: a márka marketingasszonya lazán, szórakoztatóan indította a Hyundai....
2024.05.21
Május 24-26. között idei első aszfaltos versenyén, a II. Hell Diósgyőr Rallye-n áll rajthoz Turán....
2024.05.21
Még kézzel építették az első Nissan Silviákat, és azok is leginkább Japánon belül maradtak. ..