Év Magyar Autója

Teszten a Honda Jazz

2021.01.24.

Nem jósolok fényes jövőt az új Jazznek a magyar autópiacon. Kár, pedig nagyon jó autó lett, hibrid hajtása kiváló összhangja az élvezetes vezetésnek és a takarékos közlekedésnek.

 

Gülü szemeivel mókás jelenség az utakon az Magyar Év Autója 2021 díjra jelölt Jazz e:HEV. Ritka jószág, mert ez a Jazz már nem az az anyukamobil, amit az elmúlt évtizedekben megszokhattunk. Mindig jó ára volt a Jazznek, de a mostani árazása más-már túlzás.

A négyméteres Jazz magasépítésű (1526 milliméter), de viszonylag keskeny (1694 milliméter), emiatt városban külön öröm vele autózni, könnyű vele parkolni, ráadásul tolatásban kamera segít. Az üléspozíció emelt, a kilátás jó. 2517 milliméteres tengelytávjának köszönhetően a kényelem hátul is a Jazz jellemzője. Az ülőlapok ugyan rövidek, de nagy a lábtér. A be- és a kiszállás kényelmes, tágra nyílnak a hátsó ajtók. Aprócska mérete ellenére kifejezetten tágas a Jazz, ezért szerették eddig a kiscsaládos fiatalok. Elődjéhez képest sokkal letisztultabb, kerekded formavilágot kapott, sehol semmi fölösleges törés, l’art pur l’art csecsebecse.

Az újítás elölről szembetűnő, az alapból LED-es fényszórók mókásan csodálkozó tekintettel néznek ránk, hátul kissé konzervatív a kocsi befejezése. Tény, a Honda nem akar kitűnni a tömegből a Jazzel. Legalábbis nem a külalakkal. Megteszi ezt a technikája, a minősége, variálhatósága, a takarékossága és persze az ára.

Dicséretes a tér maximális kihasználásának az igénye, a hátsó ülések támláját lehajthatjuk, az ülőlapokat pedig fel (mint a színházban). Ezt megszokhattuk a korábbi Jazzben, de ezúttal azért különleges mutatvány, mert a mostani Jazz lítiumionos akkulmulátort (kapacitása 0,89 kilowattóra) is hordoz. Más márkákhoz hasonlóan (például Suzuki) ezt nem az ülések alá, hanem a csomagtartó alá rejtették, ami így kisebb lett. Döntött ülésekkel nem sík a padló, de a hokis táskám hosszában úgyis befért (alaphelyzetben 304 literes a csomagtér, döntött ülésekkel 1205 liternyi hellyel gazdálkodhatunk). Ugyancsak praktikus a hátrafelé (majdnem) síkba dönthető anyósülés, főleg így karácsony környékén.

Az utastér letisztult, a műanyagok japánosan kemények és színtelenek, de a szövettel borított műszerfal tetszetős, a kesztyűtartó kétfelé nyílik (hányszor hallottam a teszt alatt, hogy hol a forgalmi?). Praktikus a műszerfal sarkaiba helyezett palacktartó, nyáron a klíma így hűti az italokat is.

Úgy hozta az élet, hogy a tesztautót eladták alólam, így az utolsó napokon egy másikra cseréltük. Dettó ugyanaz volt az autó egy kivétellel: világos kárpitbetéteket és üléshuzatot kapott. Rettenetesen feldobta az egyhangúságot, ha tehetik, kicsit variáljanak a belsőn, hogy ne legyen olyan szomorú, mint az első tesztautó. Mindkét digitális kijelző jól olvasható, a középkonzol nagy érintőképernyője logikus felépítésű menüt futtat (ezek vannak az elektromos Hondában is), jól kezelhető, a telefontükrözés (Car Play) is működött, akár vezeték nélkül is. Kábellel biztonságosabb, de ha nem jön össze a kapcsolódás, még mindig ott a rádió... Volt olyan tesztautó (nem Honda), amiben a technika ördöge bedobta a sztrájkfegyvert és kussolt végig. A klímának van külön tekerője, ez plusz pontot ér.

A kormány a Honda e modellből ismerős, kétküllős, de minden fontos gomb helyet kapott rajta.

A  cikk folytatása a www,jarmuipar.hu oldalon olvasható. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.28
Egy 18 éves lány életét vesztette egy szánkóbalesetben vasárnap Ausztriában, a liezeni kerületben,....
2021.02.28
25 éve léteznek, még ma sem széria. Érdekes működési elvük most egyszerűen! ..
2021.02.28
Mileta Miloradovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.28
Az észt versenyző az első szakasztól az utolsóig dominált a havas versenyen, de a világbajnoki....
2021.02.28
Nem csak a Trabant, hanem időnként a Simson  motor is bekerül a rendőrségi hírekbe Németországban.....
2021.02.28
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Slamasztika. ..
2021.02.28
Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta....
2021.02.28
Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)....
2021.02.28
A flottakezelésben piacvezető LeasePlan új kereskedelmi igazgató kinevezésével indította a 2021-es....
2021.02.28
A tavaly ősztől már Magyarországon is rendelhető, és most tavasszal a hazai márkakereskedésekbe is....