Ford Ranger

Több mint ezer mérföld egy pickuppal – egyetlen tankkal!

2017.10.19.

Két norvég férfi, Knut Wilthil és Henrik Borchgrevink új világrekordot állított fel, több mint 1000 mérföldet autózva újratankolás nélkül. A páros lenyűgöző távolságra, 1616 kilométerre, azaz 1004,35 mérföldre jutott el egyetlen tanknyi gázolajjal.

A rekordot egy Ford Rangerrel, az idei év legkelendőbb európai pickupjával állították fel Oslóból elindulva, majd Svédországon és Finnországon át majdnem az Északi-sarkkörig autózva. Sorozatgyártású Ford Ranger XLT modelljüket egy 2,2 literes, 160 lóerős motor hajtotta, és végül egy Kautokeino nevű falutól 51 kilométerre, Norvég-Lappföld fagyos fennsíkján fogyott ki autójukból az üzemanyag

Modern technológia és gondos előkészületek

“Természetesen nagyon örülünk annak, hogy több mint 1000 mérföldet tudtunk autózni egy tank üzemanyaggal,” mondta Borchgrevink. “A Ford Ranger modern technológiái elképesztő hatótávolságot kínálnak: az autónk 5 liternél is kevesebbet fogyasztott 100 kilométeren, méghozzá olyan körülmények közt, amit semmiképp sem nevezhetnénk optimálisnak. Lenyűgöző adat ez egy ekkora és ilyen erős pickuptól!”

A 30 órán át tartó, 1616 kilométeres úton tegnap este 7 óra körül fogyott el az utolsó csepp gázolaj. Wilthil szerint a siker titka a gondos előkészítés és a jó autóválasztás volt, na meg az, hogy út közben helyes döntéseket hoztak.

Nem túl kedvező körülmények

Egy 160 lóerős motorral felszerelt, 4x4-es hajtású, kézi sebességváltós Ford Ranger üzemanyag-fogyasztása 6,5 liter/100 km.

“A tesztjeink során kiderült, hogy optimális útviszonyok közt az autó sokkal kevesebbet is fogyaszthat,” magyarázta el Borchgrevink. “Csakhogy út közben nulla fok alatti hőmérsékletbe és komoly ködbe is belefutottunk, amikor éjszaka átautóztunk Svédországon. Ez kissé növelte a fogyasztást, de már nem mérgelődünk rajta. Most nagyon boldogok vagyunk, mert elértük a célunkat!”

Mustang világrekord

A két srác már korábban is felállított néhány világrekordot, például amikor egy 317 lóerős, 2,3 literes EcoBoost motoros Mustanggal 1249 kilométert, azaz 776 mérföldet autóztak egyetlen tank benzinnel.

Ahhoz, hogy a Rangerrel hasonló, sőt komolyabb távot sikerüljön megfutni, már komolyabb tervezésre és előkészületekre volt szükség.

“A lehető legkevesebbszer álltunk meg, és akkor csak a lejtős utakon,” árulta el Wilthil. “Ezzel értékes üzemanyagot spóroltunk, mert így könnyebb volt újra felgyorsítani az autót. Folyamatosan ügyeltünk arra, hogy ne veszítsünk sebességet, ezért gondosan megterveztük a kereszteződések és a körforgalmak megközelítését, és persze a vezetőváltásokat is. Megpróbáltunk olyan útvonalat kijelölni, ahol minél kevesebb a kötelező elsőbbségadás, a forgalmi lámpa és a csúcsforgalom.”

1000 mérföld, amire az egész világ felfigyel

“Csak gratulálni tudok Knut Wilthilnek és Henrik Borchgrevinknek. Több mint 1000 mérföld egy Ford Rangerrel, egyetlen tank üzemanyaggal – ez tényleg olyasmi, amire a világon mindenütt sokan felkapják a fejüket. Újra megtették azt, amit a legtöbb ember lehetetlennek tart, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Fordot választották, amikor új rekordjukra készültek. Jó bizonyíték ez motorjaink minőségére és arra, hogy vásárlóinknak a legjobb és legtakarékosabb autókat szeretnénk kínálni,” mondta Per Gunnar Berg, a Ford Norway vezérigazgatója

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
Az Audi RS Q8 Performance a Nürburgringen is megdöntötte az SUV-k pályarekordját. ..
2024.07.13
Az ipari gázokra specializálódott Messer és a Toyota Tsusho Europe bejelentette, hogy "SympH2ony"....
2024.07.13
A Bridgestone a párizsi olimpiai- és paralimpiai játékok világszintű támogatójaként nemcsak a....
2024.07.13
Egy 61 éves férfi valószínűleg rosszul húzta be a kéziféket, amikor az ausztriai Penzingben egy....
2024.07.12
Az extrém hőségben gyakrabban meghibásodhatnak a többnyire túlkoros vasúti járművek, berendezések....
2024.07.12
A War Horse furgonok a Mercedes-Benz Sprintert használják alapként, viszont a 35 hüvelykes 'Nitto....
2024.07.12
A MINI izgalmas belépőre készül az idei Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon: egyszerre....
2024.07.12
Bejárta a hír a nemzetközi sajtót, hogy a Volkswagen takarékossági okokból korlátozza a TOP....
2024.07.12
Több mint 1600, fővárosban közlekedő autó- és trolibuszon jelentek meg a holttérre figyelmeztető....
2024.07.12
Két virtuális csapat Európa-bajnoki cím, a német és az angol túraautó bajnokságokban szerzett....