lopások

Tízből hat lopott autó Hyundai vagy Kia volt az Egyesült Államokban

2024.05.27.

A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban lopott gépkocsik között, néhány testhosszal vezett a dicstelen statisztikában az Egyesült Államokban.

A biztosítási csalásokra és autólopásokra szakosodott hivatal, a National Insurance Crime Bureau (NICB) új összesítése szerint tavaly a tíz legtöbbet lopott autó közül hat volt ennek a két dél-koreai márkának a terméke.  A dobogós helyeket is ők foglalják el, a következő sorrendben: Hyundai Elantra, a Hyundai Sonata, Kia Optima.

Míg eddig az Egyesült Államokban „hagyományőrzően” mindig a pickupot vezették a lopási statisztikákat, a Hyundai és a Kia jóvoltából ez a tradíció megváltozott, letaszították a trónról a kisteherautókat. Míg a Chevrolet Silverado 1500-as például továbbra is az az autótolvajok egyik nagy kedvence, és 2022-ban még vezette a listát, tavaly az első helyről visszaesett a negyedikre.

A tízes élbolyba a Hyundain és Kián, illetve két amerikai pickupon – Chevrolet Silverado 1500 és Ford F150 Series Pickup - kívül csak a Honda tudott felkapaszkodni két modelljével. Érdekes, hogy az autótolvajok a japán autógyártó szedánjait részesítették előnyben, leginkább az Accordra és Civicre vetve szemet.

A „trendforduló” ellenére az autótolvajlási helyzet az Egyesült Államokban alig romlott Összességében az ellopott járművek száma alig egy százalékkal nőtt 2022-hez képest, szám szerint 1 020 729 autót loptak el.

 Az NICB szerint a 2023-ban ellopott járművek több mint 85 százalékát a bűnüldöző szervek megtalálták, és visszaszolgáltatták a jogos tulajdonosoknak. Az elkötött autók 34 százaléka a lopás bejelentését követő 24 órán belül került elő.

A két dél-koreai márka elsőbbségnek van kézelfogható oka. A koreai autógyártók egyrészt nem a legfelszereltebb autókat dobták amerikai piacra, s akadt köztük olyan, amelyet túl könnyű volt ellopni, aminek gyorsan híre is ment az alvilágban.  A lopások 2021-ben kezdtek elszaporodni, miután a TikTok-ra felkerült egy videó arról, hogyan lehet másodpercek alatt elindítani az indításgátlóval és nyomógombos indítással nem felszerelt járműveket egy USB-kábel beiktatásával. Az elharapódzott lopások miatt, közbiztonsági aggályokra hivatkozva több nagy amerikai nagyváros, így New York, Baltimore, Cleveland, Milwaukee, San Diego és Seattle keresetet nyújtott be a két dél-koreai cég ellen

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....