Tóbiás és Balambér – Bicajra fel | Autoszektor
Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér – Bicajra fel

2017.03.19.

Tóbiás és Balambár hétről hétre tartogat számotokra egy-egy kedves történetet, amelyek segítségével játszva ismerhetitek meg a biztonságos közlekedést. Legújabb mesénkben Tóbiás biciklije felébred téli álmából és kis gazdája felkészíti, hogy minél több kalandot éljenek át együtt idén is. Mire kell figyelnetek, mielőtt nyeregbe pattantok? Mesénkből megtudjátok.

Tóbiás szeret tavasszal bicajjal közlekedni

Tóbiás már régóta számlálta a napokat. A kiskutya izgalommal várta, hogy végre újra elővehesse biciklijét, amelyet a télre gondosan letisztított és betett a garázsba, hogy téli álmot aludjon a járgánya, és tavasszal folytathassák kalandjaikat.

Ez a nap végre eljött! Tóbiás reggeli után Édesapával az udvarra ment és előhozták a biciklit, hogy felkészítsék az újabb körökre. Azonban Tóbiás is jól tudja, hogy a KRESZ szerint a bicikli járműnek minősül, ezért a vezetésére szabályok vonatkoznak. Eszerint a kerékpárnak járművezetésre alkalmas állapotban kell lennie, és a sofőrnek ismernie kell a KRESZ-t.

Szerencsére a kutyusok sokat beszélgetnek Édesanyával a közlekedési szabályokról, így Tóbiás kicsi kora ellenére jól ismeri a KRESZ-t. Ahhoz pedig, hogy Tóbiás biciklije a közlekedésre alkalmas legyen, a kiskutyának fel kell szerelnie a megfelelő tartozékokkal. Ti tudjátok, melyek ezek? Figyeljetek!

A kerékpárnak vannak kötelező és ajánlott tartozékai

Fontos tudni, hogy amikor valaki biciklit vásárol, azt nagy valószínűséggel nem olyan állapotban tudja megvenni, amellyel azonnal forgalomba is állhat. Ugyanis a kerékpárok sportszerként kerülnek forgalomba, így nem kell megfelelniük a közúti közlekedés feltételeinek.

A kerékpár megvásárlásakor tehát nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy beszerezzük a kötelező kiegészítőket, amennyiben azok nem tartozékai a kerékpárnak. Természetesen vannak teljesen felszerelt típusok is, de azokat is érdemes átnézni, hogy a magyar KRESZ-nek megfelelő tartozékokkal szerelték-e fel.

A bicikli kötelező tartozékai:

– Megbízható, könnyen kezelhető kormányberendezés

– Két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat

– Egy első lámpa, amely fehér vagy kadmiumsárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről látszik (Megengedett a ruházaton is!)

– Egy hátsó lámpa, amely piros, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető (Megengedett a ruházaton is!)

Fontos, hogy sötétben is jól lássunk, és egyúttal jól láthatók is legyünk!

– Egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszögletű

– Legalább az első keréken, legalább két borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma vagy a gumi két oldalán lévő fényvisszaverő csík, illetve 2db fehér, küllőre pattintható fényvisszaverő cső

– Hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet (Duda, kürt, stb. kizárva!)

– Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok közt)

Megjegyzés: a mostanában oly divatos, csak első fékkel felszerelt fixi kerékpárok nem felelnek meg a közúti közlekedés feltételeinek.

Amit a világításról tudni kell:

A KRESZ utolsó módosításában már elfogadja a villogókat is. Valamint a világításnak nem kötelező a kerékpáron lennie. Megengedett sisakra, hátizsákra lámpát/villogót felszerelni.

Ami a világításnál még nagyon fontos, hogy a rend őrei fényes nappal is számon kérhetik rajtunk a világító berendezést.

A mai, modern elemes lámpák egy mozdulattal levehetők, ezért, ha napközben kerékpározunk és beszaladunk egy üzletbe, trafikba, ne csak lelakatoljuk a bringát, de vegyük le addig a lámpákat, még mielőtt valaki másnak jut eszébe. A rendőr nem mérlegelhet, kötelessége kiszabni a bírságot! Nem lesz mentő körülmény, hogy most lopták le a lámpákat!

Ha nincs megfelelően felszerelve a kerékpár, bizony meg is büntethet a rendőr

Fényvisszaverő prizmák:

Az előírások elég egyértelműek, arra érdemes odafigyelni, hogy több országban a küllőprizmák fehér színűek lehetnek. Ha saját magunk hozatunk/rendelünk külföldről kerékpárt, erre figyeljünk oda. Itthon nem fogadják el a fehér küllőprizmát, azonban a fehér fényvisszaverő csíkot a gumi oldalán igen.

Hangjelző:

Csak a csengő használata engedélyezett, de ha valaki felszerel a kormányra dudát, kürtöt, vuvuzellát és forgalomtól elzárt területen használja, az nem törvénytelen. Lényeg, hogy forgalomban hangjelzésként csak csengőt használhat.

A bicikli ajánlott tartozékai:

Sisak:

Sisak, sisak, sisak, sisak, sisak, sisak. Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos! Ahogy az autósok körében a biztonsági öv, úgy a kerékpáros társadalomban a sisak használata vált ki komoly vitákat.

A kerékpározás veszélyes üzem, és a kerékpárosok biztonságára a kerékpárúton is ügyelni kell. Ahogy az autóúton, úgy a kerékpárutakon is mindig akad egy-egy sietős bringás, aki nem ügyel a többi kerékpárosra, és könnyen veszélyhelyzetet teremt.

A sisak NEM álbiztonságot nyújt. Nem kötelező szeretni a sisakot, de mindenképpen javallott a viselése.

Fontos kiegészítők a láthatósági mellény és a sisak

Lakat, lezáró:

Évente rengeteg kerékpár tűnik el, biztonságosnak hitt pincékből, garázsokból, családi házak kertjéből. Sok esetben megelőzhető lenne a baj egy kis odafigyeléssel. Kerékpárt mindig valamihez kössünk oda, ne csak úgy áthurkolva a hátsó keréken.

Ha hosszabb időre hagyjuk kint a kerékpárt (pl. uszoda előtt) csakis a legerősebb U vagy láncos lakatot használjuk.

Szervizkészlet:

A mai modern kerékpárok előnye, hogy egy bicskaszerszámmal szinte minden alapvető beállítást el tudunk végezni. Az alábbi mobil készletet ajánljuk, mely belefér egy közepes nyeregtáskába:

– Pótbelső (figyeljünk, hogy a szelep megegyezzen a kerékpáron levővel)

– Minipumpa (általában a kulacstartó alá lehet rögzíteni)

– 2 db gumileszedő

– Kombinált szerszám (bicskaszerszám), 4-5 imbuszfej, 2 csavarhúzófej, esetleg láncbontó rajta

–Hosszabb túra esetén mindenképpen vigyünk magunkkal ragasztókészletet is.

Egyéb javasolt kiegészítők:

– Sárvédők

– Kulacs, kulacstartó

– Sebességmérő

A sebességmérő nem kötelező felszerelés, de a KRESZ előírások szerint a kerékpáros lakott területen kívül, sisakban 50km/h, sisak nélkül 40km/h sebességgel haladhat.

Reméljük, hogy tanácsainkat hasznosnak találjátok. Felelősséggel pattanjatok a nyeregbe! Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.23
A vasárnapi első futamon ismét rajt-cél győzelmet aratott, a második viadalon pedig harmadik lett a....
2024.06.23
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Ez már a harmadik a héten. ..
2024.06.23
Nem tudja vagy nem akarja használni a légkondicionálót? Íme néhány hasznos tipp és trükk az autó....
2024.06.23
A címvédő, háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája nyerte a Forma-1-es....
2024.06.23
A világ legkékvérűbb járműflottáját csak minősített cég ápolhatja. ..
2024.06.23
A Toyota célja a dedikáltan akkumulátoros elektromos bZ4X modellel, hogy új mércét állítson fel a....
2024.06.23
Hajnalban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kőszárhegy térségében a fehér Mercedes....
2024.06.23
A SURFACING, amely a fenntartható energia, a víz és a fény találkozásában rejlő harmónia, valamint....
2024.06.23
Visszatért a Nissan a családi autók piacára: a Townstar személyszállító változata kiváló mobilitási....
2024.06.23
Az autózás világában meglepő partnerséget kötött a Peugeot és a Lego. Egy különleges verseny....