Dongfeng

Tiszta sci-fi: humanoid robotot dolgoztatnak a Dongfeng gyártósorain

2024.06.12.

Sci-fibe illő látvány tárul az elé, aki belép a Dongfeng egyik dél-kínai gyárába: mesterséges intelligenciával vezérelt humanoid robot munkálkodik a gyártósoroknál.

A kínai vállalat haszongépjárműket gyártó leányánál állította „hadrendbe”, kísérletképpen az emberszabású robotot, amely Walker S névre hallgat, és a kínai Ubtech Technology fejlesztése.

A gépember jár-kel ember módjára. Hasonlít az emberre, arányaiban olyan, mint egy ember, és olyan magas is mint egy átlagenber, tetőtől talpig 1,7 méter.

A Walker S igen sokoldalú. Képes komplex ellenőrzési, összeszerelési és logisztikai feladatok végrehajtására. A carscoops.com információ szerint a robot azt a feladatok kapja, hogy ellenőrizze a biztonsági övek minőségét, tesztelje az ajtózárakat, értékelje a karosszéria minőségét, de például olaj utántöltésre és a címkézésre is bevetik. Walker S más automatizált – nem humanoid - gépekkel párhuzamosan tud működni, és összetettebb gyártási folyamatokban veszi ki a részét.

A humanoid robot 41 szervóval és számos fejlett érzékelővel van felszerelve. Walker S a maga módján lát és hall, figyeli a környezetet, interakcióban van az emberekkel és a gépekkel.  Fejlett algoritmusok vezérlik, tud kommunikálni az üzem központi rendszerével, valós időben továbbítja és fogadja az adatokat.

Lin Csang Bo, a Dongfeng vezérigazgatója megjegyezte, hogy a humanoid robotot integrálják a legújabb, mesterséges intelligenciával vezérelt technológiákkal a dél-kínai Liucsou-i gyárban. A Walker S kiterjedt képzésen vesz részt, hogy "jobb megoldásokat kínáljon az ellenőrzés, összeszerelés és logisztika összetettebb területein".

Egyelőre nem tudni, hogy hány Walker S-t használnak majd a gyárban, és nem válnak-e feleslegessé miattuk az ott dolgozó emberek. A humanoid robotok alkalmazása szemlátomást kezd slágertémává válni az autógyártás terén: alkalmaz már hasonló gépembereket a Tesla és a BMW, de a Mercedes-Benz is kacérkodik a gondolattal.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....