autósport

Titkos tesztek a kémmentes zónában

2021.09.11.

Monumentális beruházás, izgalmas pályákkal, autókkal, emberekkel.

Egyre több új résszel gyarapodik a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya komplexum, melynek csapata izgalmas programokat szervez tehetséges mérnököknek, profi sportolóknak, autóversenyzőknek és csapatoknak, melyeknek valóságos Kánaán a kétszázhatvan hektáros terület.

Z betűt formáló központ                       Fotó: Boros Jenő

Kánaán

Itt tényleg minden van, ami autós szem-szájnak ingere, nem véletlenül egyre népszerűbb a járműipari szereplők között. Sajnos neveket nem nagyon lehet megtudni, mert ahogy a pálya vezetői elmondták, ez egy bizalmi műfaj, ahol lényeges a titoktartás, hiszen itt a jövő technológiáit tesztelik a fejlesztők, akik között vannak beszállítók, gyártók, nagyvolumenű és kisszériás autómárkák is.

Prezentáció a felüljárón                         Fotó: Boros Jenő

5G, M75

Ami publikus, hogy az első szintű rendszerbeszállító Bosch, Continental, Knorr-Bremse és Thyssenkrupp már a kétezres években munkacsoportban közösen határozták meg infrastruktúraigényüket, többek között ezért szerepel a végleges tervekben közúti tesztelésre is alkalmas rész, ami a ZalaZONE esetében azt jelenti, hogy az épülő M76-os tíz kilométeres szakaszába már az önvezetéshez szükséges minden támogató és 5G kommunikációs technológia be lesz építve.

Versenycsapat a tesztközpontban      Fotó: Boros Jenő

Dombvidék

A szigorúan őrzött ZalaZONE komplexum minden pályarészét magas dombok választják el egymástól, az iszonyatos földmunkákkal megfelelő védettséget kapnak a szigorúan titkos prototípusok, melyeket nem csak külvilágtól, hanem leginkább a konkurensek elől is el kell rejteni. Hiszen gyakran több márka fejlesztői dolgoznak egymás szomszédságában. Ezért készül még több olyan összekötő út, melyen lebukás nélkül közlekedhetnek a járművek, ezért is van saját benzinkútja a komplexumnak, és épül már a kémkedők ellen is védő garázscsarnok. Ettől függetlenül az autógyártók megszokott stílusuknak megfelelő álcázó matricázást alkalmaznak a pályán belül is.

WTCR bajnok a volánnál                Forrás: Boros Jenő  

Több, mi tesztcentrum

A ZalaZONE annak ellenére egyre népszerűbb, hogy minden autógyár működtet jól védett saját tesztcentrumot, ám ahogy Hamar Zoltán, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője, a zalaegerszegi járműipari tesztpályát üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, a világon csak néhány olyan komplexum működik, melyen autonóm járműveket is biztonságosan lehet kipróbálni. Erre szolgálnak a különböző részek, például az okos-városi kerület, vagy a felüljárós autópálya szakasz, valamint több speciális terület.

Michelisz Norbert a ZalaZONE pályán                      Fotó: Boros Jenő

Bajnok a tesztpályán

Különleges programra volt hivatalos az Autószektor: a WTCR világkupa bajnoka, Michelisz Norbert és a M1RA versenycsapat tesztelt a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. A ZalaZONE Kutatás & Innovációs Team vendégeként a magyar túraautósport legsikeresebb alakja, Michelisz Norbert, valamint a M1RA versenycsapat a Hyundai i30 N TCR típusú versenyautóval extrém körülmények között próbálta ki az új pályaelemeket.

Bári Dávid M1RA kapitány és Báldi Gergely      Fotó: Boros Jenő

Egyetemi kapcsolat

A ZalaZONE K&I, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és a M1RA kutatócsoportjainak együttműködésében megvalósuló program keretében a M1RA csapatnak lehetősége nyílt egy világszínvonalú hazai tesztpályán az autóversenyek felkészüléséhez fontos kutatási-fejlesztési tesztek biztonságos körülmények között való teszteléséhez.

 

Fejlesztés és kutatás

A ZalaZONE és a BME kutatói végre magyarországi helyszínen is megfelelő szakmai környezetben tudnak kompetens mérnöki háttértámogatást nyújtani az autósport legfrissebb fejlesztéseinek kipróbálásához. A kutatási együttműködés legfontosabb célja, hogy felkeltse a mérnöki pálya és az autósport iránt érdeklődő fiatalok figyelmét, és népszerűsítse, vonzóvá tegye a műszaki pályát, ahol innovatív környezetben csúcstechnológiát képviselő járművek között szerezhetnek világszínvonalú és biztos jövőt megalapozó elméleti, valamint gyakorlati tudást, végzettséget.

Profi pályabejárás                    Fotó: Boros Jenő

Szakértő kezek

A hatalmas birodalom három részét járhattuk be szakemberek segítségével. A rendezvény szervezésben és programon is aktívan részt vett Dr. Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a ZalaZONE járműipari tesztpálya kutatási és innovációs vezetője, aki nemzetközileg elismert szakember a hálózatba kapcsolt, magasan automatizált, autonóm és elektromos hajtású járművek világában. Nem mellesleg a RECAR program vezetője (REsearch Center for Autonomous Road vehicles), aki az EU GEAR2030 és STRIA kezdeményezéseiben Magyarországot képviseli a járműautomatizálási technológiák területén.

Dr. Szalay Zsolt kutatási és innovációs vezető                        Fotó: Boros Jenő   

Korán kezdő bajnok

A Z-betűt formáló impozáns főépület előtt már ott parkolt a Michelisz Norbert által mentorált ifjú tehetség, az éppen csak tizennégy éves Bucsi Attila Suzuki versenyautója, mellyel idén is vezeti a junior bajnokságot, a felnőttek között csak azért nem első, mert fiatal kora miatt pontjai nem számíthatók a nemzetközi Swift Cup Europe sorozat értékelésében.

Bucsi Attila                                                            Fotó: Boros Jenő

Gyors belépő

A külsőségek igényességéhez hangolt a személyzet kulturált segítőkészsége is, gyorsan intézik a beléptetési adminisztrációt, hogy aztán busszal szállítsák a meghívottakat a különböző helyszínekre.

Felvezető autó nélkül reménytelen vállalkozás a kijelölt pályák megtalálása, a célállomások között szerepel autópálya szakasz, nagy sebességű manőverezés és dinamikus felület.

A ZalaZone biztonságos és védett környezet    Fotó: Boros Jenő

Alapértékről startolnak

Először az autópálya felett átívelő új felüljáróról nézhetjük a hibátlan felületű aszfalton száguldó versenyautót. A Hyundai i30N többször megteszi a lezárt szakaszon mindkét irányban az utat, a pálya melletti mérnökök, szerelők ellenőrzik a futóművet és az abroncsokat, miközben különböző beállításokat tesztelnek. A szokásos alapértékekről indulnak, majd a megfelelő bemelegítés és gumihőmérséklet elérése után indul a pontos menetrend szerinti tesztprogram, melyen optimalizálják a beállításokat.

F1-es segítség

Időigényes és alapos munkát, sok és pontos adminisztrációt, és rengeteg adatelemzést igénylő munka, mely alapja az eredményes versenyszereplésnek. Hasonlóan alaposan tesztelt a csapat a nagy sebességű manőverezésre kijelölt szakaszon is, melynek kialakításában a Forma 1-es pályák sztártervezője, Hermann Tilke mérnökirodája is besegít.

Mérnökök bevetésen      Fotó: Boros Jenő

Díjazott magyar csapat

A M1RA mérlege eddig elismerésre méltó, mert már első évükben csapatbajnoki címet szereztek a TCR sorozatban, a mezőny legfiatalabb pilótája, Tassi Attila pedig második lett a nemzetközi mezőnyben, méghozzá a legfiatalabb magyar versenymérnökkel.

A TCR mérlege eddig így alakult: 61 futam, 35 dobogó, 17 győzelem, és akkor még nem számoltuk a Swift Cup Europe és Pure-ETCR serlegeket.

MInden menet után kontroll, mérés, módosítás               Fotó: Boros Jenő

Adatgyűjtők

Szépen csillognak a kupák, de még fontosabb, hogy sok fiatal mérnökhallgatót csábítottak a csapatba, többségük már korábban megfertőződött a BME Formula Racing Team tagjaként.

Nem véletlen, hogy Michelisz Norbert egykori versenymérnöke, Bári Gergely és testvére, a jelenlegi M1RA kapitány, Bári Dávid is az egyetemi csapatban kezdett, ahogy a többi versenymérnök is.

Bári Dávid szerint az autósportban fontos, hogy minél több adat álljon rendelkezésre, így ez egy kiváló alkalom volt erre is. És persze szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire hasznos dolgokat lehet elvégezni egy-egy ilyen alkalomkor. Ebben megerősítette Michelisz Norbert is, aki szerint legalább annyira profin tudtak dolgozni a zalai pályán, mint a Hyundai Motorsportnál: Örülök, hogy itt lehettem, mert alapvetően elemző versenyzőnek tartom magam, vagyis az autósport mérnöki része is érdekel.

ZalaZONE                                                    Fotó: Boros Jenő

Mi mennyi?

A Zala ZONE 260 hektáros területén, 45 milliárd forintos beruházás keretében már elkészült a másfél kilométeres, kétszer-kétsávos, felüljárós autópályaszakasz, a futóművek, kormányszerkezetek, menetstabilizáló és sávtartó funkciók tesztelésre alkalmas kezelhetőségi pálya, a hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos autók tesztelésére használható smart city, vagyis okos város úthálózata, valamint az ezer méteres gyorsítósávú, 300 méter átmérőjű dinamikus felület, amelyen konvojban haladó járművek és sávváltási manőverek vizsgálhatók különböző burkolatokon, vagyis váltakozó tapadású, érdes, vagy sima felületen, vizezett, vagy jeges útviszonyokat imitálva.

Ismert modellek, titkos beállítások                     Fotó: Boros Jenő

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....
2024.06.23
- A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt erős forgalom....
2024.06.23
A V8-as motorral felszerelt gép valószínűleg az 'LFR' nevet kapja majd, és nagyjából 600 lóerős....
2024.06.23
Egymásba rohant két személykocsi az M7-es sztráda főváros felé vezető oldalán, a 72-73-as kilométer....
2024.06.23
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére vasárnap éjfélig a HungaroMet. Hevesebb....
2024.06.22
Az első két fordulón látottakhoz hasonlóan a belgiumi Zolderben is mindkét szombati futamot....
2024.06.22
Nem kevés baja van, ott kellett hagyni. ..
2024.06.22
Lando Norris, a McLaren versenyzője nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzését,....
2024.06.22
A szedánt továbbra is értékesíteni kívánják külföldön, de a Volvo nem tervez több S60-ast....